Toysdaily 玩具日報

查看: 11769|回復: 20

[分享討論] [霹靂星Predaking] UT & MMC Tantrum野牛 合體形態(小腿)比較

單體的野獸形態及機械人形態不少師兄已分享過,所以今次集中比較合體形態~

UT已經出了4體,但MMC暫時只出了Bovis(Tantrum野牛),所以暫時先以他作比較~

塑料:
質料基本上分別不大,對比一下兩者頭部就清楚,但結構MMC較UT厚實~

份量:

MMC重UT成倍有多!

塗裝:
UT(相片沒有執色)分色數量其實比MMC多~
好處是鮮明奪目,但若處理得不好會有似老翻玩具的感覺...
MMC顏色較低調但同時較暗啞,特別是腳板原灰色塑料較為膠感...

QC:
以小弟玩hobby的微末資歷及對hobby要求之低...MMC及UT我都接受倒~

單體野獸及機械人形態關節:
MMC大部份齒輪關節,對比UT馬虎鬆弛的ball-joint確實完勝
UT呢方面真係爭唔落...確實應該可以做得更好...

合體形態關節:
MMC用一支ball-joint, 細看下更是魚骨式非全實心...
UT用兩個單向鉸位,只可十字形擺動...

UT可動角度較MMC大~

但UT不能垂直旋轉,要靠膝關節轉動~

外型:
UT工整利落,幾乎看不出是變形hobby~
設計重點及賣點是完全依據G1外型~
在既定外型限制下諗辦法設計變形,就係UT霹靂星設計上的心思同難度!
一件hobby要三變,難度已經高,所以每變之間不免有些取捨...
明顯UT重點係要做到盡量接近G1動畫原設 neat & tidy 的合體形態,
因此唯有相對削弱了野獸形態及機械人形態...

反觀另外兩間廠無視/摒棄G1原設,在設計限制減低下,
視覺上外型係威猛特出D,但就冇左果種G1 feel鳥.

MMC優點當然係較有立體感,外型非常有個性~
但同樣可能會有人覺得一巖一巉兼臃腫...
尤其好似將前臂成揪野收埋晌後面咁...
前臂反後露出上身兩側個窿亦礙眼...
另外有D扣位唔係咁fit, 玩到手指有D痛...

售價:
淘寶價計UT約HK$3XX,MMC約HK$6XX
MMC售價其實比UT高接近一倍!  但個人就計算唔倒佢質量較優勝一倍...

UT大合體只欠一成員,個人對UT合體形態仍是滿心期待~ 快D到11月中出埋隻獅子~

UT玩合體display可以一諗~
玩單體變形就要諗清楚喇...
冇人回post {:1_201:}
好report,等大合體!!{:1_208:}
原來有兩間公司出, 真係無為意到添! 等大合體 x 2. {:1_205:}
多謝各位賞面~

另外其實唔只兩間公司出...而係3間同期出...
UT / MMC / TFC...
一係唔出...一係鬥出...:(
多謝各位賞面~

另外其實唔只兩間公司出...而係3間同期出...
UT / MMC / TFC...
一係唔出...一係鬥出.. ...
人仔貓 發表於 7-11-2013 10:05 PM

TFC 係點樣??我未見過,係咪未出?
UT真系好貴,又細只,D塑料簡直系山寨膠。
TFC 係點樣??我未見過,係咪未出?
黑仔文 發表於 8-11-2013 01:09

第一隻將會出利爪(獅子)先~

3間公司價格方面差多?
3間公司價格方面差多?
simpsons 發表於 8-11-2013 20:47

整套5隻計,
UT約HK$2千頭~
MMC/TFC 預計HK$3千尾~
請問TFC係咪哩隻?? {:1_197:}

上網借人啲圖分享! 抱歉抱歉 :77:

三間廠都出都係等現貨觀察邊間做得好先定奪!
請問TFC係咪哩隻??
上網借人啲圖分享! 抱歉抱歉
三間廠都出都係等現貨觀察 ...
可變戰士 發表於 10-11-2013 14:33

對~ :71:

但這個只是同人PS併合預想圖~  
比例可能與最後實際成品有差異~
整套5隻計,
UT約HK$2千頭~
MMC/TFC 預計HK$3千尾~
人仔貓 發表於 10-11-2013 02:17 PM

IC~~3Q~
有TFC破壞者,對TFC都有信心,唔知3間質素相比怎樣呢?
看各大大報告再決定{:1_197:}
哇~ 好有心既REPORT~!!
小時已經覺得佢合體後好霸氣
不過當時街只有零散既手手腳腳
所以冇機會入手

現在有兩間第三廠出
真係好期待!!

等緊大大未來大合體既REPORT~!!{:1_220:}
我當初都有考慮UT,但對佢人型及獸型完全不接受的情況下放棄了
MMC我較為喜歡,膠料ok,(TFC啲膠麻麻,尤其空派!)
人型,獸型ok掂。
基本上變形唔錯,接合位比TFC空派更皆。
雖然無留意到TFC都出,但對佢既空派實在太失望了!相機三兄弟再擺埋一邊!新野都係留待出街再決定