Toysdaily 玩具日報

查看: 12987|回復: 70

[其他] VF-4G

首先,原諒我影相好屎但學人出Post. 成日搞到呢咁Hea!
但我在改進中。
今次好辛苦先喺屋企搵到用剩花紙,得一隻金色,會很傷眼但應該好過影地板!(下次我去買黑色咭紙做背景!)

第一張,我第一隻也媽膠,在2001年若我沒記錯。
嗰時已經覺得雖然唔喺完全變型,但F & B mode外型已比舊有B記精細,喺機頭冇咁飽滿,但是是超合金來的,最緊要型!

跟住出1:48 覺得太大隻,到出1:60 VF-0S入左,再到YF-19入埋,覺得1:60 都咁大隻嘅,冇玩了!

跟住出1:60 原祖韋基利入了一隻1S. 感覺已足夠!

跟住出冇頸F, 玩過下,收尾出2.0, 冇乜理諗住B記改小小又黎?唔上當!
點知後追仲上當得交關!

之前出呢隻4G,我完全唔明點解可以咁貴,點解咁多師兄喜歡!
爬文,睇舊Post, 睇Flash back, 開始明白了!

在想,新A記出新YF-19咁貴,咁咪又顯得這4G相對抵!橫掂我比較喜歡舊版長腳美型版!一於找找4G! 好彩找到師兄差不多原價相讓,是賺了唔使食后追價。

之前上定TD模型區爬文人哋點劃線,買定筆同靚察膠,第一次自已認真劃缐!
先試淺灰,效果不好,再爬文睇之前師兄的舊Post,學著及感受著佢地D Comment.
還好,今次算畫得滿意,多謝看到之前外星師兄介紹的0.02線筆。真係好好用,又易擦甩,冇咁快乾!

終於明白了咁多師兄追捧原因,同意師兄說的Engineering 機關設計鬼斧神工。
第一次變B mode花好多時間,但回頭已很Easy, Friendly!

其實B mode 跟本上好英,只是衰髮型!若果前額有返頂Cap帽或前額多返少嘢額頭冇咁光感覺已經完全不同!
而家只是錯覺戴左村姑帽,若前面有Cap好以一條輝個頭盔尖已很型!
而家望耐左都OK型!

謝謝!

頭像被屏蔽
買定筆同靚察膠?

felt pen + rubber:71:
2件都係好物! :71:
回復 2# mythsgod

師兄,都未知之數嘅,我想若A還擁有模具,應會出改色版呱,到時可能量產呢,最好到時價錢合理些,咁好設計套模剩喺出咁少量咪好嘥?
其實我而家先去了解這Y記Macross的產品已太遲了,已錯過了很多,Y也沒有了,現在都是試下追回一兩隻。去欣賞下,親身感受過它的魅力。
頭像被屏蔽
回復 3# ygat2005

喺呀,劃缐針筆,同模型鋪建議用施得劉擦子膠!
毛筆嗰種配綿花棒未必搞得掂,怕控制不好捽慢咗搞到烏卒卒!
Screw up 咗就心痛了,所以之前trail 過其他膠件先!
回復 6# mythsgod

其實好唔想見到D玩具愈來愈貴,好似已經脫離合理價錢。間間定價都鬥進取!有D又唔交足功課。又有抄風,睇死玩家們鐘意就慣性科水,有時都幾心淡。諗下若果用左D錢在家人喥齊齊開心仲值得,可留住記憶。
可惜常擺脫不了執念,知易行難,一出新嘢好似條件反射咁去追,好似上了癮咁!是貪新鮮感?還是逃避現實的手段?有時自已都好迷惘。
回復 4# 可變戰士

是啊!還記得那時三魚半帶返屋企時的感覺,終於有八字腳企的韋基利超合金了,雖然要換腳,但都好喜歡,仲好有心機咁同佢貼貼紙,那天晚上很滿足!
呢隻是正物呀:D:D有啲後悔當初兩牛半冇訂:no::die:
回復  可變戰士

是啊!還記得那時三魚半帶返屋企時的感覺,終於有八字腳企的韋基利超合金了,雖然 ...
快快 發表於 14/10/2013 11:30 PM

以前買過1:48嚟玩, 但裝埋套輕甲之後係企唔穏, 之後無耐就放哂所有無再買, 唔知1 : 60有無改良到, 但我依家只會買笨大Macross F.
頭像被屏蔽
回復 11# 可變戰士

1:48冇買過呀!覺得太大隻,同埋嗰時買左本機械人大全,由六幾年到二零零三,四年的機械人都有記載,嗰時個諗法喺每樣代表性嘅儲一隻,所以只得一隻元祖換腳韋基利!
回復 12# mythsgod

師兄,絕對明白!玩具商就是懂得捉心理的策略!
明白Collector的心理,這是他們帶頭的血路,也是讓我們追隨的血路!
但,設計上的進化,確是有魅力,令人著迷!
加上動畫故事的催化,實物化後確是令人熱血!
好像Macross, FMP, 天元等,商品化後真的令人愛不釋手,拿在手中或神枱上欣賞,仿彿隨入虛設故事裡!
心情多矛盾!
nice job on the panel line.  support.