Toysdaily 玩具日報

查看: 12248|回復: 23

[玩具報告] 非專業測評!!SHF BLACK 2.0

BLACK 2.0 作為第一款正式嘅2.0重製版,無論外觀同可動都喺可圈可點。
首先身材直逼12寸比例,素體皺褶同紋理都有表現,而關節仲做成原來設定嘅生化筋肉造型。
而塗裝方面質感出色,全體用消光黑塗裝,比起1.0用回成型膠色唔知靚幾多倍!
而細節塗裝方面同樣咁掂!紅黃相間嘅紋路無出界現象。
但系同時缺點都有唔少,例如博頭關節設計失敗,腳掌喺塑料。不過整體表現十分優秀,喺作為SHF迷必收嘅一款!

包裝無咩可以講,中規中矩,普普通通咁啦~~唔算太靚~

配件方面可以各位死心,喺完全無嘅!! ! !只有手型!但喺又奇怪有搾武器手,唔洗講,肯定喺為咗搭配同影月一起玩。

身材比例好正,我特別鐘意大腿線條,渾然一體。腳掌喺膠,
玩起身穩定性很差! ! !成日跌低!

頭部:複眼方面無咩挑剔,SHF慣例,好靚!而天線喺軟膠,唔洗擔心會斷。
腰帶:腰帶細節豐富,塗裝都好精緻,中心太陽石喺透明零件。而胯部嘅皺褶紋理表現得十分出色,單獨睇嘅話仲以為喺12寸添!
腰部:腰部細節同樣無馬虎,內部刻畫咗筋肉紋路
肩膀:E個喺成嘅玩具做得最差嘅地方! ! ! ! ! !雖然活動範圍喺大咗,但系真系好樣衰!仲好容易穿煲,我寧願個裝甲喺成嘅博頭無關節“粒”落去

樓主呢個post ,好 、好 :71::64:
美圖。整體還原度真係好高,但我略嫌手肘關節設計又點唔協調。
支持樓主高清靚圖加分析
因不想高價購入,唯有睇圖止渴{:1_240:}
消左光真係好型 {:1_208:}
影得好有水準啊~!!!
頭像被屏蔽
算企得穩, 比起山口式。
另外shf最唔鍾意的就係複眼仲有小小黑眼圈..樓主好文...絕對夠專業...謝謝:71:
有 1.0 , 2.0 雖靚, 不過都係算了
如果有SiC 咁大隻就完美了。  比例亦會再好一點。
觸角是硬膠吧? 看圖好像都有點折了
觸角是硬膠吧? 看圖好像都有點折了
accelryu 發表於 31-10-2013 10:47 AM

軟膠來架,其實天線對比1.0好幼細,如果唔用軟膠,應該會斷曬吧
{:1_226:}     Thanks for your sharing and detailed report!
可以再多D配件重好