Toysdaily 玩具日報

[分享討論] BANDAI 有趣的抽獎結果!!

造馬造到出哂面,呢個乜嘢世界!?

大家先嘗試理性討論一下

小弟就今次抽獎結果異常狀況致電 ICAC 查詢,談話內容簡單節錄如下
(*註:為了持中討論,對方不建議我提供商業機構名稱,只須形容事件細節)
F﹣小弟
I ﹣ICAC

F:我發現有一商業機構的抽獎活動結果顯示大量中獎者中獎超過1次以上,當中最高者同一人達 12 次

I :請問抽獎形式是?

F:購買該公司的產品,內裡有一張附一組號碼的抽獎咭,憑咭於抽獎網站輸入號碼,即時知悉抽獎結果

I :是一件產品附一張咭嗎?

F:是,多買多抽

I :請問你說的中獎12次的得獎者,除了名字之外有否顯示其他資料,如電話號碼頭幾個數字?

F:每個中獎者名字旁邊都有該抽獎咭的號碼

I :請問抽獎咭有沒有 “第一輪抽不中就自動進入第二輪” 的機制?

F:沒有,輸入號碼後即時知道抽獎結果,抽不中的話抽獎咭就沒用

I :根據先生提供的資料,我們現階段未能將事件考慮有貪污舞弊的成份。
      可是,商業機構絕對有義務就抽獎結果向公眾解釋,是否抽獎活動機制含有漏動呢?是否需要按要求提高活動透明度呢?
      每位消費者亦應該主動向商業機構查詢。

至於同一人中獎超過1次,在該抽獎活動以吸引消費者“多買多抽”的機制之下是有可能成立的。
      我們不能排除有人大量購入產品從而獲得抽獎機會;但該商業機構是需要按消費者查詢而作出調查,以表公正。

可做的做了,不平則鳴,剩下就是“該商業機構”如何處理我們這班消費者的查詢了。在此感謝該署的詳細解答!
回復  takeshi

bandai出産的玩具市場佔有率這麼廣,加上是購買gundam等的模型便可取得抽獎 ...
mpp025 發表於 30-3-2014 03:34 AM

吾係有個原因正常都吾會用個甘冒險的方式,段估吾知係個人為問題定真係小人抽了,有時未必個個都去抽架,或者有個出人意表的原因:DD
回復 47# Fredsan

非常欣賞師兄不平則嗚的處事態度!:71:
也為你抽空致電查詢及寫下對答過程表示敬意!:64:
回復 48# takeshi

認同師兄的觀點!不過還是希望事件不會不了了之,最後bandai會告訴大家一個合情合理的解釋!
有人上左高登想消毒。
講話有大戶好多卡先中。
邊個會信?真係同你填幾千張咩。
做馬一定係文職/會計之類工作既人啦。
我地太天真

以為真係有得中...
有人上左高登想消毒。
講話有大戶好多卡先中。
邊個會信?真係同你填幾千張咩。
做馬一定係文職/會計之類 ...
果汁先生 發表於 30-3-2014 05:39 PM

佢話仲要係咩 '海外' 戶
所以可以要求 D 抽獎卡唔入盒另外俾喎...
佢話仲要係咩 '海外' 戶
所以可以要求 D 抽獎卡唔入盒另外俾喎...
玩具 發表於 30-3-2014 06:38 PM

佢真係以為會有人信。
佢真係以為會有人信。
果汁先生 發表於 30-3-2014 07:24 PM

好自相矛盾
佢話因為本土大戶會嫌煩逐張填
所以唔關佢地事
但係果個 '海外大戶' 又會唔嫌煩逐張填... 所以中好多獎...
好自相矛盾
佢話因為本土大戶會嫌煩逐張填
所以唔關佢地事
但係果個 '海外大戶' 又會唔嫌煩逐張填...  ...
玩具 發表於 30-3-2014 07:59 PM

應該係黑影黎。
我好驚啊

回復 51# 果汁先生

以中獎12次o既劉永安先生為例,我認為最少要登記一千幾百盒先可以中獎中成o甘,呢d係咪所謂大戶?我唔知,但我肯定佢唔係模型用家,盒面o既新年感謝祭貼紙,應該出貨時已有,唔係後期模型舖貼上,很難撕走,難以神不知鬼不覺地抽起抽獎咭,我懷疑其中一D重覆中獎人仕,唔知會唔會係Y拍果條一蚊起bid托價天王,因為佢年中賣好多高達模型,就算唔係b社做假,今後抽獎亦應該改善,例如將序號印於說明書,要刮開才見到序號,或直接剪盒去抽,o甘先可杜絕非真正用家大量抽獎..
回復  果汁先生

以中獎12次o既劉永安先生為例,我認為最少要登記一千幾百盒先可以中獎中成o甘,呢d係咪 ...
ironman33 發表於 30-3-2014 08:30 PM

改善佢就一定要, 但而家係要一個交代!
其實一向我都唔信抽獎{:1_217:}
:( 其實抽獎card並唔一定係笨大一盒跟一張, 以上年嘅年中感謝為例, 當時深水猫店賣gundam 3.0 MG 一盒額外送多兩張, 依家新抽獎買一盒笨大模型都會送一張, 所以行代理本身有俾一堆抽獎card 俾鋪 .