Toysdaily 玩具日報

[GUNDAM] 向死神挑戰,全塗RG Zeta gundam(完成)

回復 60# 原罪

RG貼貼紙既時間仲長過齋砌既時間~
我都估唔到要整咁耐…

貼張貼紙…好細,又幼弱…要小心。
原罪 發表於 31-7-2013 04:11 PM

D貼紙我覺得出得好好~~好近似水貼~~夠薄夠貼件~~
回復  原罪

BoaY 發表於 31-7-2013 04:17 PM

我之前覺得太多好花,整第一隻時,無乜貼,今次油得唔好,諗住貼多幾張遮醜…
先知道咁痛苦…:no:
D貼紙我覺得出得好好~~好近似水貼~~夠薄夠貼件~~
cs13 發表於 31-7-2013 04:26 PM

:71:真係質地好好,我隻野對眼都係貼紙,閃到反哂光。
回復  原罪

BoaY 發表於 31-7-2013 04:17 PM

大大頭像果隻…
都係RG?
整得好正咁啊:shiny:
回復 1# 原罪

很詳細的製作分享, 作品本身亦不俗
謝謝大大的作品分享
回復  原罪

很詳細的製作分享, 作品本身亦不俗
謝謝大大的作品分享
歐叉獅子 發表於 31-7-2013 05:58 PM

質素真的只是普通,只是配色吸引…
多謝支持。:77:
回復 65# 原罪

係RG Z哦~之前Post過比你睇~
回復  原罪

係RG Z哦~之前Post過比你睇~
BoaY 發表於 31-7-2013 10:22 PM

sorry,失憶XD
RG打磨都要小心D~~件太細重手小小都可能會變形~~
插竹支唔小心落地~~可能人間蒸發左~~
所有小心都係時 ...
cs13 發表於 31-7-2013 04:07 PM

我之前開始砌我第一只RG家時候已經發生左五見件呢個悲劇咯:79::79:RG舊化就係纙命。。。。不過亦都係技術ge表現:78:
我之前開始砌我第一只RG家時候已經發生左五見件呢個悲劇咯RG舊化就係纙命。。。。不過亦 ...
barrydudu 發表於 1-8-2013 05:46 AM

:shiny:咦?
整舊化我其實比較熟手少少…如果比起要整光鮮既機體。
真係質地好好,我隻野對眼都係貼紙,閃到反哂光。
原罪 發表於 31-7-2013 04:53 PM

RG啲貼紙其實唔錯... 不過俾水貼會更方便set位... 但水貼就驚刮破...

貼紙呢... HJ同DKH有教先响模型上濕水嚟set位... 但小櫻試過做唔到佢哋咁樣...

貼RG貼紙小櫻會用上模型刀... 郵票夾... 牙籤...

話說家陣 Bandai 出嘅貼紙啲位都好準... 而且眼位會係閃...

不過小櫻次次貼眼果陣... 因件件係透明好難對位...

小櫻上
RG啲貼紙其實唔錯... 不過俾水貼會更方便set位... 但水貼就驚刮破...

貼紙呢... HJ同DKH有教先 ...
小櫻 發表於 1-8-2013 10:50 AM

買左把筆刀之後,真係好好用。
割野,貼野,刮野,修水口…

但製作時間真係直線上升:DD

貼紙呢... HJ同DKH有教先 ...
小櫻 發表於 1-8-2013 10:50 AM

:65: 如果係濕水set位既話,似乎應該同黐3M玻璃貼一樣道理,要响水入面加幾滴洗潔精黎增加張力。
set好位之後就輕輕括番d水出黎。
如果係濕水set位既話,似乎應該同黐3M玻璃貼一樣道理,要响水入面加幾滴洗潔精黎增加張力。 ...
sundaydriver 發表於 1-8-2013 11:41 AM

哦... 嗱嚕賀多... 下次試下先...

先行謝過...

小櫻上