Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 香港法律巳死!!

如果示威者沒有互相扣著,  遵照警方的指示, 逐一離場。   警方不會使用低度武力清場。
大姐姐 發表於 4-7-2014 07:50 PM

我唔清楚點為之低度暴力?
一巴打落示威者個理由係咩?
令到示威者條頸一條血㾗又係何等合理既暴力,
樓上有人話人有脾氣,所以幾高EQ都出事,
呢個係好嚴重既邏揖繆誤!

警察有受專業訓練,面對呢類情況無理由加入個人情緖,
情況就同好多服務行業一樣,但人地一般服務業都未至於會控制唔到自己,
你係一個受訓練既製服團隊,呢個理由我諗無人接受到,
而且果班重係和平無攻擊性既學生。
當兵嘅除咗執行指令外仲有咩立場可言,咁唔算身不由己?
真正冷漠嘅唔係士兵而係司令囉 ...
鷹頭獅 發表於 4-7-2014 07:12 PM

德國班當兵既企起市民弱勢果邊,
其實有無心,係咪身不由己,心照啦。
和平示威只是表達意見,  有無人理是另一回事,  顯淺的道理。   難道閣下想看到有人受重傷, 甚至死亡先安 ...
大姐姐 發表於 4-7-2014 07:46 PM

當特首為了一隻玻璃杯,大動干弋,出動重案組,但卻漠視十幾萬人和平示威表達意見,漠視七十萬政改投票,再加上議會完全失效,顯淺的道理,會有更激的行動亦不是出奇吧?沒人想看到有人受重傷, 甚至死亡,但究竟始作俑者是誰呢?究竟真正破壞香港的是誰呢?
我唔清楚點為之低度暴力?
一巴打落示威者個理由係咩?
令到示威者條頸一條血㾗又係何等合理 ...
Code 發表於 4-7-2014 20:42

看來閣下只是表面支持警方執法。    若果閣下是警務人員, 請問閣下有何高見, 認為怎樣清場最為合理?   

肯定閣下答不到, 因為閣下從沒接受過警隊訓練,  只是「人云亦云」。
再講下,點解我認為係欲加之罪,
試想想,今年第一年停車無熄匙?
似乎又唔係,如果你話警察係行使正常執法程序,
咁當日遊行大眾隨地棄置垃圾又何以無事?

更顯私係,同日另一名司機因為褲袋藏有𠝹刀同螺絲批被補,
學少林足球咁講,一個貨車司機有把𠝹刀同螺絲批有幾奇呀?
當日城市論壇關青會,愛港刀拎把𠝹刀,係申左刀頭出來舞,
警察一啲野都無做,今日無熄匙又告,藏把刀又拉,
我真是說服唔到自己佢地係度執法。
看來閣下只是表面支持警方執法。    若果閣下是警務人員, 請問閣下有何高見, 認為怎樣清場最為合理?    ...
大姐姐 發表於 4-7-2014 08:54 PM

你講得岩,我真是無受過訓,
但比我清場一定唔會一巴打落去個示威者到,
再者,點抬亦唔會令到個示威有一大條血㾗,
係閣下眼中,支持濫用暴力先叫支持執法,
咁我確實係屬於你口中既表面支持。
當特首為了一隻玻璃杯,大動干弋,出動重案組,但卻漠視十幾萬人和平示威表達意見,漠視七十萬政改投票,再加上議會完全失效,顯淺的道理,會有更激的行動亦不是出奇吧?沒人想看到有人受重傷, 甚至死亡,但究竟始作俑者是誰呢?究竟真正破壞香港的是誰呢?
hk小文 發表於 4-7-2014 20:48

請問閣下有無看新聞報道, 特首非常冷靜。   報警的是立法會。   請問閣下想特首怎樣回應和平示威?   激進的行動只會製造不愉快事件, 無助解決問題,  難道閣下愚蠢到這 道理也不懂??

說什麼真正破壞香港?

回復 67# 大姐姐

特首梁振英漠視51萬人7.1上街,昨出席立法會特首答問大會被泛民議員「招呼」,泛民議員群起抗議之際,議員黃毓民向梁振英掟紙張與玻璃杯,並無擊中任何人。特首辦報警稱受襲擊,是首度有官員因在立會內被掟物件報警,警員在立會主席曾鈺成及秘書長陳維安不知情下進入會議廳搜證,議員斥特首毫無政治道德,踐踏立會尊嚴。記者:陳雪玲

