Toysdaily 玩具日報

[詢問] 模型滲線問題

我之前人哋敎我用滲線油或者用雙星溝油做滲線,但係抹油嗰吓就唔用thinner改用打火機油抹!效果幾唔錯!上次我用喺隻RG綠渣上面都無問題!可以試吓!放翻幾張之前影落嘅相比大家睇吓啦!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
回復 16# pnchan

打火機油係咪姐係白電油?
回復  pnchan

吃喝玩樂 發表於 15-4-2014 06:40

不如你貼多少少圖出來.....
因為似乎唔係用白電油定x-20 thinner的問題, 而係拖工方式問題

响Google打兩隻字... 就已經搵到唔少...

睇片好過齋噏...

喱個廣東話忌...

http://www.youtube.com/watch?v=A0t47p2JGnE

喱個日文忌... 聽唔明唔緊要... 齋睇就明...

http://www.youtube.com/watch?v=OSbiaR7nUcM

小櫻上
這是其中一件爆件
吃喝玩樂 發表於 14-4-2014 09:34 PM

你滲線前係咪噴左消光?因為冇理由咁污糟
回復 20# go-go

其實係我滲完線後洗圖
你滲線前係咪噴左消光?因為冇理由咁污糟
go-go 發表於 15-4-2014 10:58

似乎係用左好杰的琺瑯油直接在上面"畫線"而唔似滲線
亦因為咁而搞到"洗得唔好".....
回復  pnchan

吃喝玩樂 發表於 15-4-2014 06:40

我用緊呢隻! 唔知係咪你講嘅白電油!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x

滲線前可薄噴一層光油做保護(光澤!我只用油性,水性沒有使用的經驗)
光滑的光油可幫助滲線的油流動及保護底層的膠質!
但要注意不要樣滲線的油流入一些接駁的位置,因滲缐油在風乾的過程會迫爆膠件,我看你的相片後,感覺是滲缐油滲入了接駁的位置所做成的!
滲線完成後,應該可從最初開始渗線的部件抹去多餘或滲出界的油(因為滲線的油是很快風乾的),之後貼貼紙,貼完貼紙後除你的喜歡再噴或不噴保護的光油,而噴的光油你又選擇噴光澤、半光澤或消光,但如噴消光,必定要天氣好的時候才噴,而光油(保護油)噴油的方法記得是薄噴及保持大約6串的距離不可太近,遠些少最多噴不了浪費了噴油,但好過太近要走去抹去保護油等的危險成品的事,越小翻手抹爆膠、整破貼紙及抹去底油等(如有上色)的事,便大大降低了!
滲線前可溥噴一層光油(光澤!我只用油性,水性沒有使用的經驗)
光滑的光油可幫助滲線的油流動及保護底層的膠 ...
mpp025 發表於 16-4-2014 14:48

似丫似丫!!!!  
之前冇留意到佢係素組後才滲線....

素組後才滲線, 如果太多琺瑯油漬聚在接駁位, 的確係爆到9彩!
記住幾樣嘢
1.琺瑯油係特別易爆
2.任何塑膠接觸呢類液體都有可能會爆
3.ABS膠特別易爆
4.已組合嘅[筍位]嘅爆膠率+60%

首先好多人覺得越稀同量多,一嘢可以流得晒條線就越好.
如果你係有噴油的話就係嘅,點[拿]都係[拿]啲油,[拿]唔到落膠.
但你素組啦喎~咁對膠件損害好大.

另外,爆嘅好多時係關節同筍位.
因為嗰啲位當你組立好嘅時候某程度已經[逼盡咗],件膠粒嘅延展性已經去到極限.
當你落油落去,佢會收縮,暫時失去彈性.
但你已經砌左啦嘛,個位係逼實咗家嘛,即係無位畀佢縮,咁自然就逼爆咗
記住幾樣嘢
1.琺瑯油係特別易爆
2.任何塑膠接觸呢類液體都有可能會爆
3.ABS膠特別易爆
4.已組合& ...
不肖生 發表於 16-4-2014 06:32 PM

所以我冇再用琺瑯油做滲線..............
用返gundam marker線筆油滿在洗
回復 27# big_fish

琺瑯油 user at here.

never 爆膠?
可能我技術所限,因我感覺滲線出來的效果是比畫線自然!
可能我技術所限,因我感覺滲線出來的效果是比畫線自然!
mpp025 發表於 17-4-2014 21:28

哩個當然啦! 滲線幼好多, 色度均衡D, 而且根本有好多位係畫線畫唔到, 一定要靠滲......