Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 《進擊的巨人》動畫第三期2018年7月22日放送開始

冇追開漫畫淨睇動畫版,
請問動畫第一季完結故事大概去到漫畫第幾期?
THX!
冇追開漫畫淨睇動畫版,
請問動畫第一季完結故事大概去到漫畫第幾期?
THX!
人仔貓 發表於 1/10/2013 22:24

genesicgaogaiga 發表於 1-10-2013 22:51

Thx~ but漫畫單行本好似出得11期?
Thx~ but漫畫單行本好似出得11期?
人仔貓 發表於 2-10-2013 01:12 AM

應該是34回,現在最新出到48回就快出49回
應該是34回,現在最新出到48回就快出49回
yugi 發表於 2-10-2013 10:10 AM

仲去緊實驗室, 食左主角個阿媽的女巨人, 再次出現!!
希望快d追貼漫畫~~~~~~~~~~~~
完左動畫之後..買左漫畫睇...
而家1口氣睇到第8集...原來個牆裹面全部都係巨人{:1_225:}
但究竟係咩原因..又未講...
反而唔係好明既係..點解當初...捉番黎個兩個巨人被殺...軍隊只係選擇係訓練兵都捉人...
而且團長又冇講幾時開始覺得超大巨人..同凱之巨人係人變...感覺上佢收埋好多秘密
完左動畫之後..買左漫畫睇...
而家1口氣睇到第8集...原來個牆裹面全部都係巨人
但究竟係咩原因. ...
hongkongdisney 發表於 3-10-2013 10:47 PM

我估計有一個組織想統治世界, 或實行什麼補完計劃, 落藥將D人變做巨人去消絕人類, 同時又要保留一少部份人類作實驗或將來補完計劃之用, 所以係某地方用巨人造城幾個牆圈養死淨種, 因為用呢個方法係起50米巨牆最快方法。創造牆壁教係用來迷惑人類保護城牆內的秘密。到計劃成熟先一鑊過派特種巨人逐步清場, 完成新世界補完計劃, 相信而家就係時候了

我直覺覺得漫畫中期果個有毛猩猩巨人, 好可能係亞倫老豆變成, 係佢先有將人變成巨人的方法(係佢打支巨人針落亞倫度等佢有變巨人能力), 如是, 就可以解釋係城牆無破損的情況下, 點解當時D巨人可以係城牆裏面變出來, 同埋光頭仔感覺到壓爛佢間祖屋果個巨人有D似佢個阿媽

另一點可以肯定, 出面果D行來行去D普通巨人係可以變返人類,
由尤米爾佢地班判徒係46期左右講過, 尤米爾好難先可以變返人類, 又講過五十年來係出來食過人之類可以肯定係有某組織將佢地變返造人混入去人類世界搞破壞
我估計有一個組織想統治世界, 或實行什麼補完計劃, 落藥將D人變做巨人去消絕人類, 同時又要保留一少部份 ...
skyhawk 發表於 4-10-2013 06:01 PM

最新一期講左..超大巨人同凱之巨人都係比人指使...真係好想知究竟背後仲有咩人...
但估唔到個訓練班..計埋艾倫在內...會有成5個巨人
今期漫畫主角有新能力可控制其他巨人攻擊目標:Q
今期漫畫主角有新能力可控制其他巨人攻擊目標
yugi 發表於 5-10-2013 12:19 PM

你地上網睇架:Q
其實我覺得去到而家..訓練班有幾個巨人..已經有d失控...
其實預左超大巨人..都唔係最終boss..係比人指使...但估唔到萊納個fd就係...
威信即刻冇晒:unhappy:
你地上網睇架
其實我覺得去到而家..訓練班有幾個巨人..已經有d失控...
其實預左超大巨人..都唔係最 ...
hongkongdisney 發表於 5-10-2013 02:38 PM

我都估就算唔係BOSS真身都唔係呢個咁弱的人{:1_201:}真係幾失望下
超巨大其實得個大字,因為反應慢,反而好易死。
另外今日出新連載,感覺故事就到尾聲,作者都講過,佢已經諗好結局,而且唔會拖好耐。
回復 268# coldstone
唔係掛,我覺得都幾拖下,搞咁耐都仲係森林:(
仲有好多野都未講,今集又有新原素{:1_206:}
好想睇超巨大再次變身:67:
其實有d位唔明....
點解d人會估到大巨人同凱巨人係人類..?係咪因為佢地有智慧..?再加上艾倫既出現..?
令佢地知人類有可能變到巨人...?
同埋1開頭覺得有內奸個d...點解只係去訓練班個到查佢地裝置..?