Toysdaily 玩具日報

查看: 18019|回復: 64

[分享討論] 動漫節中伏,懷疑買了不法商人的老翻 SD Saber.....

事源動漫節期間,8 歲的小姪女睇中一個 SD Saber 公仔,價錢為 !&),由於沒有買開所以不以為意.回去後,小姪女開來玩,發覺公仔好易散,砌得隻手隻腳又甩,砌得隻腳戰甲就跌,令她非常不開心.

於是,我常試為她修整,經反覆檢驗,幾近肯定這是無良商人的老翻產品:

經修整後,勉強可”合體”,在鏡頭前還可以”昆得下人”..

再近一點,塗裝已知出事..

基本上整體也是支離破碎,若不以 bluetap, 膠水修整,幾近支解....

最大鐵證,接合點應是六角形的,但插入部份只是圓形!

台座膠質更差,接近沒有一個孔是o岩位的!

但包裝盒卻幾可亂真,找不出明顯分別.

想不到動漫節內有如此奸商,我不記得灘位的名字,只記得大概在場中間位置,如果大人誤買了也就算了,但令小朋友心靈受傷實在不能原諒!希望其他人小心 d, 令這些不法行為絕跡市場...
就甘睇對眼同個口都出哂事..........
我中左老番黑岩射手
我朋友中左只PVC老番星奈,MK老正賣4魚,佢只老番就2魚半

最大鐵證,接合點應是六角形的,但插入部份只是圓形!

話說原裝品都係咁...

本次香港動漫節又不少攤檔在賣老翻Good Smile的Nendoroid產品...

查實要分唔難... 佢哋啲盒造得比較殘就係嫁喇... 而且「滿面油光」...

還好就係賣一百幾十... 正貨一般要港幣3百左右...

小櫻上
如果大大喺會場靠左邊好多小攤檔買,果啲一定係廠貨。睇價錢就知道。:(
動漫10鋪有9鋪都是賣老番的..  真係可恥... 有D仲可以賣得貴過正版:) 無奈
Do you know how much is this things selling in Mongkok ? If you know, I am sure you won't buy it in 動漫 ! This product is now over $400 !
你唔係諗住十蚊可以買倒抵食夾大件既正版呀??!:45:
咪就係多左哩d人,搞到d正當商人無啖好食囉!
Do you know how much is this things selling in Mongkok ? If you know, I am sure you won't buy it in  ...
gapkwan 發表於 31-7-2013 04:06 PM

其實呢個系列我冇玩開,當然我大概知道新貨係要成 3/4 百蚊,所以當佢話百多元有交易時,我第一反應只係覺得呢個 saber 基本樣都叫出到爛, 以為係死貨插水o個隻 (以為情形同 shf d 紅戰士差唔多~~xdddd) 一不留神就中招了~ 錢還是小事, 係小朋友玩得未能盡興感可惜o者~
如果大大喺會場靠左邊好多小攤檔買,果啲一定係廠貨。睇價錢就知道。
可變戰士 發表於 31-7-2013 03:25 PM

o個間唔係左邊 d 雜物灘來的, 佢位在中間 (孩之寶附近, 大大條壽屋 banner 的)
據我記得,場內起碼有兩間是賣老番的,其中一間近玉皇朝的,全部係老番,有黑岩射手12吋等,另一間響個舞台�大叮噹果附近,有D係正版死貨,都有唔少係老番。D貨似係深水埗老番鋪果D。

係創意地攤賣既粘土人、FIGURE九成是盜版的...
只有1~2檔地攤是賣正版玩具。
賣正版粘土人的話,印象應該是只有動漫世界攤位同宇宙船攤位。。。

話說小弟見到人買了盜版既雪初音 白無垢VER.
竟敢在電玩動漫節賣盜版實在可恥!
玩開既玩家就識分正盜之別姐。
但冇玩過既玩家唔知頭唔知路大數實中招。。。
下年我會留意多 d, 一有發現我會舉報!

係創意地攤賣既粘土人、FIGURE九成是盜版的...
只有1~2檔地攤是賣正版玩具。
賣正版粘土人的話,印象應該 ...
Akira0302 發表於 31-7-2013 04:54 PM
嘿= =經一事長一智~
我同你講...非本地檔 的FIGMA 全部都系假~
面相崩壞/畫到出哂界/公仔入盒好似藏屍咁...
價錢我唔知啦~不過見到咁樣都唔洗再問價吧~