特首答問大會昨晨9時半開始,梁振英步入會議廳時,泛民議員群起抗議,由於場面混亂,曾鈺成不待答問大會正式開始即宣佈暫停會議,並離開會議廳,黃毓民則走到議員座位首排、公民黨梁家傑的座位處,站上枱後拋擲文件,場面混亂之際,放在枱上的一隻玻璃杯突飛出,朝梁身後方向飛去,現場可聽到玻璃爆裂聲音,梁未有閃避,地上遺下一片水迹。
同一時間,其他泛民議員繼續高聲抗議,人民力量兩議員陳志全及陳偉業掟紙摺「幸運星」,多名保安見狀,一擁而上把黃毓民、陳偉業、陳志全抬走,只舉牌抗議的新同盟范國威,也被帶離場,其他泛民議員也陸續離場,杯葛答問會。
飛杯事件擾攘約五分鐘,待場面受控,職員執拾散落地上文件、清理玻璃碎及抹乾水迹,梁振英拾起一片玻璃杯碎片放在枱上,之後曾鈺成再進入會議廳主持會議。梁發言時,先展示玻璃碎片,指由數年前掟蕉開始,部份議員針對官員做出越來越激烈動作,促立會及社會重視事件。

黃:想潑水跟住甩咗手

黃被抬離會議廳後,被記者追問是否向梁振英掟玻璃杯時說:「我唔記得,我喺枱上掟咗好多嘢。」又表示本想潑水「跟住甩咗手」。他反問:「有掟咁又點?現時擺明係對抗佢㗎啦,睇唔到呀?佢呢啲人應該死㖭啦!叫佢落地獄!」
黃毓民續稱,原準備在答問會上提問,但「泛民湧晒出去,唔通仲坐喺度呀?」被問到會否擔心被檢控,他說:「告我?隨時告我都得,上次我話要掟汽油彈,林鄭月娥都話要追究啦,點解唔追究呢?」
08年黃毓民在立會向時任特首曾蔭權掟蕉,是在會議廳掟物件首例,官員雖屢次投訴,一直未有進一步行動,這次是港府首度針對議員在立法會會議廳掟物事件報警,本報向特首辦查詢是否梁振英本人報案,發言人稱:「報案人係特首辦人員。」

曾鈺成促梁振英反省

會議結束兩小時後,立法會保安帶着數名展示訪客證的警員進入會議廳拍照搜證,其時立法會主席曾鈺成與秘書長陳維安正出席行管會會議。警方稱接獲特首辦報案,指有人在立法會會議廳內投擲玻璃杯襲擊他人,並列作普通襲擊案處理,中區重案組派人到會議廳搜證,暫無人被捕。
警員進入議會辦案事關敏感,曾鈺成昨承認他與秘書長陳維安均不知道警員進入會議廳,但指警方有權進入,立法會亦會配合搜證。他稱日後會提醒職員要先通報,又指帶警員入會議廳的職員非犯下嚴重失誤,斷言:「唔存在警方踐踏立法會尊嚴。」曾無回應事件會否破壞行政立法關係,但促梁振英及政府都要認真反省。
公民黨陳家洛及郭榮鏗要求曾鈺成解釋警員進入會議廳搜證事件,指此舉踐踏議會尊嚴。本身是資深大律師的議員湯家驊也表質疑,指按憲制常規,警方進入立法會必須獲主席許可,以示尊重立法會的獨立地位;湯又批評梁振英無回應市民爭普選訴求,並處之泰然,更反就擲杯事件報警,是「完全沒有政治道德」的行為。

新聞報道:  警方稱接獲特首辦報案,指有人在立法會會議廳內投擲玻璃杯襲擊他人,並列作普通襲擊案處理,中區重案組派人到會議廳搜證,暫無人被捕。

特首怎樣回應和平示威? 難道要我教?咁使咩佢做?揾阿丙去做不就一樣嗎?這班小朋友叫激?全世界除了香港,那個地方會在公眾假期示威遊行?
特首怎樣回應和平示威? 難道要我教?咁使咩佢做?揾阿丙去做不就一樣嗎?
hk小文 發表於 4-7-2014 21:17

如果閣下也不懂怎樣回應, 真是連阿丙都不如。
回復 70# 大姐姐
不如你回番報警那段先啦, 高人。

忍無可忍』——黃秋生怒吼
黃秋生:『犯法?學生,老師,教授,工程師,牧師,議員,秘書,董事,文化界,老人,以上所有界别嘅人都一齊同一日去犯法?乜嘢社會先會出現呢種境況?乜嘢人先會話佢哋搞亂檔?答我!答我!答我!』

歷史上的今天:1776 年 7 月 4 日,美國獨立紀念日 #揭竿起義

Today in History: Jul 4, 1776. USA's Independence Day #RISE

https://www.facebook.com/photo.php?v=860340867312006