Toysdaily 玩具日報

查看: 49887|回復: 72

[分享討論] 幾年冇去日本,結果係買到一發不可收拾 [加左九州動漫玩具店地圖]

(update 9jun)
加咗九州動漫玩具店地圖在二樓

--------------------------------------------------------------

早幾個星期去咗一轉九州,真係從未試過shopping得咁癲。

鑑於呢區人流實在太疏,所以剩post相算啦,如果多人睇or回post先至再打多幾隻字。

多謝支持!

--------------------------------------------------------------

呢個係返屋企時的情況,一喼+一大袋:

大袋的容量其實唔小的:

當然唔止咁「小」,仲要寄一箱:

今次寄SAL係超級快,星期五朝早寄,星期三朝早已經寄到屋企,以前試過係要三、四個星期的。

【開始曬冷】
超合金:

模型:

模型工具:

火車:

figma:

扭蛋:

PVC(左邊兩隻係中古,右邊兩隻係網上劈價新品):

一番賞:

其他:

影完相大部份都要入返箱,因為屋企根本冇咁多位display,諗返轉頭都覺得自己今次有d失去理智,買咁多嘢都唔知為乜 :44:

寫咗篇九州動漫玩具店blog,有地圖同一d相:
http://kaijinx.blogspot.hk/2013/05/kyushutoys.html

不同顏色的意思是:
藍色: 值得去
淺藍色: 有時間可以一去
紅色: 可以不去
黃色: 我沒有時間去,無意見
當然這只是我自己的個人意見,如果閣下去了藍色的而又覺得浪費了你的時間金錢,那可不要怪我 {:1_203:}

---------------------------------------------------------

因為今次張機票可以寄兩件行李,又怕九州d玩具店規模細,買唔到嘢浪費咗d行李quota,結果出發前一兩個星期係不停上網瀏覽,結果就係你地所見,其實有超過一半都係網上買咗送去酒店叫酒店先幫我收貨。

以前就話冇事少d出街避免破財,伊家呢個年代除咗少d出街仲要少d上網添,否則破的財比出街仲多。 :68:
日本方面對死貨的劈價真係好兇狠,間接使我買咗一堆事前都冇諗過會買的嘢,而且劈價的都唔算係太死的貨,就算唔減咁多都總會有市場。
相對比香港某d舖頭的所謂減價清貨只係減一百幾十,真係小巫見大巫。
不過其實都唔可以咁比較的,始終香港個市場大小同日本冇得比。

另一個上網買嘢的問題係會容易眼闊肚窄,唔知自己買咗幾多,拎唔拎得走。出街買現貨你都仲會因應自己行李有幾多空位而㩒住自己唔好買咁多。今次攪到要郵寄一箱返香港其實係超出我預算。

其實九州買玩具都唔算話太差,至少都叫好過札榥,不過當然冇得同大阪東京比。
福岡玩具店的問題就係唔得集中,而且規模都唔算好大。
上年開的小倉ARUARU City就勝在集中一個商場內,行得比較舒服,不過個商場收八點,我都唔夠時間行哂,所以對於貨種齊唔齊、價錢平唔平,我係俾唔到乜意見。 :64:

遊記:

2013年5月 - 種子島宇宙中心「世界一美しいロケット発射場」

有興趣睇睇支持吓。
留位。。。。。。。。。。。。。
期待樓主後補內容
(因小弟計劃年尾去福罔,希望樓主介紹下買玩具地點,thx)
期待樓主後補內容
(因小弟計劃年尾去福罔,希望樓主介紹下買玩具地點,thx)
roystoy 發表於 5-6-2013 10:58 PM

好開心咁快有人覆,俾d時間我。

另外d相好似有部份load唔到,fix緊 :64:
期待期待;小弟會不時瀏覽的,thx樓主 :77:
d相嘅問題係因為我image host出來條URL有個%响入面,toysdaily食唔到。
暫時應該fix咗,不過load得慢,唔知各位有冇好的image host介紹?
im@s 街機模形!...好想要...{:1_198:}
回復 9# Nevon

個盒好靚㗎,最衰搣膠紙時撕爛咗小小{:1_229:}
:71:buy so many !!

Great job !!

Y bro choose 九州 ? thx
回復 11# S20081997

Thanks Bro support.
去九州係因為大部分地方都叫去過,唯獨九州未去。
師兄你黑色個袋好型,自已帶去定買野送?仲有超時空個合金幾錢?thx

期待有多d野睇 {:1_197:}
師兄個袋真係好型,我黎緊都去大阪玩,諗緊去邊道掃貨好,又唔熟路。

回復 13# revy

個黑色寄倉袋係旺角樓上行山用品舖買的,因為今次張機票可以寄兩件行李,所以專登出發前去買的。
至於超時空合金,好可惜係買貴咗。