Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 千值練黑三一.點意見.

左大肶和股的接駁位有点鬆,大肶會左右搖晃,是否正常。因右大肶相同位置很實。
iannt2011 發表於 15-1-2014 03:27 PM

就設計來講應該就唔正常,不過不用太在意,因為我隻係同樣位置都有同樣問題.
當係山口式咁扭, 就真係好易爛. 好易花,

當係一件造工靚用來DISPALY的合金, 我就好滿意
GUNGUN 發表於 15-1-2014 12:40 AM

師兄得罪講句,
如果當係一件用來display的合金,我買新世紀好過啦,又大隻又夠合金又唔係貴

呢隻黑三一,我ok收貨,不過堅係扭得麻煩,擺好兩三個pose後已經無心機再整。

唉,本身好期待兩隻世界最後之日既玩具 (SR 真三一同呢隻) ,點知都各自有啲問題,玩得唔過瘾,真係掃興
咁我又覺得呢只一定好過新世紀,而且新世紀合金依家應該都貴過呢只,無論什麼版本。
玩過新世紀都知HIP位可動極低,低到只得雙手可以擺POSE,而且塗裝都差幾皮,特別系個頭,對眼,整體上色唯血污限定有得揮下,但那只的塗裝更加易花。

千值練呢只睇得出個設計師好固執及有追求,點都要將只三一做到由身到四肢都系水筒型,而且加入關節亦盡量不破壞圓筒整體,所以先會有手肘關節那種鑽牛角尖設計,而全身關節都複雜化。就我來說亦同樣更BUY合金魂那種關節,反正活動角度都幾乎一樣。易爛方面我又不太覺,因為由第一次玩已經明白“只有揸住上臂來轉”才是正確的操作。

由外型,上色,做功和QC我都很滿意這款,要插的就真系圍巾造型和質感連山口式都不如,所以我自己用布重做一個。
披風亦開錯位,但這很好解決,已經有POST說明。
拳頭釘位我十分認同WARXV,俾多對連長釘的遠比現在要好。

但整體我仍是覺得這是目前比較符合個人口味,可動不俗,造型做功都很不錯的黑三一。
咁我又覺得呢只一定好過新世紀,而且新世紀合金依家應該都貴過呢只,無論什麼版本。
玩過新世紀都知HIP位可 ...
mr.elljay 發表於 15-1-2014 04:23 PM

你講到為個手筒型有些事情有可原...
膝關節山口式時代已經有開多個"掩"去做呢個處理,笨大係SR發揚光大,到今次...真係因為筒型,真唯一解決方案??唔好玩啦,大腿個段好,不過就是MG GUNDAM裝甲的變奏,不過小腿個段唔推多下都伸唔直晒隻腳為玩而玩啦.
手肘都係一句,前臂按手肘位置佢有分件,做多少少就可以有咁上下的可動.退一步講個肘關節本身,一係用晒合金,一係用晒膠分擔下度力,宜家將力集中係最弱個點,真係錯誤,唔係乜野牛角尖云云.
因為由第一次玩已經明白“只有揸住上臂來轉”才是正確的操作。呢句等同有架車設計轉向不足,然後你老哥講我識甩尾唔覺有問題...大師你技術好係你個人修為,我無意見,但講到咁來為個設計開說我接受唔到.
我希望你明白,我唔係唔喜歡呢隻野,但喜歡係一件事,佢有無錯誤係另一件事,咁設計真係非常有問題,而且官方都有出片解說.因為一句我喜歡就無視問題唔係我性格,你覺得咁會開心D,我唔阻你,但朋友一場唔好同我講呢套.
膝關節山口式時代已經有開多個"掩"去做呢個處理,笨大係SR發揚光大,到 ...
warxv 發表於 15-1-2014 07:49 PM

其實,warxv兄正職業是不是跟玩具業界有關係?其實,玩具除了角色要買license外,廠方(例如:笨大)的玩具結構和設計會不會有登記patent或者trademark之類的??所以,後來者(例如:千值)爲了避免被人告或者不能在某些市場發售,而刻意搞些不同的結構(使一些簡單的關節都複雜化)???
日本已經有人玩爛左前臂關節(pic from japan site)
redfish 發表於 12-1-2014 12:25 PM

