Toysdaily 玩具日報

[詢問] 模型滲線問題

近三至五年笨大的模型在任何系列也有「用琺瑯油爆膠」問題,
是笨大改了膠料配方,以環保為名偷工減料, ...
AIRU 發表於 23-4-2014 11:13 AM

其實唔洗上色,剪件批水口就知d料靚唔靚
回復 46# big_fish

what do you think about Kotobuyika's model kit?
回復 44# AIRU

喊著回來說爆碎{:1_223:}
其實唔洗上色,剪件批水口就知d料靚唔靚
big_fish 發表於 23-4-2014 06:16 PM

我是整盒未開盒憑拿上手的重量及盒尺寸是否成正比已知,
開盒不拆袋靠擠壓水口框架就知打磨及上色有多少難度。

這隻奮鬥了四周目也未完工的「開飯了」,
甲板由近四百蝕刻片組成,艦橋是首辦,
砌完一次,真是甚麼也不怕了= =|||
近三至五年笨大的模型在任何系列也有「用琺瑯油爆膠」問題,
是笨大改了膠料配方,以環保為名偷工減料, ...
AIRU 發表於 23-4-2014 11:13

純粹講下近三至五年笨大的模型的膠料......
有砌開笨大的應該發覺近期的膠料在HG/MG係明顯薄左,
但係都因為膠料薄左, 好多parts都可以纖瘦左, MG的外甲特別感受到......
榫位方面亦都越來越巧妙.....

真係好希望部份舊MG可以用返今時今日的技術再來個ver 2.0

樓主勇敢D試多幾次啦, 要練習的唔使好多錢, 有D舖長期都有D平到3-4算的死貨可以入手
希望你早日搵到你自己的style

師兄有無用過呢支?
幾方便又好用 唔駛開稀就用得 水性架~:71:
{:1_197:}nnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
師兄有無用過呢支?
幾方便又好用 唔駛開稀就用得 水性架~
louislos 發表於 24-4-2014 06:27 AM

這支是琺瑯油來,我常拿來洗塗用。
純粹講下近三至五年笨大的模型的膠料......
有砌開笨大的應該發覺近期的膠料在HG/MG係明顯薄左,
但係 ...
sniperxp 發表於 24-4-2014 01:18 AM

手邊有盒2003 年版(板件標明2003 年3 月版)的MG 英格倫,
這盒尺寸是MG SAZABI Ver.Ka 的四分一,
但重量跟MG SAZABI Ver.Ka 的一樣。
連下方那盒多層空母也不及MG 英格倫重。
如果說因膠料薄了便會在用琺瑯油滲線而爆膠,
那1/700 的軍艦不少對空炮炮管不夠0.5mm,
用琺瑯油洗塗也沒爆膠或粉碎,又如果解釋?

手邊有盒2003 年版(板件標明2003 年3 月版)的MG 英格倫,
這盒尺寸是MG SAZABI Ver.Ka 的四分一,
但 ...
AIRU 發表於 1-5-2014 10:02

^_^" 唔好誤會, 膠係薄左, 不過我冇講過爆唔爆膠同薄唔薄有冇關 (見前文)

反而真係組裝後滲線先係最大機會的成因(受力位最易出事)
^_^" 唔好誤會, 膠係薄左, 不過我冇講過爆唔爆膠同薄唔薄有冇關 (見前文)

反而真係組裝後滲線先係最 ...
sniperxp 發表於 1-5-2014 03:08 PM

真是石油副產品即使受損了,
但在滲線時也不會受影響。
相對會自行分解的環保物料會因化學品令其分解速度得以加快,
既然加快了,越薄越受力的位自會首當其衝粉碎。
各位Ching,小弟好奇一問,如果用Mr. Color油性油噴咗隻Gundam,但係又用雙星油性油(琺瑯油)滲線,出界部份又用返油性thinner抹,唔會抹花已上色嘅表面嗎?

用油性油上色,用水性油滲線,出界地方用水性thinner抹,唔係會安全d嗎?
各位Ching,小弟好奇一問,如果用Mr. Color油性油噴咗隻Gundam,但係又用雙星油性油(琺瑯油)滲線,出 ...
BoAkawaii 發表於 1-5-2014 03:52 PM

Mr.Color 油性油的開油水是天拿水,
琺瑯油的開油水是松節水,
兩者互不干擾。
相對用油性油上色,用水性油滲線,
再用水性開油水抹仍有機會被抹掉,
我中過招。
各位Ching,小弟好奇一問,如果用Mr. Color油性油噴咗隻Gundam,但係又用雙星油性油(琺瑯油)滲線,出 ...
BoAkawaii 發表於 1-5-2014 15:52

用Mr. Color油性油噴 + (琺瑯油)滲線 絕對冇問題!

可能參考一下哩頁的資料, 一眼睇晒快靘正
http://model.chingb.com/ModelTips003.asp
Mr.Color 油性油的開油水是天拿水,
琺瑯油的開油水是松節水,
兩者互不干擾。
相對用油性油上色,用水 ...
AIRU 發表於 1-5-2014 03:59 PM

謝謝Ching解答疑難,小弟獲益良多~ :handshake: