Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 千值練黑三一.點意見.

warxv兄同elljay兄佢地兩個耍緊花鎗呀傻仔,睇下兩位高人對決好過啦。
mudwk 發表於 16-1-2014 12:29 AM

個D閒人欠存在感,你就唔好理佢啦,越理越黐身,你當佢透明先係最好的回應.
回復  mudwk

你係唔係睇小說上晒腦,叫你家人關心下你啦,

自已又發意見,但又講到人左你睇咁,有 ...
DJ.tommy 發表於 16-1-2014 09:12 AM

講下隻玩具你又話人唔識玩,批評下你又叫人睇醫生,咁燥底既人自我檢討下啦。{:1_195:}

唔好上咁多討論區呀,遲早激死唔關我事:38:
個D閒人欠存在感,你就唔好理佢啦,越理越黐身,你當佢透明先係最好的回應.
warxv 發表於 16-1-2014 11:44 AM

Oh, 覆完先見到,唔好意思。如果版主樓主覺得唔妥請刪除我既留言。我自己唔刪啦,又唔係驚人睇到
不過我對官方願意出個視頻去解釋易損壞的問題, 呢件事個態度上我讚賞.
當然, 肯唔肯換貨又系另種態度了~
mr.elljay 發表於 16-1-2014 12:15 AM

我好奇想知你用乜野角度去睇然後讚賞?
如果單純用客既角度,OK,係值得讚賞.但我會對你有D失望....
如果用佢地公司市角度,其實唔到佢地唔做,因為一來要安撫下網上一些人的情緒例如兩位斷臂的朋友,同時亦真係要控制下問題,因為呢個係設計問題,廠就唔上身,佢地換就硬食,唔換就輸聲譽.
不過我知你應該有第三個角度...
其實,warxv兄正職業是不是跟玩具業界有關係?其實,玩具除了角色要買license外,廠方(例如:笨 ...
gazza1211 發表於 15-1-2014 09:36 PM

我本身就係一件玩具,返工比老闆玩,放工比朋友玩,返到屋企就比老婆大人玩...
十幾年前做過玩具開發,設計,生產...,但老係咸豐年的事了.
玩具結構呢有無PATENT呢?係有既!不過情況有點複雜,太簡單的唔會比你做註冊,複雜的簡化左你就好難告.一般其實係山頭插旗,好似HASBRO插左,你唔係同佢有親就會告你,你未必輸但燒銀紙都分分鐘燒死你.

不過一般轉向結構,如果唔係有乜劃時代突破邊有人做註冊.香港某公司玩過啦,結果只有被人無視,連律師信都唔敢出.
至於佢地攪到咁複雜,一係為左市場價格,一係就個設計中間出過轉變,我估.
妖~~~~我系見到某樓講緊對比新世紀回下,但又唔記得幾樓懶得返轉頭先無QUOTE之嘛~~~~不過~~~~我真系正回 ...
mr.elljay 發表於 16-1-2014 12:04 AM

我只有講句如果個設計唔係咁累贅玩得仲開心!
睇你玩戰隊,我其實幾難想像你玩呢隻眉絲細眼的傢伙可以好開心...
無諗到禁深WOR,算系綜合角度啦。
以公司角度來睇,唔系要正面認錯,認左仲死,不如轉個角度轉個方式告知玩家應該“如何使用”,而且算系即時反應,我唔覺得系安撫,而系想盡可能唔花費避免再因設計和“使用不當“造成損壞。爛左的朋友無計,但起碼令未買未玩的玩家知道如何避免,系咪值得再消費。
玩家角度嘛,我自己就覺得以目前的數個損壞投訴就換來一個官方的認真回應,比某D廠完全不公開回應,或以一個電話,一段“唔關我事,深表遺憾”的EMAIL回復好得多。
作用如何取決於玩家,但個牌子態度就已經表左了~
是否更換嘛,要問下D投訴者了,無可能公開俾大家“逢爛必換”
但我有朋友購買他以前的產品,自己玩爛左都有換~~~~但呢個應該和各地代理有關。
再,回復幾前樓的,其實我系中意玩D簡單D的玩意, 特別是目前多數玩具的越搞越複雜的情況下。
戰隊啊,DX戰隊幾好,我依家極度樂在其中~
我只有講句如果個設計唔係咁累贅玩得仲開心!
睇你玩戰隊,我其實幾難想像你玩呢隻眉絲細眼的傢伙可以好 ...
warxv 發表於 16-1-2014 12:09 PM

需知道,黑三一我只有一只山口式,我連去年TOP10都想留一位俾呢只,可惜2014先到。
其實好早期只辦,種系手塗上色時我已經玩過,試辦松到不得了,又未改爛披風,期待+已經試過更差,呢只我順風順水啊,特別系自己搞過圈圍巾後,影完相睇返,好Q靚~XD
相比之下,我反而中意呢只多過天元,黑三一主要系手臂問題,適當把玩我覺得可以避免,其他如什麼跌手釘PATPAT位,我無放在心上,圍巾披風亦已經自行解決。(拿,我無話官方出得好哈,系自己執過後中意,嗯,我諗呢個系重點了,系自己執過,注意過,先中意,唔好質得我禁應~~~)
反而天元細位種多,又有甲頂住,我連相都只影過一兩張,喜愛程度有限。
回復 62# mudwk

你要護主護到夠,

上得討論區就真係閒人,唔過好忙都要想咩!!

你要揪水我你揪啦,擦鞋仔:45:
Oh, 覆完先見到,唔好意思。如果版主樓主覺得唔妥請刪除我既留言。我自己唔刪啦,又唔係驚人睇到
mudwk 發表於 16-1-2014 11:50 AM

恨都要付出感情的,有些人連去恨的價值都無.
有乜好刪,講完就算啦.
相比之下,我反而中意呢只多過天元,黑三一主要系手臂問題,適當把玩我覺得可以避免,其他如什麼跌手釘PATP ...
mr.elljay 發表於 16-1-2014 12:23 PM

我點敢質你,唔想你廣州行乎?

其實不過係一句,好但未夠好!
不過好多人出來話好好,明明有人都玩爛但我個隻無事就無事,明明係阻手阻腳但我唔覺就唔覺...我寫左咁多年分享都係第一次見,我地呢D前人都係問題用愛去包容,依家好似變成問題你既事,我隻係完美的...咁仲分乜鬼享.我唔知好彩定唔好彩,開始明白點解唔見晒D前輩出分享...
回復 73# warxv

只能講你唔夠專業囉:63:
所以我最後為左自己安心加左WD40...
其實膠件我一向唔加WD40,因為有爆的風險,但係不安同風險中,我選擇後者.因為加左油,披肩我就唔裝住.
但除左肩膀同手腕偏緊之外並他關節都偏鬆,扭玩手感非常一般.
warxv 發表於 12-1-2014 02:52 AM

其實用搖搖專用潤滑油會否好過用WD40?

當年Bandai出那支Hyper Yo-yo maintenance oil, 每次玩具有吱吱聲, 只要滴少少就順返晒.