又係斷合金位,POM膠位全部冇事..
整乜鬼合金呢,以前咁米好地地:42:
玩過新世紀都知HIP位可 ...
mr.elljay 發表於 15-1-2014 04:23 PM

好同意,

唔明就真係唔明,只好怪級數唔同,

玩開簡單野就慣了......
就設計來講應該就唔正常,不過不用太在意,因為我隻係同樣位置都有同樣問題.
warxv 發表於 15-1-2014 03:56 PM

我隻都有依個問題,打算拎俾佢地睇吓整唔整到
膝關節山口式時代已經有開多個"掩"去做呢個處理,笨大係SR發揚光大,到 ...
warxv 發表於 15-1-2014 07:49 PM

妖~~~~我系見到某樓講緊對比新世紀回下,但又唔記得幾樓懶得返轉頭先無QUOTE之嘛~~~~不過~~~~我真系正回自己所回應般諗法, 起碼在影相時扭得幾順手, 除左跌手釘之外, 無遇到咩唔順, 所以玩得幾開心~~~
好同意,

DJ.tommy 發表於 15-1-2014 11:37 PM

點講好呢,小弟愚見:
我覺得每個人對玩具噶需求不同.有人中意關節簡單易扭,有人中意結構精密復雜,有人凈係註重上色同造型,有人要求可動性要高,有人冇辦法接受玩具上面有螺絲,有人特登買個磅來稱邊隻玩具最重......所以我覺得冇話絕對好同絕對差,不過每個人要求都唔同,所以睇偏重於邊方面
不過我對官方願意出個視頻去解釋易損壞的問題, 呢件事個態度上我讚賞.
當然, 肯唔肯換貨又系另種態度了~
好同意,

DJ.tommy 發表於 15-1-2014 11:37 PM

warxv兄同elljay兄佢地兩個耍緊花鎗呀傻仔,睇下兩位高人對決好過啦。
回復 57# mudwk

你係唔係睇小說上晒腦,叫你家人關心下你啦,

自已又發意見,但又講到人左你睇咁,有病就食藥啦!!!

我由破刃之劍開始接觸千值練這公司,之後的MH水龍甲獵人,惡魔人,天元紅蓮...一直到這一款.

當中破刃,天元是我最愛之物,

但同時水龍甲獵人,惡魔人是我連說也不想說,連恨之心也不想付出...

這一次黑三一很有趣,某些角度看可能很吸引,但你只要留意就會發現這傢伙百病纏身...好值得討論一下.

不過我的結論可以先說,這公司還未熟悉合金這玩意.

再說一點,這傢伙推出前我很期待,為這傢伙我跑了幾次玩具店去問推出日期,等了又等...結果終於取貨卻因為腕關節問題要我再跑多一次玩具店去更換,感激玩具店的朋友細心處理.但怎說真的很掃興,先天也扣了一些分數.

不過亦因為這樣的關係.主體我接觸了兩隻,我提出的問題是兩隻共有的.

產品名稱:BLACK GETTER

出品公司:千值練

出品日期:2013/12

建議零售價:10,290YEN

官方數據這傢伙身高155MM

155MM,合金身軀拿在手上有金屬特有的冰冷手感, 布製的斗蓬內藏鐵線,美麗的啞黑上色並無瑕疵...很優的一件成品,

如果沒有那些莫名奇妙的設計的話!!

好好一件產品就因為一些無謂,好大喜功的設計而破壞了整體結構...

順便一提這一次是千值練跟T-REX合作的.

首先這次相片中部份是沒有扣上披肩的,原因留意下面相中肩膀的位置,有2MM左右的隙,

連接肩膀的部件就在隙中,亦即是只有2MM不到的厚,而且關節偏緊,扭玩時不安感很重.

所以我最後為了讓自己安心加了WD40...

塑膠件我一向不想加WD40,因為有爆件的風險,但在不安和風險中,我選擇後者.因為加了潤滑劑,披肩我暫不扣上.

