Toysdaily 玩具日報

查看: 28600|回復: 94

[GUNDAM] 向死神挑戰,全塗RG Zeta gundam(完成)

如果有行開模型區,應該知道小弟之前出過一個post,問關於RG模型塗裝既問題。
(入面有好多師兄既製作心得。)
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?from=notice&tid=211155

好,聽左大家意見,小弟就試左噴黑底灰之後上色。
(骨架放棄塗裝,ABS膠塗裝…小弟完全唔敢挑戰…)
始終係一盒,連模型舖老闆都吐糟,兩隻砌一隻既Z 高達…(毀壞率異常高。)

無噴筆既小弟,面對RG…
{:1_198:}無財力用噴罐完成…只能手塗,但新買既顏料好難掌握…
又面對爆膠既陰影…
好難再油,或油厚D。一滴油都可能令到組合不能。

所以今次成品效果唔滿意,不過無借口…技術同心機係得咁多就咁多…

要做到滿意既模型,真係錢,時間,技術,心機都不能少…

以上上傳製作中相片…

塗裝部份已完成,應該唔滲線了…應該…

組合中…

同外殼既連動關節,令小弟明白財團B技術上既強大。
真係好強。

雙腿完成,其實一直擔心D色唔夾,雖然有參考過其他人,同MIA產品既配色,但好似無人用金屬色,而我用深紫色既部份,其他人通常用深到接近黑的藍色。

J完成

頭部完成,個心定哂,都算靚仔。
因為油得唔好唔平均,有一達達既感覺,所以好擔心個樣…
個頭ok既話,就會順眼好多。
你的樣子如何,你的日子如何…{:1_220:}
(另外,天線超級難裝,我一直抱住死啦…斷啦既心製作…:o)

二足步行型態(大誤!)

一直都擔心隻紫出黎效果點,因為呢隻色,係用金屬紫+金屬黑亂溝出黎…
再整都一定唔同色。
同埋上面有講,人地係用深藍色既…不過出黎都ok啦。

合體機械人既二號機型態(再誤!)

因為組合後,應該無機會再睇個骨架,所以影多兩張。

7788了~:43:

差背包,武器:^

背包完成

終於完成主體:$

武器…
欠支炮好多人覺得美中不足,但可能我係老鬼,其實一向Z都好少產品有帶埋果支炮…
所以都無乜所謂。一直覺得係外加裝備,有D似RX-78個流星鎚咁,有就當然好,無都ok既。

本來唔諗住劃線,試試下就畫哂,比起RG RX-78,佢算少線羅~:(

忍唔住手,貼埋貼紙,因為諗住遮醜:p
其實我一直覺得RG系列貼紙太多,太花,所以只會揀黎貼。
不過今次就盡量貼到既都貼…
但灰黑色字貼左無效果,因為呢個配色太深。
而「奧干」字樣亦唔會用。

之後…機體背同內側,我亦偷懶…但都貼左成二三個鐘:59::70:
呢部野已經成為小弟製作時間最長既模型,仲長過拋光既卡碧尼…

以下純擺下姿勢留念,第一次出一個有連續性既post,多謝大家支持鼓勵同埋意見。
需要水準嘛嘛,傷眼勿怪:77:

試下閃光燈效果

多謝收看:64:
支持樓主:71:
我買左都未開工,因為砌緊隻RG Strike Gundam
我會素做,滲線,貼貼紙,噴消光
希望我都可以成功:$
支持樓主
我買左都未開工,因為砌緊隻RG Strike Gundam
我會素做,滲線,貼貼紙,噴消光
希望我都可 ...
吃喝玩樂 發表於 29-7-2013 12:34 PM

小心D應該唔會有事,等睇實物。

小弟就應該唔點貼貼紙了…
真的是一個挑戰,
這款我都有買,
但我一見到咁多散件,
就立刻怕怕,因為知道如果一開始,
就唔知道要用幾多時間才完成,
大大加油....
真的是一個挑戰,
這款我都有買,
但我一見到咁多散件,
就立刻怕怕,因為知道如果一開始,
就唔知道要 ...
power_moon 發表於 29-7-2013 04:05 PM

我呢D低手都忍唔住試下油…
大大咁勁,一開工都唔知點收科。
泰坦斯 Colour?... 仲要係仿金屬色?... :@

話說小櫻以前砌模型都係手油... 唔知幾時開始啲人覺得一定要噴先至叫做上色...

手油先至係基本中嘅基本...

話時話你今次玩泰坦斯Colour... 深色襟淺色... 而且喱類金屬感色比較無咁易起筆痕... 應該會易搞好多...

話說... 小櫻聽過話如果關節地方大緊嘅話... 可以塗些少潤滑劑之類... 另外... 可以响組合同上色前稍作打磨好等佢鬆翻些少...

呵呵呵...

小櫻上
泰坦斯 Colour?... 仲要係仿金屬色?...

話說小櫻以前砌模型都係手油... 唔知幾時開始啲人覺得 ...
小櫻 發表於 29-7-2013 05:11 PM

唔係啊…隻油個濃度好難掌握…

唔係彷金屬色,係金屬油黎架啦…
不過因為聽左師兄教路,噴左灰先上色無咁易爆…

但D師兄一聽到手油,就話應該好易裂…
我巧京京啊!:69:
唔係啊…隻油個濃度好難掌握…

唔係彷金屬色,係金屬油黎架啦…
不過因為聽左師兄教路,噴左 ...
原罪 發表於 29-7-2013 05:16 PM

郡氏油性嘛... 果隻藍中帶些少銀點點果隻... 嘛...

只要唔係直接上响啲ABS (大多為關節)... 應該唔會爆...

查實先上水筆地... 然後手油上去嘅話... 用力或者油嘅濃淡度不當嘅話... 你掃上去果陣有可能溶咗啲筆地嫁...

先上灰?... 話說噴筆地之類嘅底油... 簡單嚟講係筆地用開油水開稀... 其實噴上去都乸膠過喎...

不過今時唔同往日... 小櫻知嘅嘢可能過時都唔定... 不如你撚翻隻 HGUC Zeta Gundam 嚟試下嘛... 順便攞佢支米加粒子砲用嘛...

小櫻以前用手油果陣係用郡氏油性... 而且開得幾稀下...

純嗱你討論... 千祈唔好學小櫻喎...

呵呵呵...

小櫻上
郡氏油性嘛... 果隻藍中帶些少銀點點果隻... 嘛...

只要唔係直接上响啲ABS (大多為關節 ...
小櫻 發表於 29-7-2013 05:31 PM

HG z個價同RG差幾十蚊…好難落手買Hg。

係,一掃就溶灰…

不過係撞下板先識大。
下,開到好稀?無悲劇咩?
HG z個價同RG差幾十蚊…好難落手買Hg。

係,一掃就溶灰…

不過係撞下板先識大。
下,開到 ...
原罪 發表於 29-7-2013 05:35 PM

杰嘅話小櫻會易油到筆痕... 以前油未試過點爆膠... 係用田宮琺瑯油果啲中招...

稀啲快乾囉... 而且油上去會薄一啲...

查實 1/144 咁細隻... 手油都 OK... 唔使下下噴...

依家Bandai啲分色已經好簡方便... 你試下攞翻廿年前嘅 1/144 Mark 2 同 Zeta 吖... 淨係油對眼果陣都已經想死... 唔好講第一款嘅 1/144 RX-78 喇...

小櫻上
加油!!加油!!:71:
杰嘅話小櫻會易油到筆痕... 以前油未試過點爆膠... 係用田宮琺瑯油果啲中招...

稀&#21 ...
小櫻 發表於 29-7-2013 05:42 PM

小櫻…
我都係走過公仔嘜年代架!
點會唔知模型點恐怖
加油!!加油!!
j.w 發表於 29-7-2013 05:45 PM

多謝支持!:77:
Support, 慢慢砌, 一急好易出事~~~  :71:
Support, 慢慢砌, 一急好易出事~~~
goahead 發表於 29-7-2013 06:21 PM

多謝支持。
食完晚飯開工!