Toysdaily 玩具日報

查看: 12172|回復: 23

[分享討論] 連龍星丸都冇金屬噴油!! (Bandai 真係玩殘 Robot魂班 fans)

拿早期有兩隻 Robot魂係成隻金色噴油:

ROBOT魂 < SIDE MS > &#12450;&#12523;&#12532;&#12449;&#12450;&#12525;&#12531;DX the core of &#12450;&#12523;&#12532;&#12449;&#12488;&#12540;&#12524; 同

ROBOT魂 < SIDE KMF > &#12532;&#12451;&#12531;&#12475;&#12531;&#12488; 初期量&#29987;試作型 (完成品)

(諷刺係兩隻都 3,800&#20870; 同兩隻都係宇宙&#32423;死貨)

今次龍星丸差不多兩倍定價 但隻顏色只係冇咁膠 (可以比較下飛雲身上金色噴油)
而且根本唔係當年赤金色 連把劍都削左
唔計變形問&#39064; 我覺得 Bandai 對唔住班俾錢的 fans 只係冇選擇同情意結

其實近年 Robot魂 都跌晒 Watt 冇左當初咁百花齊放 比其他 Line 搶晒風頭
我近年都係睇下 kkkiii0079 報&#21567;就算 (尼度我想多謝佢)

最搞笑係越出越舊 連銀河漂流都&#23680; 冇三 四十歲都唔識 各位前輩又點睇? (就當討論下 Robot魂前景)

拿早期有兩隻 Robot魂係成隻金色噴油:

ROBOT魂 < SIDE MS > ヤю⑧ャ& ...
chsimon 發表於 30-8-2013 06:08 AM

1. 點解最後係模型張相???
2. 羅白魂隻龍星丸隻色係實色...
    加上佢可以變形,如果你噴成隻金色既話...
    相信變完之後一定畀人媽媽叉叉都似...
    到頭來真係得不償失...
依家其實10-2x歲小玩玩具反而多玩on-line game, i-pad, i phone...

30-40歲先係主要較有消費力一&#32675;,so 出銀河漂流唔搞笑...

最搞笑係越出越舊 連銀河漂流都&#23680; 冇三 四十歲都唔識 各位前輩又點睇?
依家其實10-2x歲小玩玩具反而多玩on-line game, i-pad, i phone...

30-40歲先係主要較有消費力一&#32675 ...
taken 發表於 30-8-2013 10:43 AM

依家新一代淨係玩個智能手機都大把野玩...
其實我想笨大出返銀河戰國群雄傳既戰艦...
買隻返新金剛號砌下都好...
每次總係有人話差,但當時人最後都係死死地去買返屋企
我覺得而家o既顏色幾好, 如果俾我揀上面兩隻的金屬金色同現時的顏色, 我會揀後者, 因比較襯同跟原設, 情況就如 Megahouse 魔動王, 初期形態雖無超級形態的金屬色, 但前者比較襯
回復 4# 小堅
戰艦金剛以前都有出過模型架!!當時來講都算好正,如果可以按現在標準出多次就更好啦.
實物顏色唔係想像中咁差,只係接近動畫
相反全"啞金屬色'',我覺得會唔好睇及好難做好
當然成本都係問題,笨大想本少利大

銀河漂流其實90年代亞視有重播過,所以唔一定30/40歲先識,
至少我唔係,而且幾好睇,我幾鍾意

笨本一直新舊都有出,近年仲出多左90年代,魔動王/VS騎士/龍騎士,好明顯睇中80後有消費能力
銀河漂流ALTER/CM'S都出過,係香港可能無咩人識,但要記住係日本可能受歡迎,而且機設係大河原邦男,始終有一定人氣
Robot魂冷門熱門都出下,呢招其實好醒
一次過出哂最受歡迎,點維持條line,例如聖衣神話/超合金魂

所以笨大市場一直做得好好,我至少俾佢呃唔少:70:
最後一張笑左..........
回復  小堅
戰艦金剛以前都有出過模型架!!當時來講都算好正,如果可以按現在標準出多次就更好啦.
warxv 發表於 30-8-2013 11:43 AM

個陣出個時仲讀緊書,冇錢買...
到依家出黎做野想搵返...
見到有但又買唔落手...
我只可以同樓主講, 唔係隻隻野噴金都會靚, 我以前就詆過將係最尾圖中個隻噴, 結果係, 好似高級左但就唔似電視中的龍星丸...
同埋唔係好明, 咩係當年赤金色? 因當年的模型本來就唔似卡通色, 當年的模型基本上可以話係銀粉橙色
最後張相好誤導:36:
我只可以同樓主講, 唔係隻隻野噴金都會靚, 我以前就詆過將係最尾圖中個隻噴, 結果係, 好似高級左但就唔似電 ...
kyostanley 發表於 30-8-2013 01:47 PM

haha, 我又係睇完第3張相,勾起左我曾經糟蹋左佢既慘痛回憶

果時我又係sea food痕搵支雙星金色油筆成隻油左金色

後悔到宜家先有番隻robot 魂補完番我對佢既愛......
講真我一開始都比較擔心隻龍星丸顏色會好膠,不過實物出來我已經放心
呢隻帶有珍珠色光澤噶淡金色效果真系好正,比ROBOT魂以前用果D金屬漆效果好得多
最基本一點就系唔會有果種粗糙噶顆粒感

BTW,我覺得最難睇噶金色係R魂STRIKE FREEDOM果種膠金色...
pic from fl facebook