Toysdaily 玩具日報

[GUNDAM] 向死神挑戰,全塗RG Zeta gundam(完成)

如果係濕水set位既話,似乎應該同黐3M玻璃貼一樣道理,要响水入面加幾滴洗潔精黎增加張力。 ...
sundaydriver 發表於 1-8-2013 11:41 AM

水貼定貼紙?{:1_215:}

其實,水貼係咪一定要用臭…軟化濟?
剩水得唔得?

貼完噴消光或光油係咪會好D?
水貼定貼紙?

剩水得唔得?

貼完噴消光或光 ...
原罪 發表於 1-8-2013 11:46 AM

水貼只需要用水浸出嚟移落部件上...

貼紙要濕水貼... 因為貼紙啲黏力阻礙set位... 濕小小可以減少黏力方便set...

軟化濟係遇上大張同表面非平坦時用... 但小櫻未用過...

依家多數建議貼用水貼後噴保護油... 本來用途係消除貼紙邊痕...

小櫻上
水貼定貼紙?

剩水得唔得?

貼完噴消光或光 ...
原罪 發表於 1-8-2013 11:46 AM

咁你宜家副RG係用水貼定貼紙丫!!:45:
咁大個仔都仲要有擔心!!
咁你宜家副RG係用水貼定貼紙丫!!
咁大個仔都仲要有擔心!!
sundaydriver 發表於 1-8-2013 12:13 PM

{:1_222:}問多句姐…
唔使咁串既…

人家菜鳥嘛{:1_235:}
水貼只需要用水浸出嚟移落部件上...

貼紙要濕水貼... 因為貼紙啲黏力阻礙set位... 濕小 ...
小櫻 發表於 1-8-2013 12:02 PM

原來有此秘技,膠貼加水,多謝分享!
今晚試下先:77:
支持師兄,我素組+滲線rg都覺得無命,你仲上埋色{:1_198:}

另想請教大家,如果想噴消光,用噴罐唔用噴筆,效果會唔會差好遠,要噴幾多層?之前試過一次,個覺得噴到好樣衰,教下路
Support, 慢慢砌, 一急好易出事~~~
goahead 發表於 29-7-2013 06:21 PM

砌模型慢先係樂趣,個人黎講減壓幾好
支持師兄,我素組+滲線rg都覺得無命,你仲上埋色

另想請教大家,如果想噴消光,用噴罐唔用噴筆 ...
revy 發表於 1-8-2013 01:15 PM

小弟都剩係用過噴罐,你係咪好似片中咁噴?
另外,要保持一完距離,我保持一隻前臂既距離,太近,太濃,太大力,必出事!

快,薄係好重要!

https://www.youtube.com/watch?v=_YUh6K47lnk
咁師兄係邊道噴,有無用抽氣箱?
原來有此秘技,膠貼加水,多謝分享!
今晚試下先
Oldcat 發表於 1-8-2013 01:03 PM

記得加冼潔晶呀!:65:
咁師兄係邊道噴,有無用抽氣箱?
revy 發表於 1-8-2013 02:35 PM

多數大大都唔係住千幾呎洋房,所以我諗大多數都好似我咁,响厠所噴!:38:
如果响得室內噴,唔用抽氣箱既話,除非你一個人住又染上聞天拿水哩舖癮啦。。。
記得加冼潔晶呀!
sundaydriver 發表於 1-8-2013 02:47 PM

請教,一杯水落兩滴呢?太多會痴立!?:77:
多數大大都唔係住千幾呎洋房,所以我諗大多數都好似我咁,响厠所噴!
如果响得 ...
sundaydriver 發表於 1-8-2013 02:50 PM

唉…
千萬唔好好似我咁傻,係廳鋪報紙噴…

我第一次噴,就係咁…
噴金屬粉紅…
之後發覺成間屋都閃閃下,風扇幾哂粉紅色…

我噴一盒模型…
抹屋抹風扇抹左成朝…:70:
原來有好多微粒飛揚…:no:

因為太笨seven,所以見你問開我先講。

呢隻RG噴灰,我係set到一間kill room咁:^(唔明就睇下美劇dexter啦),全屋可以包,鋪既野都鋪一層報紙。
準備好哂之後,帶好口罩…
我係大熱天時熄風扇噴…{:1_224:}

噴完…等一陣,等微粒下沉,俾報紙吸收先開風扇…{:1_200:}

呢兩次用噴罐…攪到體力勞動到呢…

當大家知道我咁笨…
先同我講,其實有模型工作室可以租…:44:…
你唔早講…)(*&^%$#@

或者如果住屋村,就帶報紙出走廊噴啦!

因為我見有人係公園噴{:1_206:}但一有風就噴得唔均,所以先問下

同埋我有次上過觀塘一個工業大夏,見到佢有個房用黎噴,唔知係咪可以租用。個間野係有模型賣的,有哂抽氣

不過如果常噴的話,都可以自已整個箱,我見有講過,自已整大約 $100 料錢就得
因為我見有人係公園噴但一有風就噴得唔均,所以先問下

同埋我有次上過觀塘一個工業大夏,見到佢 ...
revy 發表於 1-8-2013 04:31 PM

我無咁既空間…
:42: