Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2014年4月 SHF 幪面超人 Black RX New Ver. 與雷射超音車(官圖P14)

魂限
大丈夫 發表於 20-11-2013 12:30 PM

魂限好事, 因為買到機會大

通販可能好似車仔咁炒起。

mushroom 發表於 20-11-2013 02:24 PM

師兄係咪調轉左呀,
話明限定魂限炒高機會仲大啦,
而且就算唔炒一般個價都比通販貴,
量又較少,下下魂限唔係好事黎,
講真,要炒,通販同魂限都會炒,
反之如果代理比夠貨,生產夠多,
通販被炒機會就少啦~
師兄係咪調轉左呀,
量又較少,下下魂 ...
Agent-Smith 發表於 20-11-2013 02:33 PM

你知唔知魂限咩來?
師兄係咪調轉左呀,
量又較少,下下魂 ...
Agent-Smith 發表於 20-11-2013 02:33 PM

代理會比夠貨就唔會咁。

理論常然通販好。

但實際上, 最簡單的例子, 一隻EX 普通版幾錢?    Ex oce 獅子又幾錢?  仲要係會場版喎。
你知唔知魂限咩來?
yugi 發表於 20-11-2013 02:36 PM

師兄,願聞其詳~~
代理會比夠貨就唔會咁。

理論常然通販好。

但實際上, 最簡單的例子, 一隻EX 普通版幾錢?    Ex  ...
mushroom 發表於 20-11-2013 02:37 PM

OCE獅子好明顯係個別例子啦,
一模多用,出多隻色,理論上有原色就唔會買,
而且佢咁O岩香港開,至拖低左個價,
見咁抵,我無玩開都訂左~~:71:

不過以RX D咁受歡迎的角色,
佢限埋,個人感覺就唔係咁好~
而且佢咁O岩香港開,至拖低左個價 ...
Agent-Smith 發表於 20-11-2013 02:44 PM

但係連一定插的車仔, 戰蝗號都炒起呢………………
師兄,願聞其詳~~
Agent-Smith 發表於 20-11-2013 02:39 PM

其實魂限係你訂左就一定有...
當然訂價要合理價啦...
我相信鋪頭唔會因為呢隻係RX 2.0而搞衰個魂限合理價...
所以係正常合理價,你有訂就一定有...
當然如果港魂有開,個價會比日魂更平...

反而通販炒高既機會比魂限仲大...
通販鋪頭唔開訂,或者開訂已經九算十算既... (魂限價)
或者到時街貨少到嘔,一出即炒... (好似戰蝗號)

反而魂限大約訂開都知佢大約幾多...
所以炒高既機會微好多,亦唔會有CUT單既情況出現...
但QC就要睇你好唔好睇...

暫時黎計日魂大約平均10算左右,而港魂暫時8至9算左右...
但係連一定插的車仔, 戰蝗號都炒起呢………………
mushroom 發表於 20-11-2013 03:33 PM

其實車唔一定插架,
因為拉打要騎車至叫Rider
理論上都多人買架,
係近期Fourze同Wizard係個面叫人氣唔夠,
生產量多,至插得比較勁GE,
戰蝗號呢D咁高人氣,
影月又坐得,Black又坐得,
加上仲要比1.0個架還原度咁高,
我好彩一出即撲返架合理價,:$
如果唔係真係炒價都要硬食~:time:
而家劍架車都出左,我都想佢插呀......:he:

mushroom 發表於 20-11-2013 02:24 PM

魂SHOP有好處有壞處, 好處是訂左一定有貨, 壞處是冇乜機會插水.

現在9成普通TAMASHII玩具都插水的市況, 其實唔魂限仲好(在買家立場)
魂SHOP有好處有壞處, 好處是訂左一定有貨, 壞處是冇乜機會插水.

現在9成普通TAMASHII玩具都插水的 ...
redfish 發表於 20-11-2013 04:31 PM

可惜我留意的EX黃金, 同戰蝗號就係那一成。
回復 92# Agent-Smith
魂限仲好,覺得值你可以去訂,無米又等跌嘅咪事後呱呱嘈,上黎望梅止渴啦!
而且佢咁O岩香港開,至拖低左個價 ...
Agent-Smith 發表於 20-11-2013 02:44 PM

rx咁受歡迎其實冇需要限定, 同ex卡隆一樣, 呢d角色通販你驚冇人買?

現在9成普通TAMASHII玩具都插水的 ...
redfish 發表於 20-11-2013 04:31 PM

問題係訂唔訂到, 如果佢有限額一樣有人玩唔到...
其實魂限係你訂左就一定有...
當然訂價要合理價啦...
我相信鋪頭唔會因為呢隻係RX 2.0而搞衰個魂限合 ...
小堅 發表於 20-11-2013 03:36 PM

謝小堅兄詳解,
其實個人覺得魂限好處就係實有貨,
而剛剛因為港魂匯率低左,可以叫平價D之外,
根本又係要食貴野,因為如果港魂唔開,
又係要去鋪訂,D鋪又Set到個價鬼咁高,
幫佢訂咩,多人訂佢又Cut訂,件野出左黎炒起左,佢又話比唔到,
唔炒起,佢個價又食左你一大舊,鋪頭永遠唔會死錯人,
最後都無要高價購入,
所以我情願等佢件野出時去撲下好過,
除非佢港魂開......{:1_207:}