Toysdaily 玩具日報

[GUNDAM] 向死神挑戰,全塗RG Zeta gundam(完成)

上星期用左兩日~~手痕啪左隻迪士尼~~
噴左消光~~RG真係幾底玩~~一隻啪都啪成日~~
成兩年冇掂過模型~~噴筆都封印左~~
RG係一個過手癮唔錯O既選擇~~乜色都唔駛上~~
好似砌LEGO咁~~~有時間啪多幾隻先~~:35:

人黎呀!!! 有人叫雞唔畀錢呀!!!!
sundaydriver 發表於 31-7-2013 09:34 AM

:42:做乜咁話自己?
傻豬黎既…你最多只可以做到鴨。
上星期用左兩日~~手痕啪左隻迪士尼~~
噴左消光~~RG真係幾底玩~~一隻啪都啪成日~~
成兩年冇掂過模型~~噴筆 ...
cs13 發表於 31-7-2013 09:50 AM

素組,滲線,貼貼紙,已經夠玩幾日。
回復  原罪

唔拆件噴呢?
Z gundam has many shape edge, layers of armor, 拆件噴 will be better. ...
ygat2005 發表於 30-7-2013 07:38 PM

其實我覺得RG已經幾完美就1/144泥講,只要貼好D貼紙,滲好線,噴消光就ok,不過如果係想玩D特別色禁又另計。 ...
barrydudu 發表於 30-7-2013 08:14 PM

個人建議
ABS 可以用水性油
PS 不可以用琺瑯油
江少 發表於 30-7-2013 08:21 PM

多謝大家回覆及意見:77:
粗粗地個post已經完成,大家既意見,會留返對付下隻模型啦。
素組,滲線,貼貼紙,已經夠玩幾日。
原罪 發表於 31-7-2013 10:15 AM

我全日係咁砌~~我估計除左食飯訓覺用左24小時完成~~
但如果好認真佢開筆噴同砌~~可能要真係要一星期~~
MG我最快記錄係三日起貨(下圖隻RX-78)~~
當時試新泵斎砌快快手完成~~
RG比MG上色更麻煩~~
RG見到模型製造技術的進步~~

我全日係咁砌~~我估計除左食飯訓覺用左24小時完成~~
但如果好認真佢開筆噴同砌~~可能要真係要一星期~~
...
cs13 發表於 31-7-2013 11:04 AM

好靚啊!

:71:
G3配色?
好靚啊!

G3配色?
原罪 發表於 31-7-2013 11:06 AM

用一年戰爭版改左做G3配色~
其實冇乜特別~~都係直砌直噴~~
所以好快完成
用一年戰爭版改左做G3配色~
其實冇乜特別~~都係直砌直噴~~
所以好快完成
cs13 發表於 31-7-2013 11:32 AM

依家D模型,真係唔使點攪都已經好靚。
回復 49# 原罪

下隻模型?
hand out on next weekend:57:
回復 50# cs13

nice color scheme:35:
回復 50# cs13

同意ching家講法,RG如果要好似MG禁樣上色,1個星期走無甩
手油有手油既樂趣同難度~支持~:71:
我以前細個玩金毛獅王玩宇宙大帝尼D老模型,
一定要全隻上色,又只有用手油全隻~完成左好有成功感的~:$
回復  cs13

同意ching家講法,RG如果要好似MG禁樣上色,1個星期走無甩
barrydudu 發表於 31-7-2013 01:59 PM

RG打磨都要小心D~~件太細重手小小都可能會變形~~
插竹支唔小心落地~~可能人間蒸發左~~
所有小心都係時間~~噴陰影更難處理~~
我睇過好多人噴到好似碳燒高達咁~~
所以都係啪來開心下算~~
手油有手油既樂趣同難度~支持~
我以前細個玩金毛獅王玩宇宙大帝尼D老模型,
一定要全隻上色,又只有用手 ...
BoaY 發表於 31-7-2013 04:07 PM

老模正啊!:71:
RG打磨都要小心D~~件太細重手小小都可能會變形~~
插竹支唔小心落地~~可能人間蒸發左~~
所有小心都係時 ...
cs13 發表於 31-7-2013 04:07 PM

我都估唔到要整咁耐…

貼張貼紙…好細,又幼弱…要小心。
:70::sad::die: