Toysdaily 玩具日報

查看: 16312|回復: 76

[玩具報告] 千值練黑三一.點意見.

我由破刃之劍開始接觸千值練這公司,一路MH,惡魔人,天元...到呢隻.

破刃,天元係我最愛,

第一隻MH,惡魔人係我連提都唔想提的...

今次黑三一...好值得討論一下,

好的很多人說了,我不再背書了,入正題.

先說因為這傢伙要我跑多一轉去旺角換,所以評價一定唔太好.

不過亦因為咁主體我叫扭過兩隻,我提出的問題都係兩隻共有的.

如果有人例外咁真係我好彩了.

首先呢次相片都係大部份係無披肩的,原因留意下面相中肩膀的位置,有條2MM左右的隙,

連接肩膀的部件就係條隙中,即係就得2MM厚,咁每次扭時聽到"喼喼"聲時真係會有不安.

所以我最後為左自己安心加左WD40...

其實膠件我一向唔加WD40,因為有爆的風險,但係不安同風險中,我選擇後者.因為加左油,披肩我就唔裝住.

但除左肩膀同手腕偏緊之外並他關節都偏鬆,扭玩手感非常一般.

至於圍巾都算係一眾黑三一玩具中最無靈魂的一款...

連山口式都好過佢.

另一無靈魂的地方是前臂的刀刃,三件一體化.

要不就分件,要不就唔好用層層疊去表現啦.

另一個莫名其妙的選擇係拳頭的尖刺.

呢個方式最易跌,亦真係玩時會邊玩邊跌,不過加少少雙面膠紙就無問題了.

一係好似神話成個手背換,一係就比多對啦.

當然佢一按背面肚臍蓋會跌出來的設計就比某D大廠有靈魂多了.

而且唔只有靈魂,仲會靈魂過剩!

手臂關節睇到有花心思,但玩起來好累贅,拉出推入翻來覆去,好不煩人.

其實佢前臂都花左功夫分多一個關節,現在顯得可有可無,不過再花多一點心思在那裡根本唔洗現在咁煩都可以有咁活動性啦.

而且佢地合金塑膠混合用,唔係唔得,不過一唔小心就強度不易平衡之外仲會刮油.

差不多的問題在雙腳都見到差唔多的.

小腿後面個蓋扭完之後唔到位,要推一推小腿先到位.

呢個唔係做得唔好,係設計上本身就係咁,研究左一陣大約估到佢想平衡外觀可動,很細心考慮了一點問題之後選擇了一個頗複雜的結構去處理,

但實際玩起來得一個煩字!

玩完之後,我真係攪唔清佢地為複雜而複雜,還是留意唔到有些設計用途真係唔大.

造功係好,但係玩上手真係唔討好.

所以我最後為左自己安心加左WD40...
其實膠件我一向唔加WD40,因為有爆的風險,但係不安同風險中,我選擇後者.因為加左油,披肩我就唔裝住.
但除左肩膀同手腕偏緊之外並他關節都偏鬆,扭玩手感非常一般.
warxv 發表於 12-1-2014 02:52 AM

其實用搖搖專用潤滑油會否好過用WD40?

當年Bandai出那支Hyper Yo-yo maintenance oil, 每次玩具有吱吱聲, 只要滴少少就順返晒.
回復 73# warxv

只能講你唔夠專業囉:63:
相比之下,我反而中意呢只多過天元,黑三一主要系手臂問題,適當把玩我覺得可以避免,其他如什麼跌手釘PATP ...
mr.elljay 發表於 16-1-2014 12:23 PM

我點敢質你,唔想你廣州行乎?

其實不過係一句,好但未夠好!
不過好多人出來話好好,明明有人都玩爛但我個隻無事就無事,明明係阻手阻腳但我唔覺就唔覺...我寫左咁多年分享都係第一次見,我地呢D前人都係問題用愛去包容,依家好似變成問題你既事,我隻係完美的...咁仲分乜鬼享.我唔知好彩定唔好彩,開始明白點解唔見晒D前輩出分享...
Oh, 覆完先見到,唔好意思。如果版主樓主覺得唔妥請刪除我既留言。我自己唔刪啦,又唔係驚人睇到
mudwk 發表於 16-1-2014 11:50 AM

恨都要付出感情的,有些人連去恨的價值都無.
有乜好刪,講完就算啦.
相比之下,我反而中意呢只多過天元,黑三一主要系手臂問題,適當把玩我覺得可以避免,其他如什麼跌手釘PATPAT位,我無放在心上,圍巾披風亦已經自行解決。(拿,我無話官方出得好哈,系自己執過後中意,嗯,我諗呢個系重點了,系自己執過,注意過,先中意,唔好質得我禁應~~~)
反而天元細位種多,又有甲頂住,我連相都只影過一兩張,喜愛程度有限。
再,回復幾前樓的,其實我系中意玩D簡單D的玩意, 特別是目前多數玩具的越搞越複雜的情況下。
戰隊啊,DX戰隊幾好,我依家極度樂在其中~
妖~~~~我系見到某樓講緊對比新世紀回下,但又唔記得幾樓懶得返轉頭先無QUOTE之嘛~~~~不過~~~~我真系正回 ...
mr.elljay 發表於 16-1-2014 12:04 AM

我只有講句如果個設計唔係咁累贅玩得仲開心!
睇你玩戰隊,我其實幾難想像你玩呢隻眉絲細眼的傢伙可以好開心...
其實,warxv兄正職業是不是跟玩具業界有關係?其實,玩具除了角色要買license外,廠方(例如:笨 ...
gazza1211 發表於 15-1-2014 09:36 PM

我本身就係一件玩具,返工比老闆玩,放工比朋友玩,返到屋企就比老婆大人玩...
十幾年前做過玩具開發,設計,生產...,但老係咸豐年的事了.
玩具結構呢有無PATENT呢?係有既!不過情況有點複雜,太簡單的唔會比你做註冊,複雜的簡化左你就好難告.一般其實係山頭插旗,好似HASBRO插左,你唔係同佢有親就會告你,你未必輸但燒銀紙都分分鐘燒死你.

