Toysdaily 玩具日報

查看: 199376|回復: 346

[分享討論] 《進擊的巨人》動畫第三期2018年7月22日放送開始

《進擊的巨人》(日語:進撃ソ巨人)是日本漫畫家諫山創的漫畫作品,在講談社《別冊少年Magazine》2009年10月號(創刊號)上開始連載,於2013年決定動畫化,於同年4月6日播放。

故事內容

世界上突然出現了身長2公尺至15公尺的神祕怪物「巨人」捕食著人類,面臨
睇漫畫雖覺唔錯,但想不到動畫化後套野極速爆起:44:
睇漫畫雖覺唔錯,但想不到動畫化後套野極速爆起
yugi 發表於 21-5-2013 04:02 PM

就係見咁HIT,但唔見玩具日報有人開題討論…希望不會太遲… :(

雖然呢樹的大大們除了猩齒外唔會睇其他動畫…
我是最近接觸動畫才再睇漫畫,覺得動畫緊湊D...
同埋漫畫畫功一般......
Fans made movie poster
doglwl 發表於 21-5-2013 04:12 PM

動畫內以立體機動裝置移動的速度感表現好正~ :71:

此外動畫人物樣子比漫畫易認~ {:1_220:}
Fans made movie poster
莫探員 發表於 21-5-2013 08:34 PM

:)
....................................

看過漫畫再看到今集這一幕,感覺微妙…
好耐無試過睇完第一集就即想追第二集的感覺了, 呢套野夠熱血故事又好, 佳作!!!

不過人物造型就差DD...... 總覺得男女主角同阿爾敏似其他動漫角色~
看過漫畫再看到今集這一幕,感覺微妙…
太陽之牙 發表於 21-5-2013 11:59 PM

我都係:x
終於要開巨人 post 了
好睇~~~~~~~~~~~
doglwl 發表於 21-5-2013 04:12 PM

我反而覺得漫畫緊湊D,漫畫比較多"被吃"特寫,覺得自己也好像要被吃:69:
很久以前已眼過此漫畫,由於多數是超大巨人,心想為何日本人老是惡搞實驗室人體模型,也以為是變態漫畫所以冇加以留意
但最近在高登有人說這漫畫根本就是現在的香港,所以走去看看,看過後......:42:真是香港寫照{:1_229:}

漫畫版一大問題是D人太似,根本分不開.不過又真是近年的佳作,說回來主角同期成績頭十名有一半也是......:36:
留個名先... :34:
睇漫畫雖覺唔錯,但想不到動畫化後套野極速爆起
yugi 發表於 21-5-2013 04:02 PM

香港紅得咁快... 可能係阿黃洋達先生响佢個FaceBook講過話好睇... 咁順便引咗一班人去睇...

又本作題材的確獨特... 所以可以响一大堆萌系作目中脫穎而出...

呵呵呵...

小櫻上