Toysdaily 玩具日報

查看: 5656|回復: 11

[分享討論] 某香港玩具商里次大乜鑊喇!!

睇網上新聞,對應新修訂o既商品條例,就算連鎖式快餐店,餐牌上圖片與實際成品有分別,D餐店經理都會立即更換,更有律師指出就算宣傳o既圖片就算列明"只供參巧"都唔可以逃避責任有機會違法!!

o甘某香港玩具商經常見都有貨不對辨情況(如city獵人或最近期o既'曈孔'事件)以香港人o禁高要求,而佢地基地又係香港,o禁o米俾人告到甩褲!!{:2_321:}

http://hk.news.yahoo.com/%E9%A3%9F%E7%89%A9%E8%88%87%E5%9C%96%E4%B8%8D%E7%AC%A6%E6%8F%9B%E5%88%B0%E5%95%B1-224508181.html
睇網上新聞,對應新修訂o既商品條例,就算連鎖式快餐店,餐牌上圖片與實際成品有分別,D餐店經理都會立即更換,更 ...
ckc52322 發表於 21-7-2013 06:12 PM

好事

但小心

係到講 HT 不是

會入黑洞
未必告到,"是否違例的決定因素之一,是店方有否告知消費者實物「未必係一樣」,若圖片與實物有極端差別海關亦會跟進,但會個別考慮檢控。"
唔一定要搞到上法庭既...
宜家咁即係消費者要求退貨/退錢既道理大左,
通常大公司怕麻煩,一定退俾你...

但如果再整到不倫不類既貨出街時,
到時搞到全民退貨,佢自己就要諗後果:38:
其實都係需要保障消費者:

「只供參考」難作擋箭牌
有法律界人士指出,餐牌與實物不符有機會牴觸相關條例,屬誤導性遺漏的不良營商手法,即使餐牌上註明「相片只供參考」字句,仍不能完全逃避法律責任。

律師梁永鏗表示,餐牌圖片與實物不符,有機會牴觸商品說明條例

另外,海關關長張雲正昨在電台節目上指,店舖展出貨品圖片曾經過處理,是否違例的決定因素之一,是店方有否告知消費者實物「未必係一樣」,若圖片與實物有極端差別海關亦會跟進,但會個別考慮檢控。
其實都係需要保障消費者:

「只供參考」難作擋箭牌
有法律界人士指出,餐牌與實物不符有機會牴觸相關條例 ...
good886 發表於 22-7-2013 01:42 PM

ching,想問一下,如果未能如其交貨又有冇機會已觸犯發例呢?唔該~

執法對象通常好選擇性, 做完野要比上c讚, 要比香港人知先得, 所以對象我估都係d大機構, 或者呃人呃到好過份果d美容

不過亞bob廣告話, 未能向客戶在指定期間內提供服務, 都有機會觸犯條例
咁啲扭蛋 膠有黑點 上色位置走位 咁樣同蛋紙上唔同 又算唔算
唔開訂買現貨就得啦!
我覺得要個法官同海關都有玩開。

因為在一般冇玩開的市民眼中,是冇分別的。
ching,想問一下,如果未能如其交貨又有冇機會已觸犯發例呢?唔該~
chinam 發表於 22-7-2013 02:07 PM

我都想知如果有d舖收咗訂冇貨俾訂客, 但係有貨賣俾街客會唔會觸犯法例?

如果係犯法咁月份玩具,  現時尋X寶嗰D {:1_203:}
我都想知如果有d舖收咗訂冇貨俾訂客, 但係有貨賣俾街客會唔會觸犯法例?

如果係犯法咁月份玩 ...
CyrusF91 發表於 23-7-2013 10:35 AM

冚家鏟泥齊種樹,抄家~