Toysdaily 玩具日報

查看: 12674|回復: 24

[改造交流] 唔要菲版,我要歐版'朗尼'之'朗尼戴箍,very cool!'

呢次同大家討論吓ZCWO出品嘅Wayne Rooney。
其實講整体結構同可玩性都very good,頭雕亦神似,可惜面部上色同外型就有啲不足。

所以有以下嘅地方要改進:
1)塊面太黄,要重油增加血色。我嘅做法系根據佢開turbo个樣呢油,條頸都要油淺啲,因為條頸系軟胶,所以要用軟胶油。
2)系件衫啲章,我都知因為版权問題,所以好多章都唔加得。唯有自己搞。要整包括Nike胸章,左右英超12-13金章,左衫角Dri-fit label, 右角Authentic label同背脊10號下面对獅子。仲有波鞋果两个大細Nike label。
3)外胸及下身改造。要改細肚腩,腰至大肶拉直同補番腳上面个大霘。
4)最後幫佢整咗个headband。
不果講之前,去咗相先!

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

[img][/img]

我嘅做法系先用遮蓋液遮咗对眼先。跟著整體噴一隻啱tone嘅膚色。不過簡單嘅原則就系要捕捉佢嘅特質。朗尼法功果陣,耳仔,鼻尖,权骨,眉心都發紅,所以要將膚色调血啲,再噴番呢啲地方。然後開稀一隻近似嘅黄泥色,減低对比同做出陰影效果。再開稀双星隻啞啡色油番啲法令,双眼皮,耳仔裏面同个嘴咁。
至於啲章,做法好簡單,上internet揾晒啲label,用架inkjet printer 印出呢就得。 大家可以去電腦舖揾啲自製嘅打印燙衫label,要白色底果隻。
[img][/img]
用教剪剪貼啲label,除去底紙。用燙斗教至比燙cotton嘅温度,不過我嘅經驗係要教低一級,如果唔系就太熱。記住用佢比果張紙格住呢燙!先用輕力定咗个位,再慢慢加長停留時間。最好用啲布試吓先,唔的一次過就呢。
[img][/img]

[img][/img]
頭像被屏蔽
非常正,普通既影印鋪會唔會印到?
我宜家用普通貼紙頂住先.......但你效果好我好多
可以pm我係 ...
goalkeeper26_ng 發表於 10-11-2013 02:22 AM

多謝Ching讚賞!
如果你揾铺頭幫你搞,你要揾間有inkjet printer 先得,因為果啲label要用inkjet打。不過之前,你要用photoshop整个稿先,好似上面幅圖咁,上面啲章嘅大細要啱比例,所以要計吓数先!

好似朗尼呢幅相,你要度吓个Aon label同个金章有幾長,呢幅圖个A字有1.5cm, 而个章長1cm倒,再度吓件衫个A字有幾高,咁个章嘅高度系呢个A字乘1除1.5。
ibuki c-hing, 勁呀!!:71:

幅圖 D lable and logo, 可否email 個copy 比我呀! c-hing! 萬分感激 {:1_235:}
titi129@yahoo.com.hk
另外客衫。

ibuki c-hing, 勁呀!!

幅圖 D lable and logo, 可否email 個copy 比我呀! c-hing! 萬分感激 {:1_235 ...
tit129 發表於 10-11-2013 12:56 PM

如果各位有興趣,我當然可以試吓upload張稿上呢,不過我唔知你地打印果時,啲size会唔会变!
希望大家唔好介意!
另外幾張客塲相。

Thx ibuki c-hing,waiting you!! :handshake:
it's amazing man! don't know if you are willing to share the format to us? anyway, great job!

因為出咗去,所以遲咗upload比大家。
原本个folder系pagemaker, 而家用photoshop轉jpeg。
跟著又轉到photobucket,先upload得。原本个image size 系9cm乘6cm。不過佢自己变大咗!

Thx ibuki c-hing,waiting you!!
tit129 發表於 10-11-2013 02:52 PM

Ok la Ching! 因為出咗去,所以遲咗!
it's amazing man! don't know if you are willing to share the format to us? anyway, great job!
roseba 發表於 10-11-2013 03:59 PM

The format has been uploaded!
跟著講吓个body。
1) 外胸太凹。根據佢本人啲上陣相,好似上面果張,又或者呢張咁,明顯見到外胸系挻唔系凹入,而且佢有飛釘情況,所以figure要顯現呢啲特徵。

2)腰同大腿唔对位,好似女人大盤骨咁,而且條褲边本身又比較厚,所以要將盤骨位車到同大腿成直線。
3)大肚腩。亦因為條褲嘅厚度問題,就算个肚系平,著咗條褲都会凸起,所以冇需要整到个肚咁凸。所以我都車平咗佢。
4) 脚同个肚之間有个大霘。相信大家换褲果陣都成曰比佢戟著。因為呢度系活動位,所以要用軟料呢補番。我用咗㦸絨。另外大腿前方都要磨到同腹部平行。

頭像被屏蔽
唔遲, 唔遲, Thx, ibuki c-hing, 無私分享!!  :$

另外想問c-hing,白色底果張可燙紙叫乜野紙,可以喺邊度買到?