Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 呢幾個月訂玩具....夾夾埋埋蝕左幾千......以後仲應唔應該訂....!!!!

回復 88# XO仔

講得好 x :71:
玩玩具都要計賺蝕嗎...
件玩具唔吸引你, $1都唔值

訂貨有好多外圍因素,比如隻野出來跟貨辦落差大,貨量問題,某店舖/某商品的CASE就不作批評了,也很替輸錢的朋友難過.
但我地香港玩家(唔係商家),有時真係太介意隻野升定跌,值幾錢了.
甚至已經,忘記左當初點解要訂隻野,究竟你係想擁有呢件玩具,定係想擁有件貨的市場價值?
而家好多人,一袋袋拎回家盒都未開,轉頭又收到CALL拎貨,
出番信和行一轉,係咁CHECK價,發現家中玩具跌了價心情就變差,個個月係咁loop,真係傻.

回歸原點啦,岩玩想玩就訂,畀完錢就玩左佢,咪胡思亂想.
好似賭波咁,一年埋單,成套貨輸少已經當贏.
回復 93# Toro
大大講得好:71::71::71::71:
其實就算買到番黎升左都唔係放出去呱
咁新款野貴舊款野平又係常識吖
咁即係
升唔關我事,我唔會因為升左覺得件玩具好玩左
我對件玩具嘅價值已經從玩之中體現
除非買黎炒,爛左要買多隻仲難受
跌係正常,炒呀絕版呀都係假象

不過好多時啲波動同速度真係
就係,俾資訊影響左買貴左好多,咁
就係資訊同判斷問題
可能樓主就係講緊呢樣?
我都幾千,不過全部系DX Macross F度{:1_224:}
所以我每次買玩具都話敗了,  因為預左輸$, 無計, 鐘意無計