Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 幾年冇去日本,結果係買到一發不可收拾 [加左九州動漫玩具店地圖]

回復 14# pclwong

大阪我今次回程都有經過,其實主要係難波的denden town,另外mandarake,同埋梅田的yodobashi,search吓舊post有講。
早幾個星期去咗一轉九州,真係從未試過shopping得咁癲。

鑑於呢區人流實在太疏,所以剩post相算啦 ...
kaijinx1 發表於 5-6-2013 22:50

{:1_236:}  ching 真係買得有得過份 {:1_224:}

我自己覺得九州真係一個好舒服既地方(除左買玩具外), 所以我每年都係關西落機係福岡返hk :)

ching 有冇去到JR小倉站對開今年新開專賣動漫玩具果座商場 ar 果到而經係全九州買玩具最集中既地方, 但賣火車既地方真係比東京及關西地方少好多 :42:
回復  pclwong

大阪我今次回程都有經過,其實主要係難波的denden town,另外mandarake,同埋梅田的yodo ...
kaijinx1 發表於 9-6-2013 00:20

博多果間 yodobashi 幾年前玩具部同火車都好大好多野睇, 但舊年開始已得返一半 size 冇乜野睇 :42:
回復 18# bbf1125

原來如此,好彩今次冇專登花時間過去姐。
回復 17# bbf1125

有呀,不過最衰個商場收八點,我果日去完門司港先去小倉,行完mandarake都差不多收工,冇時間行哂所有舖。

火車嘢我今次係主要上amazon買,九州可以話接近零收穫,係去到大阪popondetta又買一堆 :35:
回復 7# roystoy

整咗個九州動漫玩具店地圖。
thanks support。
謝謝樓主用心的回覆 :77:
睇完樓主的新文後,樓主是否先係香港 / 日本上網bids,郵寄地點係酒店(代收)…… 原來可以咁樣bids,又學到野;:71:
請問又有什麼重要細節要注意架? :he:
回復 22# roystoy

冇錯,不過其實唔係bid嘢,只係上網上商店買。
要注意的是落單前留意送貨要多少時間,唔會你離開日本先送到。
店鋪收唔收海外發行的信用卡,呢個問題楽天會比較多。
收件人名稱要同你book酒店時的名字相同,否則酒店搵唔到你訂房就唔會幫你收件。
另外最好事先email知會酒店叫佢地幫你收件keep到你入住,多數酒店都唔會介意的。

同其他網上購物一樣,最大的風險係怕買到sad貨要退貨,所以有部份人堅持落鋪頭買現貨係可以理解的。
回復  bbf1125

有呀,不過最衰個商場收八點,我果日去完門司港先去小倉,行完mandarake都差不多收工,冇 ...
kaijinx1 發表於 9-6-2013 17:29

ching 去門司港有冇搭船過對面岸既下關市既唐戶市場食河豚 ar :43:
回復 24# bbf1125

bbf兄,我果日係星期三,個市場好似話冇開,所以冇去。
另外想請教以你豐富的福岡旅遊經驗,我個地圖有冇數漏咗d玩具店,唔該 :64:
係 wor 唐戶市場只係係開六日同埋假期,但市場出面都有d 舖頭賣手信同埋餐廳架, 不過價錢真比入面貴 d :(

另外我去日本主要目的都唔係睇玩具, 所以冇好仔細咁search 每個地區既玩具店, 但有一間鐵道模型店係博多站附近你個 list 冇, 今晚返屋企先攪返條 link 比你 :64:
回復 26# bbf1125

多謝咗你先 :77:
ching 真係買得有得過份

我自己覺得九州真係一個好舒服既地方(除左買玩具外), ...
bbf1125 發表於 9-6-2013 08:53 AM

果到係鄉下,阿伯同阿婆唔玩鐵道架!{:1_232:}
回復 28# Panzer

阿伯同阿婆先至有閒錢。
成日見日本d後生得部手機影相,反而係d阿伯同阿婆個個都有單反。
坐SL人吉果程車超過一半都係阿伯阿婆。
果到係鄉下,阿伯同阿婆唔玩鐵道架!
Panzer 發表於 12-6-2013 17:58

魚魚係天神果到好多囡囡架 :46: