Toysdaily 玩具日報

HT 日日都係 等等等....

回復 95# jeffloh

Yes but I discover HT is
我相信無人會用石頭掟自己隻腳,點會喺自己無承諾「一定」幾時岀,就話自己delay?被追究點 ...
特級豉油 發表於 11-3-2014 02:24 PM

exactly! 所以我一開始已經講, HT既然都係自己寫幾時出貨(當然這只是一個預算), 但如果10次有9次都知道會delay, 點解唔一開始寫長d? 預幾多buffer一般人又點會知?

另外如果差不多到期都知道派唔到貨, 預早通知大家好過等人追呀. 等於如果飛機會delay, 早d同人講, 點都好過d人 去到先同佢講"delay幾多小時", 你等下先啦咁.
回復  jeffloh

Yes but I discover HT is
lfli 發表於 11-3-2014 02:33 PM

oh i see, then your observation skill is much better than mine!
回復 98# jeffloh

HAHA!

Hope mark 42 and IP will also be coming soon!
回復  jeffloh

HAHA!

Hope mark 42 and IP will also be coming soon!
lfli 發表於 11-3-2014 02:41 PM

I also hope so, although I didn't pre-order them, I wish HT can release their products within half a year from pre-order. I do think HT figures are very good but I haven't pre-order for a long time as I don't want to wait for so long~
exactly! 所以我一開始已經講, HT既然都係自己寫幾時出貨(當然這只是一個預算), 但如果10次有9次都知道 ...
jeffloh 發表於 11-3-2014 02:33 PM

應該點講呢......
巴士飛機港鐵雖然字面上差不多,之前睇過但唔記得,好似咩合理地提供服務,所以有問責同懲罰機制,而hottoys這種就類似訂建築材料丶裝修,只要提供充分理由,其實可以提出拆訟,但要等個官buy邊個,無一方係絕對,個人覺得無乜理由ht會令顧客有具體損失,要追最多退訂,以上只是個人見解,並不是專業,所以覺得幾唔滿意都沒作用,自己立場就hottoys結業微乎其微,又未試過等上三五七年,所以無介意無理會,好似最耐等1年,同顧客交待當然係好,但在情在理咪即係同意自己真係delay?
M記無賣過'雪榚'架{:1_203:}
佢地賣嘅係'新地':44:
M記無賣過'雪榚'架
佢地賣嘅係'新地'
anakin360 發表於 11-3-2014 04:48 PM

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%86%B0%E6%B7%87%E6%B7%8B
美國聯邦食品法規定,冰淇淋的成份中鮮奶油至少為重量的百分之十。
同樣地...HT賣嘅係TOY(玩具){:1_201:}
應該點講呢......
巴士飛機港鐵雖然字面上差不多,之前睇過但唔記得,好似咩合理地提供服務,所以有問 ...
特級豉油 發表於 11-3-2014 04:42 PM

我認為做得生意, 點都會負少少責任. 唔通我開茶餐廳, 人地入黎食野我可以叫人等3個小時, 因為d材料未到? 收得人錢就係一份責任, 要盡力提供服務/貨品比人.

另外, 我一直都唔係話因為HT delay而要點"罰"佢呀 (更不是說一delay就要佢退訂)
我只係想講, HT又唔係第一日做figure, 生產周期幾長點都有個estimation吧, 萬一知道訂料會遲交貨, 可以早少少通知人. (又唔係要寫信比每個已訂的人, 其實FB更新一下, 等人得個知字都OK啦) 咁唔係代表自己錯, 只係明知自己無法達標, 早通知人點都比人嘈時先講好吧. 再說, 一開始預多d buffer已經可以了. 例如公佈6月派貨, 不過其實是預早了, 其實4月已經ready了, 4月派貨時d人覺得早o左派又開心d~

用返坐飛機做例: 明知天氣唔好無法起飛, 或者機器出了問題要修理, 航空公司都唔想delay嫁, 但係明知會遲d, 等天氣好返/ 整好先可以飛, 不如早d通知客人, 好過等佢地到o左先知會delay呀, 我想講只係呢個point咋~  我想做開管理的人會明我想講咩吧~
唉,今個月有無新野派下呀…唔該!:help:
我認為做得生意, 點都會負少少責任. 唔通我開茶餐廳, 人地入黎食野我可以叫人等3個小時, 因為d材料未到 ...
jeffloh 發表於 11-3-2014 05:14 PM

其實無論有咩想法,始終係「個人希望」,無一方絕對係啱,其實有無人真真正正正面反映?佢又點答?假若唔滿意又打算點做?但唔能夠落訂後,單方面一廂情願希望佢會點做而又唔岀聲,忍唔住想岀聲,但都要肯定佢會收到先得,始終去各大網上討論區怨佢係無作用
我都仲有訂,不過就少左好多,因為等太奈,亦開始賣單...{:1_222:}

閒話,我見SB d staffs都有時幾落力sell野,唔同笑慢時
EB delay 都有,但係最少佢無收我地D訂金,起碼出得唔好我可以唔買

HT比訂,貨不對版要硬食,produc ...
arale 發表於 9-3-2014 08:27 PM

EB都唔係好得幾多, 講硬食, jordan 大貨都有眼睇, QC問題多多, 即買冇得check,到俾你check完要返去換, 人多QC問題多又限時, 成村人排到hi hi,但俾你換既件冇一件好.
P2長老,batman armory又係5知幾時出,batman一定又delay....
撐還撐,點解可以撐得咁肉酸?

對一埋事實視而不見,繼續自我沉醉,例如:
「從來無講過幾時出貨」-官 ...
wayinc 發表於 11-3-2014 01:22 PM

HT冇人睇TD根本冇可能
P2長老單野,TD同Sideshow Freak不停狂插(台灣都有)
HT先至做野...(當然可能樣衰真係冇人訂...)