Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 動漫節中伏,懷疑買了不法商人的老翻 SD Saber.....

我一剎那見到隻saber都以為係動漫節大特價,諗住動漫節唔會見到假野,但係之後見佢有好多白無垢,賣成3百幾,雖然價錢真係接近正版,但係知道宜家周圍仲未返大貨,先至醒覺
回復 10# 3star

師兄去拍賣買返隻nendoroid fate zero saber俾你姪女補償ma,正版宜家特價180有交易,貴老翻啲啲之ma.雖然冇裝甲,但係有架電單車玩下都唔錯啦~
對於你姪女嘅遭遇深感同情
不過好奇一問, 你姪女知唔知saber 嘅背景係咩 ?

宜家大部份老番產品都主要係老番good smile company果D
黏土, figma, pvc,,,,,
以前bandai sic 系列都會有,
但係宜家新出果D都好似再冇老番 (?)
robot 魂都未聽過有老番
山口式果D都未聽過有
到底係good smile company 果D易去仿製, 定係實在太有市場, 好多人買?
掉左佢啦,D膠料同顏料都唔知合唔合格!
比小朋友玩哩D野,甲全,同含鉛量超標就麻煩。
老翻D膠多數都好臭!聞壞小朋友。
最衰係個後果唔會即時返映到出黎。
快D掉左佢!
我見有q版 onepiece, 不過一睇就知...
我一剎那見到隻saber都以為係動漫節大特價,諗住動漫節唔會見到假野,但係之後見佢有好多白無垢,賣成3百幾,雖 ...
shad_1232000 發表於 1-8-2013 12:42 AM

白無垢初音點只三百幾呀?...

對於你姪女嘅遭遇深感同情
不過好奇一問, 你姪女知唔知saber 嘅背景係咩 ?

宜家大部份老番產品都主要係老番good smile company果D
黏土, figma, pvc...
以前bandai sic 系列都會有,
但係宜家新出果D都好似再冇老番 (?)
robot 魂都未聽過有老番
山口式果D都未聽過有
到底係good smile company 果D易去仿製, 定係實在太有市場, 好多人買?
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 10:56 AM

Saber咩背景?... 不如講埋「fate/stay night」原作本身係咩啦...

小櫻覺得 GSC 產品多被翻... 可能同佢响強国設廠有關... 點知班友仔會唔會借咗或者複製個模去自己啤... 又或者收集埋啲 QC 退貨拎嚟賣...

或者真係要問問賣果啲人問佢响邊樹入返嚟... 跟住條線去查... 問題係你有無咁多條命囉...

呵呵呵...

小櫻上
回復 29# sparda

基本上動漫節得2,3檔係賣正版gsc 產品
一間要填張宣傳單張先買到, 賣日本wf event 產品果間
一間係大家都熟悉嘅賊船
動漫節搞左咁多年, 主辦單位都唔正視下, 年年都比D人係場內賣老番...:42:
最搞笑連 wechat line 賣保險都關動漫節事 ?
係咪人地比得起租就乜都唔理 ?
頭一日有海關巡過, 不過係睇下有冇人犯新修訂嘅商品說明條例
可能因為冇人舉報賣老番啦

不過樓上買左老番果D,
如果係比人呃所以買果D, 在下心感同情, 因為真係冇仇報
如果明知老番都買嘅....希望你地下次真係唔好咁做喇...........

同埋希望C3 越搞越成功....咁以後去C3算喇....
回復 36# 小櫻

哈哈, 我係比較好奇1個8歲嘅小妹妹會唔會識fate stay night 係乜野呢
事關宜家D小朋友都幾早熟
而佢嘅父母知道fate stay night 係乜野一回事, 仲會唔會買比佢呢 :p

我都認同係強国設廠有關, 凡係關強國事, 一切都變得唔出奇 :69:
回復  sparda

基本上動漫節得2,3檔係賣正版gsc 產品
一間要填張宣傳單張先買到, 賣日本wf even ...
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 11:13 AM

查實兩間都係「Animate」...
回復  小櫻

哈哈, 我係比較好奇1個8歲嘅小妹妹會唔會識fate stay night 係乜野呢
事關宜家 ...
惡魔貓仔 發表於 1-8-2013 11:20 AM

香港 Animax 播過嘛...
小弟都試過,中左隻figma黑岩.第一次買figma就買左假野,係雞旺地庫,之後送左隻野比人,以後都無入figma同係雞旺買玩具,只會買下模型油.真係好興~第一次買真係好難分ga~~><
個人感覺以往動漫節的宇宙老翻都是在什麼創意地攤那邊發現的為多, 不在地攤的, 數量還未多到很顯眼, 今次就不知為何有非常多檔口賣同一批冒牌貨, 還要清一色同時售賣山寨角色週邊精品+布偶+爛鬼刀劍, 猖狂之餘不禁讓我目瞪口呆.

這些檔口一個也嫌多, 真希望主辦單位正視
心表遺憾. 實在過份. RIP {:1_201:}
動漫節同C3&#22000;&#21874;Figure,Figma同Nendoroid都有99%係老番
拎上手望下就知,
呢&#21874;展覽係用&#22175;呃家長或者外行人&#22021;地方
知道價的話就知有奇怪, 個價冇可能平成一半咁多
比人捉到貪平心理, 加上大會年年唔做野,
唯有每年一路行一路見到&#21874;人中伏咁笑住走
動漫節同C3&#22000;&#21874;Figure,Figma同Nendoroid都有99%係老番
拎上手望下就知,
呢&#21874;展覽係用& ...
victor789 發表於 1-8-2013 01:01 PM

其實正如你所講, 呢 D 尼展覽o甘多人流, 的而且確好多"外行人", 我自己玩自己熟o既就會知多 d, 對住 d 冇玩開o既, 其實好易中招, 因為唔熟, 對件貨品係平定貴都未掌握, 所以唔一定係貪平的......但大會如果唔加強執法, 呢個就真係大問題喇