Toysdaily 玩具日報

查看: 15750|回復: 49

[改造交流] 急救Hottoys MK7 Tony Stark 短頸問題

急救Hottoys MK7 Tony Stark 短頸問題

近期好多帥兄都被MK7頭的短頸問題困擾, 事實上, 小弟上次分享時是做了點小手腳的:

就係自行DIY了一個延長用的JOINT套入原裝頸位.

方法是找一個頸JOINT內膽, CUT剩足以套上素體的部份, 再用一小段軟膠粘上頂端.

好處是只要取下延長器又可套上裝甲上. 不過這個方式比較麻煩.

大家可以看看直接用原裝頭套上一般素體, 短了...

教大家一個簡易方式. 先加熱頭雕, 拔下JOINT位內膽.

準備泥膠及5-8MM內徑的膠喉管(五金店有售, $3一尺)

用泥膠填滿頭雕, 固定膠管, 突出5-6MM左右便可:

連接方式:
(小弟選5MM的, 喜歡實一點, 8MM則剛剛好)

完成!

最後放個TONY便服爆地比大家~

各位帥兄, 請請~~

Catcat兄超讚教學,正.....:71:
急救Hottoys MK7 Tony Stark 短頸問題

近期好多帥兄都被MK7頭的短頸問題困擾, 事實上, 小弟上次分享時是 ...
catcat 發表於 7-6-2013 11:47 AM

貓大又出實用post:71:
仲爆地添{:1_203:}

Good..............Support cat sir!

正,好實用,第一次見tony爆地,haha……:58:
勁呀cat師兄..想問你點樣加熱頭雕?
勁呀cat師兄..想問你點樣加熱頭雕?
SIUDRAGON 發表於 7-6-2013 01:17 PM

直接用風筒吹不就可以了?
支持好教學:71:
短頸不再是煩惱了:$
Cat師兄,請問原裝個粒joint加熱後難唔難拔出黎?我個隻好少少難拔,驚扯爛…仲有如果唔用泥膠可唔可以用ttm21裝上去會唔會頸短?
Must add marks for this great tutorial! {:1_220:}
c兄 想問下你呢 圖1 tony件衫係邊到買到? 我買果件唔係尼個質地 可以話我聽嗎
Cat 大,請問你是用21body?
大大真係改波地達人
回復 1# catcat
貓大:請問頭雕內膽軟膠可以係邊度買
我上過21樓,老細話冇得買:64:
好分享 , 雖然未拎得 , 都可以準備定先