Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 幾年冇去日本,結果係買到一發不可收拾 [加左九州動漫玩具店地圖]

回復 59# kaijinx1

我去九州時好多日本人都好好,喺高千歲旅館超驚喜,我訂房時係和室8疊但check in 時老闆俾咗最高級既和洋室,aso山遇到一家三口婆婆,佢個女同孫女,婆婆不停用日語同我地傾,佢個女笑住用少量英語,孫女英語好少少傾到幾句。搭巴士落山前佢地叫我地去厠所,之後我叫佢地去厠所,巴士到我重同司機講choto  choto 因為要等埋佢地。下山後原來佢地都係同我地搭同—班火車,婆婆又要睇我地車飛,到赤水站前婆婆竟然提我地落車,而孫女重同我地影相,落車前婆婆同女企起身道别,落車後,孫女走到車尾道别,火車開動大家揮手道別直到火車消失,咁電影既情節原來真係會發生。
回復 47# kaijinx1

大山大嶺好舒服kimochi ,温泉又好重有露天:71:
回復  bbf1125

我個blog係完全荒廢
bbf兄 去完祖谷溫泉記得匯報;,四國我仲未去 ...
kaijinx1 發表於 18-6-2013 18:52

ok 如果去完返黎一定會匯報, 四國都好正好大自然feel 架, 我早幾年去左高松, 高知同埋松山, 係松山既道後溫泉住左一晚同搭左少爺列車, 而係高知呢兩年都有再去過, 果到有麵包超人車 :handshake:

回復  kaijinx1

如果師兄鐘意自然景色,到九州要去高千歲
70's 發表於 18-6-2013 21:45

早兩年我去宮崎時都有諗過去埋高千年歲, 但因冬季好多活動都休息所以最後都冇去到 :42:
too bad.  今次係skip成個宮崎縣
kaijinx1 發表於 18-6-2013 23:55

宮崎真係一個好地方黎架, 一步出宮崎站就以為自己去左亞熱帶地方, 我去左青島, 鵜戶神宮, 日南海岸, 下次你一定要去走一轉ar , 仲可以搭特急霧島號 :handshake:

回復 65# bbf1125

I only went to 日南海岸 and it was bad weather with heavy rain, btw did u take this train? I wanted to take it but time was tight so gave it up :die:  and hope to gio there soon !:D
好嘢,多得bbf兄同70兄兩位旅遊達人分享旅遊經驗,幫我推post,終於突破1000個read啦 {:1_218:}

下次去九州一定要去,包你鐘意!
70's 發表於 19-6-2013 11:14 PM

九州短期內都唔會再去啦,實在有太多地方未去過排住隊:四國,中部,山陽山陰,又想再去東北,立山黑部,等等。有生之年都唔知去唔去得晒。

我去九州時好多日本人都好好,喺高千歲旅館超驚喜,我訂房時係和室8疊但ch ...
70's 發表於 19-6-2013 11:43 PM

好羨慕 :79:
回復 63# bbf1125

Bookmark 低先。:77:
回復  bbf1125

I only went to 日南海岸 and it was bad weather with heavy rain, btw did u take thi ...
70's 發表於 20-6-2013 17:08

我都好想搭 ar 但又係就唔o岩時間 :time:

係宮崎落大雨又真係掃興左d :55:
九州短期內都唔會再去啦,實在有太多地方未去過排住隊:四國,中部,山陽山陰,又想再去東北,立山黑部 ...
kaijinx1 發表於 20-6-2013 19:45

咁又係仲有好多地方好玩, 中部又可以去高山同白川鄉, 山陰又可以去城崎溫泉, 玉造溫泉, 三朝溫泉, 鳥取, 出雲松江等等仲可以搭鬼太郎車去鬼太郎市:handshake:

等我引下你先 :DD

三朝溫泉

鳥取沙丘

鬼太郎月台 & 鬼太郎車

鬼太郎市 (境港市)

白川鄉

松江 & 出雲

回復 72# bbf1125

呢一區之前真係冇乜點留意,冇乜idea有d乜景點,都要開始做吓功課,諗吓下個trip。

白川鄉我都有:
https://www.adoberevel.com/share ... dd59836b771725fb578