Toysdaily 玩具日報

[分享討論] BANDAI 有趣的抽獎結果!!

回復 74# ironman33

係喎,近呢幾次即抽即知,唔記得咗,因為最呢一兩次都冇為抽獎而買,真係唔多妥。不如大家發起罷買表示不滿。不過我諗應該幾難見倒成效。究竟有咩方法表示𣎴滿,又或者bandai澄清下。唔係不如唔好抽罷啦。
應該唔只一次抽獎有問題.
記得2012年抽 Tiger & Bunny,
頭獎係 WILD TIGER FACE OPEN Ver.
所有獎項得 ...
andrewchan0079 發表於 2-4-2014 10:57 AM

Chan Chi Chuen

Chan Chi Shing

好有趣  名字差唔多 可能兩兄弟黎
兩個人 都「一齊」中左「同樣」既「三款」獎品
好好運啊~
我之前見出面有抽獎同水貸冇抽獎(水貨)的MG模型差20元左右,我都買行有抽獎,當買六合彩,而家我唔會再買行貨模型,係唔會再買
啱啱發現紙箱戰機抽獎劉永安都中左6次
lbx.bandai-asia.com/lbx/luckydraw-w2/result/main
仲 ...
joasun 發表於 27-3-2014 08:50 PM

多謝師兄報料,小弟再次整理了 LBX 抽獎的資料,
部份結果如下(只列出兩次以上的中獎者;尚有大量抽中兩次的幸運兒,詳見附圖1,好攰,唔一一盡錄喇):

﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣﹣
獎品(1): 伊卡洛斯•強襲型 (電鍍金色版) (245名)

名稱      中獎次數
何晉銘   3

劉永安   3

廖祉豪   4

林志偉   11
許志恆   14

獎品(2): 伊卡洛斯•零式 (電鍍金色版) (244名)

名稱      中獎次數

劉永安   3

林志偉   12

許志恆   14
黃俊威   4

之後我將中獎者名單合併,再 sort 一次,仲驚,中獎一次以上既人更加多。
詳情睇附圖2既紅色部份啦,如果圈漏左有怪莫怪。

現列出是次活動總中獎次數最多的人如下:

劉永安  6 次
廖祉豪  6 次
張軒爾
6 次
林志偉 23次
許志恆 28次
黃俊威
6 次

總結:都係果句,這是巧合嗎?

有朋友問我:嘩你好激動喎,攪咁大壇野!

不如咁講丫,如果一間公司既抽獎活動有漏動,又或者有其他影響抽獎結果既人為�非人為狀況出現,
企業唔去監管跟進,咁就算 Marketing 做幾多宣傳、攪幾大壇野去推個 event 都冇用,因為顧客已經再冇信心參與。
企業聲譽受損、市場推廣失敗,得不償失。
我用半粒鐘 Excel 分析下數據之嘛,唔算大壇野。

我希望各位師兄明白,我唔係得閒所以做呢 D 野;
我只係認為我作為 Bandai 既長期消費者,我只需要佢地有一個交代,讓我繼續放心參與佢地攪既活動。唔過份丫?
事件背後有咩來龍去脈陰謀我冇資格去估,因為呢個係機構去查探既責任。

都係果句,不平則鳴。
個人認為呢件事係要認真處理的,至少晌我能力範圍內,可做既已經做了。

圖1:分別抽獎結果

圖2:綜合抽獎結果  
回復 79# Fredsan

佩服師兄, 支持支持!
真係好黑暗,朝中有人真好
holy shit, so dark.....................
多謝師兄報料,小弟再次整理了 LBX 抽獎的資料,
部份結果如下(只列出兩次以上的中獎者;尚有大量抽中兩 ...
Fredsan 發表於 2-4-2014 11:54 PM

我諗夠料SEND去ICAC...
:71:
BANDAI  :「你吹得我帳呀,抽獎係公開,結果係我訂,鬼叫你唔係劉永安~」

{:1_203:} <<<<< {:1_196:}
應該唔只一次抽獎有問題.
記得2012年抽 Tiger & Bunny,
頭獎係 WILD TIGER FACE OPEN Ver.
所有獎項得 ...
andrewchan0079 發表於 2-4-2014 10:57 AM

You are right, 我相信大部份人抽獎都係用 (英文名), 最少應該都有30~40%吧~
你睇返個中獎LIST, 大部份都係 (中文名 重覆又重覆...)
I think ICAC will not help.
Apple daily may be more useful.
I think ICAC will not help.
Apple daily may be more useful.
genesicgaogaiga 發表於 4-4-2014 11:46 AM

都未必,無得抽水反政府佢地未必落力的
回復 79# Fredsan

民間英雄,支持你 :$
其實ICAC響呢個case唔係咁幫到手住,因為唔能夠證明到有舞弊情況發生。反而係根據http://info.gov.hk/gia/general/200312/02/1202194.htm,我地可以同有關部門投訴後要求佢地跟進,如果有關部門dum波鐘的話就有機會符合生果日報有得抽政府水既要求推到上報喇 :)
回復 89# katsumoto

經1823 政府熱線轉介查詢,政府部門會好快手做野.兩三日內就會有人搵你.因為有case no.俾你追查.