不過一般轉向結構,如果唔係有乜劃時代突破邊有人做註冊.香港某公司玩過啦,結果只有被人無視,連律師信都唔敢出.
至於佢地攪到咁複雜,一係為左市場價格,一係就個設計中間出過轉變,我估.
不過我對官方願意出個視頻去解釋易損壞的問題, 呢件事個態度上我讚賞.
當然, 肯唔肯換貨又系另種態度了~
mr.elljay 發表於 16-1-2014 12:15 AM

我好奇想知你用乜野角度去睇然後讚賞?
如果單純用客既角度,OK,係值得讚賞.但我會對你有D失望....
如果用佢地公司市角度,其實唔到佢地唔做,因為一來要安撫下網上一些人的情緒例如兩位斷臂的朋友,同時亦真係要控制下問題,因為呢個係設計問題,廠就唔上身,佢地換就硬食,唔換就輸聲譽.
不過我知你應該有第三個角度...
不過我對官方願意出個視頻去解釋易損壞的問題, 呢件事個態度上我讚賞.
當然, 肯唔肯換貨又系另種態度了~
……
講到好易爛咁既:69:
……
講到好易爛咁既
原罪 發表於 12-1-2014 03:06 AM

巳有師兄 玩爛左隻三一手啦。
呢隻三一係我第一隻千值練,同是係我最後一隻千值練。我玩返合金暈好過。
個人覺得,千練值,係想平行外觀,:love:
唔想像B記在關節偷穿一忽或感像山口般有個 BALL JOINT,
所以做出隱藏關節:love:

CHING行兩次好多玩具有時有間題都行兩次,平常心吧!!!:o
HA ! 估唔到又咁橋
我都係走兩轉,第一隻一開盒爆頸甩頭;
第二隻都有缺點:一邊腿關節較鬆,玩起來fingfing下手感不太好
金腰帶用軟膠不會刮花肚腩是個good point
但大腿上端和底褲邊就好易撞花
合金玩具用上全膠關節仲叫人提心#膽
特別要用力拉出的關節
當然,其他大大說的優點它都全有的
只是有點恨鐵不成鋼
2013進貢了不少給千值練,亦已乖乖地訂了巨神GORG(情意結太深)
希望他們繼續進步呀
膠關節{:1_236:}
ching報告也非常詳細,壞處都被你一語道破!!
個人覺得,千練值,係想平行外觀,
唔想像B記在關節偷穿一忽或感像山口般有個 BALL JOINT,
所以做 ...
DJ.tommy 發表於 12-1-2014 03:51 AM

我知道佢地想平衡兩者,問題係做左同做"好"左可以有一光年距離,而今次佢地做到好複雜但我唔認為好,因為強度平衡唔好。
HA ! 估唔到又咁橋
我都係走兩轉,第一隻一開盒爆頸甩頭;
第二隻都有缺點:一邊腿關節較鬆,玩起來fingf ...
WalkerMachine 發表於 12-1-2014 04:13 AM

我接觸過兩隻都係整體關節偏鬆散,除左某一兩個過緊。但佢設計真係好單薄,如果唔係攪到鬆鬆散散咁手感恐怕一地都斷手斷腳,你有隻係手應該唔難理解。
頸位ball join太淺又係一個問題。
恨鐵不成鋼……有點,不過我呢一刻有點懷疑係為複雜而複雜,好似佢前臂組關節分件去到咁大量,但可動不過多20度都無,唔係為拆而拆就係設計失敗。
nice report pal, but i'm still like it, and mine black getter no big problem,

i think it's QC problem... you know Dec 2x -Jan have so much holiday.

staff no heart to work... wait March Getter-1 release. thx
回復 6# WalkerMachine

其實睇佢宣傳,未出貨就一篇又一篇,出左之後又不少朋友都出分享但真係無乜人話過佢有問題……
我覺得千值設計有點為合金而合金,為分件而分件,開始有點走火入魔。
仲有就係個PAT PAT蓋一拆出來就會整花個冚,因為個位太FIT導致好大力先可拉出,但D膠邊一D都食唔到度力,一拉就整花見白地,真係得個樣靚:oh:
又一正報告:71::71:
我知道佢地想平衡兩者,問題係做左同做"好"左可以有一光年距離,而今次佢地做到好複雜但我唔認為好,因為 ...
warxv 發表於 12-1-2014 10:31 AM

CHING 講話有點偏激,反而有D為鬧而鬧感覺,:42:
其實我又唔覺有咁多問題!

可能我一隻過無去第二次,

但好同意如關節用合金會最好的!膠關節真係無咁好:71: