Toysdaily 玩具日報

[其他] 日本玩具生產商 CM's 宣佈破產

I wish I have this -

Probably no other company will make it again...
Macross長谷有洋 發表於 9-3-2014 01:53 PM

呢件做得很有heart啊!尤其是把車輪彈出來的設計!
還返比我呀
出埋先好執
yin_0926 發表於 8-3-2014 10:46 AM

哩隻講左成5,6年都未出到!
可惜啊 :49: 玩具商百家爭嗚的時代已經不再
期待否極泰
玩具界會再有新景象
無敵飛天俠 出得幾好, 我仲等緊其餘三隻消息:63:
冇買開CM野
不過度一度玩具價錢就知唔係間間廠都造得起超合金類。
模型,幾條魚,就咁啤出黎就係。見笨大好似收得好過癮,其實一睇第二啲廠同樣幾條魚就少啲件又多夾口水口
肥姑媽lim土,個價貴到,得幾粒件,組裝應該唔難。買萌野超好賣。但係唔多見啲人表達不満,至少冇去到不滿超合金類同神話類嘅地步。
超合金呢?收多少少錢就要做多咁多野,吃力不討好。就係重量呢樣都可以大加挑剔。又要高含金量,好似買五金咁。
回復 105# genesicgaogaiga
兩間廠個形式真係好似
之前好想買隻獅人鳳
不過見評論好多建議買cms前三思
結果一直無買.....估唔到宜家仲執埋:56:
商業社會一向都是「汰弱留強」, 日本就更甚, 玩具質素差, 自然會被玩家放棄, 步向結業, 理所當然。
大姐姐 發表於 7-3-2014 09:04 PM

坦白講,我自己好中意機動警察,revoltech全套我收齊(而家出晒油痴立立唔好提)
不過CM'S真係買一隻就夠,定價高,雖然合金量不少加上布關節,著燈
但係以patlabor咁簡單既造型,對腳都可以做到幾乎不可動,真係能人所不能
兩間廠個形式真係好似
ridge_v 發表於 9/3/2014 23:57

same boss
same license
same design
same trend
same way to earn money

Initially CMS has heart in 2006 but it became money orientated after earning some money from GGGG and GGG
個一扣位, 真係不知為, 差到無朋友, 唔明個DESIGNER 做咩,

不如找隻野照抄, 好過自己設計, 成督屎咁.:53:

我個隻爛左大合體時, 百勝龍王做腳板個扣位~
guy_spider 發表於 8-3-2014 12:26 PM
我部超級火焰打鼓佬啊...
我係BRAVE合金勇者系列支持者....
4部勇者王+超級獅人鳳+友情合體
外型都一流可惜用料...
友情合體的肩膀接合位斷了=.=