Toysdaily 玩具日報

[詢問] 模型滲線問題

我用琺瑯油與X-20 洗塗及浸足兩日也沒爆過任何一件膠片,
可以找人解釋一下為何我沒爆膠呢?
回復 31# AIRU

X-20 洗塗 x2 {:1_203:}

回復  AIRU

X-20 洗塗 x2
ygat2005 發表於 19-4-2014 01:53 PM

我們是否摑了很多人一巴星?:(
回復 33# AIRU

no, we tell them need to try; don't just listen to others.
it just a model kit, buy a new one if cracked...:38:
雖然我唔知樓主係組合晒成隻模型定係 未組合情況都爆
法朗油會令膠既質地弱化 所以有機會爆 但係其實一般情況下滲線係唔會爆膠

會爆既原因通常得2種
第1:面層既油唔夠厚 令法朗油有機會侵蝕到模型膠令其弱化
第2:就係最多遇到既情況 大多數人都會組合晒成隻模型先滲線 但亦係最易爆既時候
因為組合時 膠與膠之間既接合位都有壓力存在 逼得好緊 當法朗油侵蝕到D膠 令其弱化
咁樣受到壓逼既位會突然解放 爆開去

所以防止滲線會爆膠有3種做法
第1:上色盡可能厚一D(盡量避免D膠會俾法朗油侵蝕)  如果怕轉動位因為會太厚而郁唔到 可以先磨鬆D
第2:色可以唔上咁厚 但係之後要上多一層光油  既可以做保護亦可以係滲線果時 佢流動得更順 唔會咁易化開之餘 亦更容易抺 更乾淨
第3:盡可能唔好組合晒成隻模型先滲線  可能會麻煩 最好每件處理好滲線之後 先再慢慢組合 咁樣就一定會安全好多
好多謝大家解答小弟的問題:64:
其實我只不過素做後滲線無上過油,
另外我唔係用珐瑯油滲線,我係用星星水性油滲
滲完
好多謝大家解答小弟的問題
其實我只不過素做後滲線無上過油,
另外我唔係用珐瑯油滲線,我係用 ...
吃喝玩樂 發表於 22-4-2014 08:24

施主, 回頭吧, 你底色唔係用珐瑯油或者素組, 請用回珐瑯油滲線......
睇得出樓上好多師兄都好為你的爆膠問題肉緊......(而且大多數都覺得唔係油或者Thinner本身的問題.....)

分享下自己素組的步驟......(對自己的基本交貨要求)

剪件(全部件) [部份要分左/加的件要在唔見光的地方加記號]
-> 處理水口(全部件)
-> 夾口變刻線(按需要)
-> 滲線(全部件) [Enamel x20 thinner + 珐瑯油 ]
-> 清理線頭線尾(全部件) [Enamel x20 thinner + 棉花棒]
-> 補色(按需要) [uni PAINT 油性marker筆(要批尖筆頭) + Gundam劃線筆]
-> 組合(全部件)
-> 貼紙/水貼(按需要)
-> 補線(按需要, 因為有時清理滲線時可能做成夾口間線條色深有差距) [copic modeler 0.02油性筆]
-> 消光(按需要, 哩幾年都冇做lol)
回復 37# sniperxp

等我跟足ching步驟先:71:
回復 35# 怨恭

for me, 滲線 is before topcoat
回復  AIRU

no, we tell them need to try; don't just listen to others.
it just a model kit, bu ...
ygat2005 發表於 21-4-2014 02:47 PM

我甚麼也不想再說,圖代表了我的感想。
回復 40# AIRU

why?

he just want some reference.
try more, then he will developed his model making style:78:
回復  AIRU

why?

he just want some reference.
try more, then he will developed his model ma ...
ygat2005 發表於 22-4-2014 10:32 PM

很簡單,你在砌笨大「宇宙戰艦大和號2199系列」的吧?
你試一下不噴灰,直接用琺瑯油塗上去看看結果。
同樣,你試一下在壽屋、田宮、Fujimi、長谷川、威龍、小號手、HobbyBoss、青島文化教材社的模型不噴灰,
直接用琺瑯油塗上去看看結果。
試完後,你會有一個極明確的答案關於「滲線會爆膠」的疑問。
如果你手邊有一盒存放達十五年以上的笨大模型,
你又試一下不噴灰,直接用琺瑯油塗上去看看結果。
當你有結論後就會明白我放棄的理由。
白狼有我FB,你問他就最清楚我日日在開火「星星月亮太陽」的了。

回復 42# AIRU

i have painted 琺瑯油 on SEED x6; AGE; Jesta x3, even half box of 00's HG directly.
they still alive:38:
回復  AIRU

i have painted 琺瑯油 on SEED x6; AGE; Jesta x3, even half box of 00's HG directly.
...
ygat2005 發表於 22-4-2014 11:06 PM

近三至五年笨大的模型在任何系列也有「用琺瑯油爆膠」問題,
是笨大改了膠料配方,以環保為名偷工減料,
連「翻啤」的舊模型以至合金玩具的膠料也會上色就爆膠……
厚一點的會好一點,但「放置Play」幾年,再動的話就會……
如果問題真的出在琺瑯油,那田宮的模型不是首當其衝?
但你有見過田宮的模型用琺瑯油出事嗎?
尤其是1/700 的軍艦,對空炮之細是MG / RG 怎細件也比不上的,
卻用琺瑯油未有一件爆膠。
還有我是不噴灰就上色之人,故對零件用料行不行十分敏感。
這也是我砌了軍事模型後不想回頭的原因。
其實,不只琺瑯油會KO 笨大的模型,
郡仕的油性油也會,所有水性油均沒此問題。
我有不少客也是上完色也喊著回來說爆碎,
GAIA 、郡仕的油性油及田宮琺瑯油也是他們用的主要模型油。

其實是很多人只局限了砌笨大的模型,
從未見識過其他世界,即坐井觀天。
苯大膠料越來越差相信好多老玩家都有所體會. 如果是全上色玩家, 當然可以無視爆膠問題. 但針對樓主是素組後, 補色滲線再噴保護漆的"快手黨", 爆膠問題實在非常頭痛.
樓主多注意爆膠的地方, 洗時輕手一點(我會用打火機機油去開琺瑯油和洗塗), 不要沾太多溶劑去直接沬在膠料上, 都可以大大減低爆膠的風險. 用水性油滲線的確比較難處理, 還是建議樓主用琺瑯油去做滲線吧.