Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 呢幾個月訂玩具....夾夾埋埋蝕左幾千......以後仲應唔應該訂....!!!!

關唔關日元匯率低水事?
pclwong 發表於 10-12-2013 09:58 PM

模型影响大D
我而家係魂限果d先訂,其他出大貨先買仲要唔係即刻買,如果炒起就玩少隻算,除非果隻好中意或者要齊套先訂
唔好訂啦!買現貨算,十五机係特別事件,好多玩具買左唔啱諗住蝕少少放反出去,十五机值程無機會敢做,這隻十五机必定係今年最多事端的玩具。
戰王,龍星一事:42:

十五機好彩撻左訂先無損失慘重。
最慘都係隻戰王同龍星,出到去連價錢都唔敢望一眼。
其次係魔動王系列,中晒招,邪動王我買係6魚幾.........{:1_209:}
蝕嘅就記一世,賺嘅就唔多覺…
人生有太多賺蝕,玩玩具係為咗放鬆抖吓,又何必計較太多…
唔係价錢問題我係覺得十五機生產商咁做生意等同將次貨比訂户之後又話改良左重要平多成千二錢再出咁當D訂左嘅同傻仔有乜分別?又唔見佢叫D買左次貨版D人換返改版?
咪鬼訂拉,仲未蝕夠咩,你買現貨唔好彩都係貴個十幾五六十,假如你訂左,唔好彩冧鑊金一隻蝕既錢都夠你買現貨幾隻貴突個價:54:
回復 21# shingotaz

又唔係好介意隻玩具升定跌...而係唔知係咪我地比個市控制.....比人當傻仔, 明明隻玩具大把貨, 但開訂果陣就故意做成恐慌.....攪到個個用炒價訂, 出貨當日就通街都係........
我會考慮落訂嘅價 = 日本定價 x 0.8 x 日元對換率 + HKD50{:1_208:}
不過神話例外因為係冇常理嘅!{:1_214:}
其實每次都係咁, HIT ITEM個個都話想要, 結果多人訂
鋪就落大單, 再上一級又落張再大的單, 最後一街都係貨, 要買的又一早訂晒買埋,
有貨無人要自然會跌價...

反之, 冷門/觀望野, 訂客一縮, 鋪又縮廠又縮, 自然無貨, 個個後追自然炒上去

玩玩具咁耐....眼見住同一個PATTERN不斷重複
但自己又永遠忍唔到手去訂, 結果成日都蝕...

結論係, 如果夠膽不妨逆其道而行, 可能無蝕咁多
如果真係有愛到不能錯過, 就最好唔好睇返轉頭, 當刻俾錢買左就唔好再理了~
其實齋睇REVIEW唔買最實際, 又平又省地方, 唔駛頭痛冇位擺的問題
小弟只訂魂shop同gundam converge
今年蝕得最金都應該係隻Xi
頭先見人六七魚搞掂
想當日訂接近double
之 ...
gararecio 發表於 10-12-2013 09:57 PM

隻XI我冇訂,街價980買左,諗住夠晒平,點知原來仲有得跌。

我隻EXIA訂左1300添,比埋尾數,依家仲跌到3位數
我估係笨大轉左市場策略, 唔益炒家, 自己賺埋:70:
不過跌都好過升既:59:

如果真係玩玩具既, 其實係消費既一種, 俾錢個刻已經可以當無哂, 炒既當然另當別論

不過正如我好耐之前已經開post話而家既訂價已經係不合理地高, 選擇訂既係願者上釣

有邊個做生意既唔係吹風話少貨? 唔通訂時同個客講大把貨你唔好訂等現貨劈價?

去街市買菜問個阿姐d菜靚唔靚, 阿姐老虎蟹都話靚啦, 唔通話係臭既咩, 現實就係咁, 只能自己買個教訓下次醒水