Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 千值練黑三一.點意見.

日本已經有人玩爛左前臂關節(pic from japan site)
新世紀個隻真係各方面都好d, 件袍除外
呢個牌子隻初號機,其實都已經好唔掂,成日鬆手鬆腳。
6魚有多一隻咁脆弱:69:
爭D想入手,要睇真D

小弟我有合金魂ova三一,又有入千值呢隻,未有千值前,已經覺得合金魂版唔差,雖然可動方面真係有啲到喉唔到肺,不過都好滿意,亦都希望笨大再下一城,出埋黑三一,因為都係同一個模啫,點知笨大係唔出呀,吹咩?
所以當千值話出時,小弟有期望,到攞上手呢……講下啲需要改善嘅地方啦,1.getter wing,冇錯用鐵線做可動呢行真係抵讚,不過外觀做得比較粗糙,而且唔跟設定,感覺怪怪的,最致命係裝置方法,佢要拆走頸至可以裝山上,而頸部個ball joint結構竟然異常脆弱,再加上都“給”得幾實,小弟響裝上披風後,唔敢再手多拆多次;2.膠關節,由於佢關節結構複雜,如果用膠做的話,真係好脆弱,除咗之前提過頸關節外,手腕關節亦做好細,偏偏呢個位係要成日換手形嘅位置,隨時仲牙煙過條頸;3.連接stand位的蓋,佢係做得好fit,fit到呢,冇空間俾你揭起,開頭冇用陰力,成個蓋就崩咗一忽。
由於小弟開盒唔耐,暫時見到呢啲問題,至於好嘢,好多師兄都分享過,反而我想讚下佢合金處理,當初見官圖,發現使用合金範圍都唔少,但開盒攞上手,重量又有啲輕,再摸下佢宣稱用合金嘅位置,手感(輕敲、溫度)又似係金屬,後來有師兄解釋,今次千值合金使用,唔係用實心材料,所以係會輕啲,其實咁反而令可玩度提高,起碼唔會好似cms啲合金處理。當然啦,如果千值可以學習笨大metal build或魂spec金屬關節,效果一定好好多。
小弟我有合金魂ova三一,又有入千值呢隻,未有千值前,已經覺得合金魂版唔差,雖然可動方面真係有啲到 ...
coldstone 發表於 12-1-2014 01:42 PM

手臂組關節好累贅,拉長縮短不過都係扭多少少。而且又攪到d件好單薄。如果佢前臂接手踭個位唔分件我又無咁火,但個到都分左件,只要做多少少功夫就可以有差不多的可動性啦,可苦攪到依家咁?
nice report pal, but i'm still like it, and mine black getter no big problem,

i think it's QC pr ...
taken 發表於 12-1-2014 10:58 AM

關節設計累贅功效不顯,點講都係設計問題啦。反而qc我呢d命苦之人都唔想提了……
CHING 講話有點偏激,反而有D為鬧而鬧感覺,
其實我又唔覺有咁多問題!

可能我一隻過無去第二次 ...
DJ.tommy 發表於 12-1-2014 11:59 AM

設計上佢關節用晒塑膠反而又少d問題,佢用左合金反而加添左塑膠部件的負擔呢。
千值有幾隻我連罵的氣力都唔想花,呢隻最少值得罵,唔錯。
有冇ching 隻千值練黑三一後庭個蓋容易拆又唔會刮花的?
手臂組關節好累贅,拉長縮短不過都係扭多少少。而且又攪到d件好單薄。如果佢前臂接手踭個位唔分件 ...
warxv 發表於 12-1-2014 02:03 PM

隻嘢入手後,我都想試下學其他師兄嘅,嘗試拉出關節,不過最後拉極都唔得放棄,不過暫時覺得玩得都冇問題,基本動作都ok,所以都係唔敢攪啦。
老實講,啲關節設計都有啲多餘。
其實, 本身黑三一外表又噤簡單, 只有做申縮關節才是最好,最不外露和影響外觀...
累贅唔累贅, 真係好個人, 我就唔覺累贅.... :51:
其實, 本身黑三一外表又噤簡單, 只有做申縮關節才是最好,最不外露和影響外觀...
累贅唔累贅, 真係好個人,  ...
facetry 發表於 12-1-2014 02:18 PM

同意!

而且手腳咁粗碌,都做到咁多動作,
又唔破壞外觀,還想點?

個人都覺得如又有唔破壞外觀,可動又高,真係得這個解決方式!!
但全膠關節又結構複雜,的確好易爛,呢點廠方真係應該作出平衡。
同意!

而且手腳咁粗碌,都做到咁多動作,
又唔破壞外觀,還想點?

個人都覺得如又有唔破壞外觀 ...
Killthecat 發表於 12-1-2014 02:27 PM

答案佢前臂已經做左一半,不過應該因為個有點莫名的拳頭伸縮位變得只做d,於是又係手踭拆多堆野出來。
又拳頭就算真係堅持要伸縮只要部份零件做細d,其實都仲可以係前臂做多點功夫。偏偏佢選擇繼續拆件……
答案佢前臂已經做左一半,不過應該因為個有點莫名的拳頭伸縮位變得只做d,於是又係手踭拆多堆野出來 ...
warxv 發表於 12-1-2014 02:55 PM

其實都而可去到大約45度,個人都收晒貨有餘....

而 拳頭伸縮 是可手宛多點角度....

同意你所後段,

可動個人都其實覺得好收貨了
反而唔太喜歡唔跟設定。個人數到6處唔跟原設,

但整體都好好

或者有做得更好地方,得益是玩家就真,
拿出來在網上討論下是好事,一面倒讚是無進步!!:unhappy: