Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 動漫節中伏,懷疑買了不法商人的老翻 SD Saber.....

對於你姪女嘅遭遇深感同情
不過好奇一問, 你姪女知唔知saber 嘅背景係咩 ?

宜家大部份老番 ...
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 10:56 AM

事實上我姪女的確唔知 Saber 是誰的, 呢種年紀的小朋友買玩具, 唔會下下了解角色背景的, 佢地自己充滿幻想力, 會集合不同角色, 創作出自己的故事~ 同 TOY STORY 差唔多o者~:P
其實正如你所講, 呢 D 尼展覽o甘多人流, 的而且確好多"外行人", 我自己玩自己熟o既就會知多 d, 對住 d  ...
3star 發表於 1-8-2013 13:14

唉!........ 那裡的租金很昂貴的, 過往很多賣「正版正貨」的商戶都消失了, 就只有那些「不法商人」才可以在展場中謀利。

主辦機構最緊要有租收, 就是這麼差勁的。所以我都無去動漫節很多年。
對於你姪女嘅遭遇深感同情
不過好奇一問, 你姪女知唔知saber 嘅背景係咩 ?

宜家大部份老番 ...
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 10:56

請問閣下在小時候, 有無研究過件玩具是什麼「背景」才購買?  小朋友買玩具, 喜歡就要買。   不明閣下有什麼好奇。

就算大人買玩具, 大多不會理會件玩具是什麼背景, 除非有其它的目的。
回復  小櫻

哈哈, 我係比較好奇1個8歲嘅小妹妹會唔會識fate stay night 係乜野呢
事關宜家D小朋友都幾早熟
而佢嘅父母知道fate stay night 係乜野一回事, 仲會唔會買比佢呢

我都認同係強国設廠有關, 凡係關強國事, 一切都變得唔出奇  
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 11:20

就算那個玩具是可換衫公仔, 交給一個純潔的人, 那個公仔依然是純潔的。

若那個公仔的衣著是密實的, 交給一個滿腦歪念的人, 那公仔便不堪設想。
回復 48# 大姐姐

我小時候買嘅玩具, 全部都係睇過電視卡通片識先買, eg, 獅人鳳, 四驅車, 高達, 超人, 都係睇電視先識

我只係好奇宜家嘅小朋友對動漫嘅熟悉情道, 因為我個年代冇得上網睇
但係宜家就唔同, 簡單如一部電話都已經可以上網睇到最新嘅動畫
所以我先好奇問下, 到底佢係因為睇過套卡通片識先買丫, 定係純粹見到得意想買,
同埋我都想知, 如果父母係清楚套動漫背景, 又會唔會拒絕買比個小朋友呢

純粹好奇, 冇其他惡意, 亦唔係想批評D乜野...
如果令你誤會, 抱歉 :64:
回復 46# 3star

哈, 反而我細個果陣...係電視播乜....就跟住要扭父母買邊D玩具...
有陣時仲要同其他朋友仔講定, 果D勇者系列, 邊個買邊隻, 之後幾個小朋友夾埋一齊先可以合體
回復 49# 大姐姐

我並唔係想討論純唔純潔嘅問題
如果個小朋友一開始係唔識而走去買, 當然冇問題啦
但係如果小朋友之後因為好鐘意, 而上網去搵相關嘅資料
之後發現, 原來原作係乜野一回事, 咁或多或少對小朋友都會有影響
因為係我個年代最主要接觸動漫嘅渠道都係電視
而好多時佢地都揀過先拎出黎播
宜家都係, 所以你唔會係免費電視, 見到會播好似小圓lee類唔適合小朋友嘅動畫
同樣, 我地買玩具比小朋友係咪又應該過濾下, 當然父母唔識就冇計
所以你唔見我跟住問 而佢嘅父母知道fate stay night 係乜野一回事, 仲會唔會買比佢呢 ?

不過如果樓主答, 佢姪女識saber係咩, 我就會更加好奇佢係由咩途徑知道
回復 52# 惡魔貓仔

小弟唔覺得一個「小朋友」, 買了一件玩具後, 會上網找它的資料, 因為根本無必要, 亦無意思。  中學生就可能會這樣做。

至於樓主買到的玩具, 外表非常得意, 適合任何年齡人士購買。    如果閣下認為那個公仔有問題的話, 可能閣下"諗多左"或者"諗歪左"。
回復 53# 大姐姐

宜家lee個年代, 講求網上學習
一個小朋友鐘意件玩具, 識得上網睇下有冇其他相關產品, 再扭媽媽買, 一D都唔出奇
唔係得中學生先識上網嘅
而且根據玩具個盒得知玩具個名, 再上網search 好難 ?

反而我明解點解你會覺得我認為件玩具有問題
從我嘅字裡行間 從來都冇明示, 暗示 我對件玩具有不滿
而我都認同黏土saber 外表非常得意, 適合任何年齡人士購買

由一開始我只係好輕描淡寫咁問樓主一句, 個小朋友識唔識
係你回應, 我先講多幾句
會唔會係你諗多左呢 ?

而至於如果我有咩令你誤會,
早前我已經向你道歉了
{:1_207:}{:1_207:}{:1_207:}{:1_207:} 真係令人髮指
我都見到有好多老翻黏土人賣,重災區係地攤,就連正常檔口都有∼
因為Good Smile Company同代理無參展所以無人舉報嗎?
:ar:
回復 56# 鴨仔

其實某間 Animate 算唔算代理 ?
佢有今年wf event d產品賣, 同日本步
回復  大姐姐

宜家lee個年代, 講求網上學習
一個小朋友鐘意件玩具, 識得上網睇下有冇其他相關產品, 再扭媽媽買, 一D都唔出奇
唔係得中學生先識上網嘅
而且根據玩具個盒得知玩具個名, 再上網search 好難 ?

反而我明解點解你會覺得我認為件玩具有問題
從我嘅字裡行間 從來都冇明示, 暗示 我對件玩具有不滿
而我都認同黏土saber 外表非常得意, 適合任何年齡人士購買

由一開始我只係好輕描淡寫咁問樓主一句, 個小朋友識唔識
係你回應, 我先講多幾句
會唔會係你諗多左呢 ?

而至於如果我有咩令你誤會,
早前我已經向你道歉了
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 20:19

樓主的post只是說明, 動漫節中有不良商戶賣假貨。   但閣下不停問樓主的小姪女, 會否知道那公仔屬於一齣有成人情節的動畫。    請問用意何在?

從那個公仔的設計, 根本不會令人想起任何不雅的東西, 請問家長買給小孩是否有問題嗎?

閣下在回覆小弟之前, 閣下的「簽名檔」有三行字, 為何要在回覆小弟之前全部刪除?  那三行字的內容, 是否和閣下的特別喜好有關?

好了,謝謝閣下詳盡的回覆。

回復 58# 大姐姐

由始至終, 我都係問過樓主一次,
係 #33
係你不斷針對式追問我先答
我亦都冇話家長買比小朋友有問題,
我只係問, 如果家長知道fate stay night背景仲會唔會買比小朋友 ?
我亦都講得好小心冇特別講明佢係hgame, 已經好明顯唔係針對fate stay night lee個系列嘅作品黎問

冇錯樓主係講老番問題
所以我討論9句入邊7句都係講gsd lee間公司多老番

至於簽名檔問題, 我亦由始至終都冇delet
每個人係每一個post 嘅第1個回覆先會顯示簽名檔
之後果個人係同一個post 再回覆 都唔會顯示,
lee個係td 嘅問題
如果你想睇返都係去返#33

我亦都唔介意話比人知我嘅喜好
1. 真希波·真理·伊拉絲多莉亞斯
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=205296&highlight=
2. 牧瀨紅莉栖
http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=208392&highlight=
3. 所有戴眼鏡女角色
(暫時未有錢買)
其實我都見到acg個度好多假野, 自己識分同朋友講完之後叫佢地唔好買,
佢個價係平, 我心諗, 有d ching唔怕買假野玩下, 平平地玩下都ok~
講真, 真野又點會1魚左右有交易~
其實我地可以用咩方法去告發佢地賣假野呢? 有冇ching知道可以點做??