Toysdaily 玩具日報

查看: 19974|回復: 72

請各位大大注意 : Hottoys 1/6 變形俠醫嘅爛盒事件 !

本人在hottoys公司訂購1/6 變形俠醫公仔(價值接近2千元是相當昂貴)!
但取貨時因包裝是連埋運輸盒(啡盒)當時沒有查看、同時是由hottoys 員工給我的(是經過員工的手、我没有碰過!)、我哋顧客沒有得接觸到啲貨!
他們說有問題可14天內換貨!所以沒有查有就取貨回家!當回家查看是否有問題時才發覺運輸盒(啡盒)已經有損壞、跟著開盒一看原來裹面都有損壞(包括發泡膠和及索)!因為玩12吋 1/6 figure 嘅人都會收藏埋包裝盒!正因為呢點原因所以打電話要求hottoys門市更換(因為嗰盒體積頗大所以打電話問清楚可否更換!)、起初他們(當然他們要求我要影相同email公司)了解事後都應承會更換須時1個月!但他們對我說只是更換表面盒包裝盒不包括內裹的發泡膠和及索!跟著他們堅持不會更換發泡膠和及索!(當然同他們交涉時門市員態度十分傲慢、十分不用顧客感受)!
但對於我消費者如果有損壞應該是一套更換!正如我說如果不是一般的消費品包裝可以不用不理!但對於各位大大,師兄收藏12吋人偶玩家是完整冇損壞!我只不過想要完整包裝盒(因為以已經儲齊一套 AVENGERS 齊人不想有缺陷 ! ) 最後我不是完美驗屍官,只因為對於Hottoys處理手法失望 ! 只是更換包裝盒都咁難 !!!!
各位大大,師兄請評評埋 !:sad:
你玩盒定玩玩具?
以事論事, 除非取貨時員工說明不能開盒 check, 否則兩方面都有責任.
any pic??  :64::64:
我反而想知啡盒的損壞如何?

如外盒已損壞,樓主看不見?
hunterelf : 兩樣我都玩,公仔愛黍玩玩完放入盒 ! 就係咁簡單 !
yuppi : 大家不嬲知hottoys鋪面細冇咩野望二望ok 就走 !
但今次唔同因為成個運輸包住
因我係新手唔識放相 !{:1_197:}
我去教學到學緊 ! {:1_206:} 請見諒 !
百龍天舞 : 個啡盒角成個凹咗但望落唔覺有事 ! 一打開先知咁嚴重 !{:1_206:}
如果係figure盒尚能夠理解,但係啡盒同發泡膠是否咁需要為此投訴,師兄似乎有點小題大做了。
算啦師兄,當場冇check真係冇計,最緊要隻Hulk靚仔冇問題,個figure緊要個外盒!當然成二千銀買番嚟,仲要唔係自己整爛,個心點都有啲不爽!
y190284 : 請理解運输啡盒包住點可能剩係爛啡盒,發泡膠盒同及索爛而彩盒冇事 ? 如果剩係啡盒,發泡膠同及索爛有事我都算 ! 但係彩盒有事嘛 ! 心諗要用錢買冇理由唔去換番 ! 真金白銀喎唔係送比我架 ! 最重要係Hottoys D 人服務態度太差劣最氣憤 !
papay : 我都知到我黑仔 ! 最尾個隻先黍出事 ! 我出呢嗰 Post 想大家係Hottoys 取貨時不要覺得不好意思check貨,我哋係客係應該認真地去check貨(經個今次之後我學精:36:我仲十幾張單):blame:
回復 11# hk555

Hottoys 啲服務好過以前架喇,但依家好參差,有時幾有禮貌,有時又係差到爆,不過如要換嘢七成以上都係西面,同Enterbay嘅服務爭天共地!
papay : 絕對應同!係!Hottoys D 服務好過以前D!不過係今次唔知點解企唔得唔硬(我有同寫字樓交涉初時都話ok可以換㗎!)都唔明到話要佢跟番一套更換就唔得!真吹脹??:47:
我要post呢件事因為想大家知道消費者權益!有事就要爭取合理權益!
其實我好支持Hottoys呢間公司同產品㗎!我須然唔係隻隻都買但係大熱門嘢一定捧場(申報我不是炒家係玩家!)但呢單嘢真係連公司形象都不顧小家到死!你咁大公司買咗個爛盒比顧客人哋要求更換你又唔得!你隻嘢都要成2千銀個盒值幾錢呀咁都唔肯換(仲要係你公司D員工整爛再比顧客喎)其實Hottoys都知道好多人都儲埋嗰盒㗎??相信好多人睇咗呢post會覺小題大做!但對於收藏玩家就唔同我買一套AVENGERS就想完整冇損壞之下珍藏啦!同時我真心支持hottoys佢D 1/6 figure真係正!希望佢接受批評及改善待客之道!唔好為D小事破壞公司名聲!