Toysdaily 玩具日報

人地已經玩緊黑色jordan 我隻紅色23還未有貨取

ENTERBXY 真係好PK, 我O係第二度訂隻JORDAN白23都等左就黎3個月!聽聞係因為ENTERBXY無口齒,有貨又唔交貨, ...
MarMar 發表於 21-8-2013 12:20 PM

咁不該!!真係好PK
回復 40# Mcgarden

據我所知黑23Enterbay自己都無收定, 上次去Enterbay問佢地直情同我講唔會再有現貨在店內賣, 佢地叫我上網抽.

你見周圍有現貨可能係店主自己從海外買入, 其他店現貨價錢同你個訂價是否一樣?
回復 47# chankb

唔係"黑23" , 而家講緊係 "紅23" 都仲未收貨 !!!!
回復 48# Mcgarden

自己經驗係Enterbay既QC大上大落, 以前風雲聶風更試過批批貨唔同樣, 最後更等超過一年後無貨派(好似話個模比人偷左),  明白等的痛苦, 但我看其他雩售店只夾在EB同客人之間, 見Enterbay重有幾個展覧要去, 有貨一定留比自己先用, 今次的可能只係要等久一點.  

紅23應該唔係限定, 其他店既現貨價錢同你個訂價是否一樣?
回復 49# chankb

首先紅23唔係咩限定 , 係E記第一隻通販JORDAN !!  再者呢件事同 "其他店既現貨價錢"有咩關係 ???

件事就好似星矢EX出到山羊 , 但我訂隻 " 初回雙子"仲未收到 ! 唔通我要等到佢再版先有?

佢越遲俾我 , 個現貨價亦不斷升 , 唔通到時現貨價升左一倍 , 我反過來要多謝佢???

無貨俾, 一係俾返個期限 , 一係退訂 , 只不過係咁簡單既事 , 唔通呢D要求好過份??

回復 50# Mcgarden

E記不斷出佐敦, 升值假像只因市面短期貨源不足, 我只係想問下你見到個現貨個價幾多, 如果差無幾, 大家同意退訂後咪去買隻現貨啫, 唔係期望你會多謝邊個, 但如果個現貨價升左, 咪等下o羅.  你話通街都係紅23, 但如果佢地以炒價發售現貨, 就好難單純以此用黎指責店鋪以正價收訂後但仍未有貨交, 因為兩者貨源不同, 前者可能要從海外輸入或利用排隊黨去展場購入, 有一定附加成本.   

我只不過分享下多年來買公仔既經驗, 為簡單既事提供多一個角度, 如果bottleneck真係在生產商, 零售店本身也算是半個受害者吧.  不過如果你認為自己要求不過份, 其實報消費委者員會甚至報警都唔過份, 我也會明白.

回復 51# chankb

師兄~果位師兄就係因為間野唔比退訂又冇一個確實到貨日子先咁慶....
之前我因為冇Paypal戶口,也曾經在seven訂購過隻3A公仔,點知攞貨回家開箱後checked發現有問題,當時新手又唔識自己找3A,第二日原箱搬返seven,當然唔肯換過另一箱,只有代為送回3A維修。怎知等了個多月不單只(期間已數次致電或親身去舖頭追問歸期,當然冇一次答到我),公仔最後回來時問題部份雖已解決,但手腳的較位卻全鬆弛了變成軟手軟腳兼企唔穩,連原本靚仔既外運輸箱和內載公仔彩盒交還我時都爛殘埋。雖然係激到爆炸,但冇耐地也要收回它。自始不敢再經seven訂嘢了,因為覺得這店很冇能,萬一貨品有問題職員一定幫你唔到,只識叫你等了又等,買嘢完全冇保障。

差两步,做乜唔去EB訂?
回復 52# 巴治奧

我明白樓主氣難平, 只不過想話就算直接同玩具生產商訂貨及要求修理, 好多時都係一樣要無了期地等, 我也試過修理完原本無事的地方有了事, 問題係呢個係唔係今次中間零售店既問題, 如果確定係咪投訴佢, 我無異議.

香港唔同歐美, 保護消費者權益方面做得很差, 買嘢的確冇乜保障.

回復 55# chankb

其實我真係唔係好明你想表達d咩?你想為7仔辨護?

7仔回應我地追問時既態度你知道多少?

時至今日,我連佢地派到幾多號既單我都唔知?每次問呢個問題,佢既店務同事都只係問我拎單number同承諾下批派到我。

如果呢d都唔係店既問題,我只能唱首E神既歌!

回復 56# Mcgarden

你唔明我想表達d咩只係我表達能力差啫.  唔駛勞氣.

我有去過你指個間店, 買過嘢, 換過嘢, 店員態度okay. 但你地追問店員時既雙方態度如何我的確不知. 不過見你如此勞氣, 也可推斷氣氛不會太愉快.

但如果間店承諾左下批會派到你, 同HT,EB 等分批派貨有乜唔同?  我在HT買Mark 7在頭一批貨派出後也等了幾個月才輪到我取貨, 等待時我也見其他海外用家也收到了但我仍未有, 也有其他公司有貨賣, 我問佢地幾時派佢他都話唔知又或下一批, 跟據你既講法我應該去HT要求退款??  然後再用炒價買現貨??  我看不到對自己有何好處.   

我見你所指既店巳經在上面公開解釋左貨未到, 也有其他ching上面指EB可能保留大部份貨品作公開展覧時發售之用, 但我講左如果你仍覺得係店既問題, 等得太久, 咪就投訴佢, 我無異議, 不過佢地仍要等EB派貨才可有貨比你.
jordan I also want to have one....  just too poor recently!!
回復 41# Mcgarden

請問單number系?然后我們回答你派到幾月幾號,可以嗎?

睇咗咁耐,個南瓜頭係有組織、有策略既攻擊
似行內人多過似玩家