但除了肩膀同手腕偏緊之外並他關節都偏鬆散,扭玩手感非常一般.

找到一張結構圖,不知是不是最後的版本.因為這傢伙如果我要動手拆散恐怕都難有還原的機會.

不過從圖中及實物中也留意到一個問題,就是設計中會常有合金,塑料互配的組合,是一件好事因為利用兩者特性互補會令關節整體強度更好,這方面BANDAI頗為拿手.問題是落在這一次卻往往在最需要強度的地方才換上塑料...

這問題上面說的肩膀如是,下面會見到的手肘也如是...

開始有火了!

看看手肘關節了,心思我相信是有花過的,但就結果我只說是浪費時間.玩時累贅拉出推入翻來覆去,好不煩人.同時強度嚴重不足,網上流傳的相片已經有兩條斷臂,要正確扭玩,而可謂"正確"扭玩?網上有官方教學!

http://youtu.be/I9tF18UeLlM

這段教學如果你是FANS會覺得他們細心,體貼,不過如果你是市場部的你不難閱讀當中的"內容".

其實這傢伙的前臂接肘關節的部份花了功夫分多一個關節,現在顯得可有可無,不過再花多一點心思在那裡應該就可以有差不多的可動性之餘亦沒有這樣多的問題.

但就膝關節我沒意見,強度可以接受,刮油只是小問題.

但小腿後面有個蓋這設計由山口式時代已經有,之後到BANDAI SR合金發揚光大.而這傢伙特別的是扭動之後蓋不到位,小腿也會差一丁點才完全伸直,這不是設計不好,而係設計上你要推一推小腿縮短外露的膝關節,蓋會同時升起及小腿會完全伸直,很厲害的連動!

平衡外觀可動,很細心考慮了一點問題之後選擇了一個相當複雜的結構去處理,

我差一點就想拍手掌了!!

但實際玩起來得一個字"煩"!

有如此鬆動的成本不如將圍巾拆多一件弄點飄逸感覺,或者多給予一條布製的,現在的應算是一眾黑三一玩具中最無靈魂的一款...

連山口式都好過佢.

另一無靈魂的地方是前臂的刀刃,三件一體化.

要不就分件,要不就不要用層層疊的方式去表現.有點不明為什麼要改一個不是原著但又不好處理的新設定出來.

另一個莫名其妙的選擇在拳頭的尖刺.

現在的方式最易跌,亦真的在玩時會邊玩邊跌,還好加些雙面膠紙就可以改善這問題.

他們大可以好似聖衣神話整個手背換,或者乾脆點多做一對拳頭.

不要跟我說成本什麼的,從上面的設計怎看他們的成本也多的是.

罵歸罵,這傢伙除了結構問題,其他方面真的在水準之上.

例如一按背面肚臍蓋會跌出來的設計就比某些大廠有靈魂多了.

披掛上陣,再來幾張.

布披肩的按官方說明安裝是扣在圍巾之下,這會跟原設不同.

一些有心有力的同好已經動手改了在肩甲之下,而相片中的也是,不過過程需要一點點"暴力拆卸",所以我暫不分享了...(其實是忘了拍照)

上色基本沒什麼意見,很美.

但同時很易刮油,甩油,我這一隻已經開始變為戰損版...

我懷疑這可能不是焗漆,因為油漆塗層很薄.

整體感覺,我真的有點弄不清他們是為滿足這價格而弄到這樣複雜(但沒多大建設性),還是留意不到有些設計用途真的不大.這樣的設計風格令我想起某位日本大師,總要簡單複雜化來達成一些預設目標,其實不過是在製造市場話題...

造功真的不俗,那些累贅的關節卻真的煩人,我喜歡多機關的玩具但不要在最基本的關節上煩我吧!玩了兩天,最後感想還是:放在玩上手真的不大討好.

忘記了,為什麼一開始說這公司未熟悉合金??

因為如果這傢伙是全塑料做成問題會少一點,關節鬆緊較好控制,負荷輕了相對強度會高一點,塑料上啞光也不易甩油...

其實我在想這傢伙會不會是先天塑料設計,後天換上部份合金...如果是那就一切也不奇怪了.