Toysdaily 玩具日報

查看: 12968|回復: 15

[分享討論] 香港人,反甚麼日?---今日讀到的一篇文章

http://hk.lifestyle.yahoo.com/blogs/theblackeye/%E5%A0%82%E5%89%8D%E7%87%95--%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%EF%BC%8C%E5%8F%8D%E7%94%9A%E9%BA%BC%E6%97%A5%EF%BC%9F-024405437.html

歷史係教訓,而且我地無能力改變,但係只要我地能夠吸取教訓,未來我地可以改變,不同種族,宗教,喜好等等,互相尊重,人與人會變得更好! 我和我同事在日本旅遊時的經曆可以令我相信世界並吾係錦壞,人與人之間係存在和平的希望!
最後希望世界和平!
回復 1# 70's

嘩~~~師兄,你日本人嚟架?
一般香港人有反日嗎?:(
其實釣魚台問題,同免7年居港攞綜援既情況一樣
唔係美國佬當年亂咁黎(當然佢係有心搞分化),日本又點會大條道理去覺得咁係合法

正如唔係果個"十九"官,班居港唔夠7年既點會覺得申請係合理呢?
我自己覺得2個case有唔同. 菲律賓人質事件, 好多人都親眼睇到, 而且是近年發生的, 感受自然比較深. 而日本侵華已經好多年前, 大部份人都未出世, 都係讀書睇報紙時先知有呢件事. 感受自然比較少. 同埋如果強迫人"永不忘記"又強人所難. 唔通當年成吉斯汗都打到去歐洲, 佔領唔少地方, 殺過唔少人, 唔通又叫佢地後代永遠討厭中國人咩...(印象中無聽過成吉斯汗或後人有道過歉...)

呢d "反菲反日"都係個人決定, 沒有對錯, 想做咪做lor, 但唔好做又話人呢樣, 唔做又話人果樣
同埋日本捱左原孑彈喎,難聽d講,佢都算被罰,所以日本人有咁難免模糊左入侵者角色。
同埋博奕都要有對手,無對手又點得呢??美國咪遙控日本囉。

回復 2# 七國咁亂

師兄,小弟係一個希望世界和平土生土長的香港人。
正如我所講不同種族,尼篇文章只係一個開始,如果人類張用於爭鬥的時間去造福世界,大家將會更好,但係國與國,國內鬥爭屠殺時有所聞,小弟只希望有一日尼D事會停止!

以下係其中一個國家的黑歷史
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=195517&extra=&highlight=&page=1
回復 3# MR_OOO

有幾多人我就唔清楚,不過每次在網上讀到有關日本新聞時,總有好多人以惡毒言詞comment之。香港人,起碼我認識的一代唔係錦囉!:42:
回復 4# chlycab

總之大部份老百姓都係比D政府高官玩殘啦!
回復 5# jeffloh

所以小弟認為要認清歷史,知道問題所在光能夠改變未來

回復 6# 水水的基地

日本被罰,最慘係D老百姓,其實每次戰爭,最慘,死得最多都係老百姓:o
回復  jeffloh

所以小弟認為要認清歷史,知道問題所在光能夠改變未來
70's 發表於 15-1-2014 05:31 AM

But the Japanese government keep trying to cover their past...mis-lead the young generation.

商業電台 – 2014年1月14日星期二下午4:58
中韓警告日撤回修改中學教科書否則後果自負
日本文部科學相下村博文宣稱,日方決定研究在中學教科書的編寫指南,寫明釣魚島和獨島是日本領土,指這樣做是理所當然,令日本兒童理解日本領土十分重要。北京警告,日方若繼續挑釁,中方必堅決應對,由此產生的後果由日方負責,南韓外交部亦敦促日本撤回有關決定,否則後果自負。
歷史係教訓,而且我地無能力改變,但係只要我地能夠吸取教訓,未來我地可以改變,不同種族,宗教,喜好等 ...
70's 發表於 13-1-2014 10:53 PM

完全同意及支持!
回復  MR_OOO

有幾多人我就唔清楚,不過每次在網上讀到有關日本新聞時,總有好多人以惡毒言詞comme ...
70's 發表於 15-1-2014 09:26 PM

毒言詞comment個尐, 一係就民族主義上腦(所謂真心膠), 一係就被組織主使(五毛), 兩者皆可不理, 大多數香港人都是喜愛日本的~{:1_208:}
回復 7# 70's

點解我以為你係日本人呢?係因為你有啲好簡單嘅中文字你都打錯…
(歷史係教訓,而且我地無能力改變,但係只要我地能夠取教訓,未來我地可以改變,不同種族,宗教,喜好等等,互相尊重,人與人會變得更好! 我和我同事在日本旅遊時的經可以令我相信世界並吾係壞,人與人之間係存在和平的希望!
最後希望世界和平! )