Toysdaily 玩具日報

[其他] 日本玩具生產商 CM's 宣佈破產

不懂得改進跟進步的玩具公司,倒了應該的吧,想說看到他們最近參展的作品,完全都老梗舊設計舊作品的規劃,不符合現在市場買家的胃口~~~!!
笨大的鋼鉄神Jeeg,除了顏色靚以外,其他唔得。。。。。。
gazza1211 發表於 6-3-2014 05:58 PM

CM 果一隻靚好多,不過我都冇入
有辦法咩?係有心嘅就出好D,  唔洗搞到咁嘅地步可以同人一爭長短啦 ~ !
好似 HT咁,咪有係 ...
Kuuga_iwsp 發表於 7-3-2014 01:09 AM

1。每一間廠都有起歩/改善階段,產品當然不會同一級數
相比當日80年代舊bandai的超合金產品多以塑膠為主質材,質量同樣也不及當年的Popy超合金產品,產品質量改良是需要大量金錢與時間。
2。如果Bandai今時今日當上12”figure大廠,HT能夠發圍的機會與今日相同嗎?
3。做生意的不一定沒有良心,但有良心的通常是小商戶,通常都鬥不過大財團,因為大多消費者也不會向良心經營者展示他們所渴求的良心
4。李生並不是黨,是一種大集團的霸權,相比一黨獨大的極權好一點,因為你還有選擇的權利,只是消費者大多都選擇眼前利。
5。消費者貪圖大集團以本傷人的眼前小利而唾棄小店,當小店都消失了才發覺已沒有選擇權,今天的香港人不是經已感受到嗎?況且我說的是”為一廠獨大而歡呼的"才是”蠢材”,你有嗎?

其實好多舊動畫冇我地想像中咁大market,所以BANDAI除左攬實永井豪,同埋自家Sunrise作品外,你留意到佢早年係唔多爭其他二線動畫版權.就算係香港好紅個批,計過冇肉食都係唔會做.CM'S/Yamato呢類廠就肯本大利小咁去爭呢少少餅碎,我地先至可以有三冠王,機甲創世紀呢類BANDAI睇唔上眼O既二線作品玩具玩.
但近年日本經濟惡劣,BANDAI連二線作都唔放過,進一步收窄左廠仔生存空間,Yamato死完而家到CM'S,其實佢地幾年前都幾乎收皮,重組後推出的高迪安及金剛飛天鑽都係傑作!但呢類7-80年代角色玩具,買氣真係愈來愈低,好難生存呀!
CM's 的產品質量實在太差,生意蝕了也是無可厚非的市場自然現象。大家也肯定 CM's 肯開發較偏門產品的誠意吧,但以這樣的質量不能怪消費者唾棄這間廠。
佢D野會唔會升值
Aaron 發表於 6-3-2014 11:06 PM

升唔升唔知,但有條友不停推D舊post出泥,佢一定想散貨....
你都岩,好似我自己甘,成日口口聲聲話要幫D良心小店,但一發覺去便利店買報紙比去報灘平同送紙巾,自自然又會去便利店買,到個報灘執左,又覺得好似好可惜甘

回復 78# AWAN
不懂得改進跟進步的玩具公司,倒了應該的吧,想說看到他們最近參展的作品,完全都老梗舊設計舊作品的規劃, ...
redredred5 發表於 7-3-2014 16:49

抱觀望態度
希望佢變賣的資本當中包括先前出過的模具或製模工序,
希望有機會接手的人可以重新活化佢地! 最最最緊要係佢D GaoGaiGar!!!!!!!!!!!!!!!!!
呢間野一早好汁啦  之前買左隻獅人鳳連百聖龍王,百聖龍王佢對腳係一大件合金件, 但連接一大件合金的 竟是一 ...
陳某在身邊 發表於 7-3-2014 02:58 PM

C兄你爛個位同我一樣
手上有成堆rally car collection, 我鍾意到有d香港搵唔到真接由日本訂過黎, 埋左幾年無嘜事, 而且性價比高, 接左真係可惜 >< 仲諗住繼續儲
1。每一間廠都有起&#27497;/改善階段,產品當然不會同一級數
相比當日80年代舊bandai的超合金產品多以塑膠為主質材,質量同樣也不及當年的Popy超合金產品,產品質量改良是需要大量金錢與時間。
2。如果Bandai今時今日當上12”figure大廠,HT能夠發圍的機會與今日相同嗎?
3。做生意的不一定沒有良心,但有良心的通常是小商戶,通常都鬥不過大財團,因為大多消費者也不會向良心經營者展示他們所渴求的良心
4。李生並不是黨,是一種大集團的霸權,相比一黨獨大的極權好一點,因為你還有選擇的權利,只是消費者大多都選擇眼前利。
5。消費者貪圖大集團以本傷人的眼前小利而唾棄小店,當小店都消失了才發覺已沒有選擇權,今天的香港人不是經已感受到嗎?況且我說的是”為一廠獨大而歡呼的"才是”蠢材”,你有嗎?

AWAN 發表於 7-3-2014 17:13

商業社會一向都是「汰弱留強」, 日本就更甚, 玩具質素差, 自然會被玩家放棄, 步向結業, 理所當然。
友情合体.........
lukyuet 發表於 6-3-2014 06:04 PM

x2 唉, 冇CM真係&#25598;鬼出...
商業社會一向都是「汰弱留強」, 日本就更甚, 玩具質素差, 自然會被玩家放棄, 步向結業, 理所當然。
大姐姐 發表於 7-3-2014 09:04 PM
所以咪不停rider,rx78, 萬能俠囉。
所以咪不停rider,rx78, 萬能俠囉。
水水的基地 發表於 7-3-2014 21:30

不停rider,rx78, 萬能俠, 都要有人買先得架。  出到好似CMs的質素, 送到唔要。
CM's 計畫商品化的 figure:
太陽之牙 發表於 7-3-2014 02:24 AM

我等了這對女女好幾年,最後都是無緣。。。。。。