Toysdaily 玩具日報

(我都更新左, 請看) Hottoys Iron man 賣買的問題

師兄,我也有與他們交易過!可能你不夠耐性!:53:
他一般在六至八時在旺角及油麻地交收。所以5:45,是有點早。
如果貨品未開封,他們不會開了檢查,因為變不值錢了!二手的他會開來看一下。
其實你應把貨給他先看,看是否未開封。看後,說明要開先付錢,就可以;相信師兄太心急了!
我與他交易他沒遲,因他長期在那裹,指六點後。
反而我有與另一個長期買開嘢的賣家,他遲了十五分鐘,打給他後,再二十分鐘才到,我也早了半小時到,結果等了一小時!
另外我自己試過塞車,遲了30分鐘, 但賣家都好好態度, 仍给我好好評價,:71:
所以勸師兄賣嘢盡量有禮,當然不排除那個人在聽完你的話後,態度不好!
師兄,我也有與他們交易過!可能你不夠耐性!
他一般在六至八時在旺角及油麻地交收。所以5:45,是有 ...
bin 發表於 5-11-2013 07:39 PM

師兄, 咁你又無遲到仲惡過人? 又無 '泵' 人件貨落地下?
好人無問題, 但濫好人會害到其他人. 你只不過係自己都係唔守時的人所以覺得唔守時無問題. 正如 D 雞蟲唔會話人叫雞唔道德一樣.
師兄, 咁你又無遲到仲惡過人? 又無 '泵' 人件貨落地下?
好人無問題, 但濫好人會害到其他人. 你只不過係 ...
gl_edmond 發表於 14-11-2013 11:46 AM

我想你誤会我意思, 對你经歷我深表同情. :$但只勸譽師兄如處理妥當可免傷和氣:74::43:. 我相信那買家一定也不對. 對於事情處理手法各異, 本人只在分享, 師兄有自己的做事方法.:oh:
另外, 我與人交易很多次, 一般早到,都是我等別人. 只有一次意外遲到. 你的比喻太生動了! 讃
:71::71:
我想你誤会我意思, 對你经歷我深表同情. 但只勸譽師兄如處理妥當可免傷和氣. 我 ...
bin 發表於 14-11-2013 04:18 PM

呢個係我見過最不知所謂的人, 所以激動左, 唔好意思呀師兄. 我係 Yahoo 拍賣的老屎忽啦, 但真係覺得宜家啲人的質素真係每況愈下!
:42:
我想你誤会我意思, 對你经歷我深表同情. 但只勸譽師兄如處理妥當可免傷和氣. 我 ...
bin 發表於 14-11-2013 04:18 PM

我呢條友我試過比件全新啡盒有膠紙佢,佢居然話開過!!大佬,啡盒開過點會呃到人?條友簡直痴線,可避則避……
呢個係我見過最不知所謂的人, 所以激動左, 唔好意思呀師兄. 我係 Yahoo 拍賣的老屎忽啦, 但真係覺得宜家 ...
gl_edmond 發表於 20-11-2013 06:44 PM

師兄, 不用介意, 大家志在交流, 我只是想說如果你當時能忍一下:75:, 可能成功交易,你就不用那麽勞氣!:51:
我呢條友我試過比件全新啡盒有膠紙佢,佢居然話開過!!大佬,啡盒開過點會呃到人?條友簡直痴線 ...
neo.L 發表於 20-11-2013 06:50 PM

可能他是例排這樣說要押價???!!:53:你在旺角/油麻地交收?我常經過時都見他在那.
其實有他們其他人交收, 不會像在基地那個煩啦.最後交易順利?{:1_197:}
此人是帶眼鏡的,身形瘦削,外貌是一般大陸仔樣,在九龍灣返工,影分身有十數個,電話號碼有N個,對上個次交收,我己經當表明唔想再見到佢,問佢仲有幾多個電話,叫佢比晒我等我一次過封晒佢,條能樣今個星期依然bid到我d野。對上幾次同佢交收,己經倒抽幾口涼氣。

我本人及有好多朋友中過佢招⋯
因為我同班朋友(全部中過佢哋d毒招)追查之下發覺佢哋分別用幾個不同account曾經同受害者bid過野,之後又係同受害者玩野⋯bid完你d貨品唔要,甚至仲要俾苦主賣家報復性負分⋯
Account名:guka_ncb、nelson.pop228、stepwong1998、haupau42、booba_heh、guka_ncb、europebird112、bonb761

因為本人同身邊朋友曾經被呢班網上無良職業買家玩弄,追查之下發覺我哋黑名單上有好多account全部都係有一個共通點!佢哋最頭個八至九個「交易好評」紀錄全部係同一班人account,相信係自編自導自演嘅假交易為自己製造足夠好評。

又一個account, coldmanfree85, 特登開新account報復他人...簡直敗類人渣...又一受害者...

呼籲大家小心此職業收集團,希望知道有人會挺身! 此人行為己經超越咗什麼炒賣與否,什麼高追,幾錢放貨之問題,係交收信譽、人格、秩序既問題。拍賣場一買一賣,明買明賣,有規則,不可啞忍助長此風氣。令到放上網拍賣嘅賣家非常之冇保障!
(所有account全部都係有一個共通點!佢哋最頭個八至九個「交易好評」紀錄全部係同一班人account,相信係自編自導自演嘅假交易為自己製造足夠好評。)
為咗公義我唔怕企出來⋯如果覺得呢一種人渣存在係拍賣場係一種好大嘅威脅應該大家要一齊做野⋯我並非話甚麼「旁門左道」而係大家留言推post,提供資料以防止呢一班小人。
趕絕佢地我知道係冇可能,而且我亦並非想咁樣!只不過希望呢種人做生意做交易唔該似番一個正常人類。

不停有朋友或熱心人報料, 又有新account, patson468特登開新account報復他人...悪人先告狀比人負評

另外: rob3po,nelson.pop228,roger888171, reedee444, adamsfff,stepwong1998, haupau42,whiteiron168 (以上account已經有一段日子冇用,相信因為太多劣評而且已經用衰哂)

近期仍有交收之account:honman7699, yukmabu13, publictree11, bonb761, europebird112, gukaa_ncb, booba_heh

另外: perry.lau67 , 雖然到24/8為止冇劣評,但有熱心人報料! 交收之後發現又係此職業收買集團之分身account。

發現方法: account全部都係有一個共通點!佢哋最頭個八至九個「交易好評」紀錄全部係同一班人account,而且留意果d交易紀錄中之貨品,拍賣品內容資料極之空泛甚至完全沒有任何拍賣品相片。正常會有人咁賣嘢而又可以賣出嗎?相信係自編自導自演嘅假交易為自己製造足夠好評。

引用第一頁樓主之留言:
全部有根有據,大家想睇佢d衰野只要係yahoo將佢d名加入好友或者黑名單,就可以知道佢d衰野,唔係我一個,好多賣家都係咁講,亦希望更多受害人詳細講下同佢既交收過程...

本人重申: 呢一種人渣之存在係拍賣場係一種好大嘅威脅應該大家要一齊做野⋯我強調並非話用甚麼「旁門左道」而係大家留言推post,提供資料以防止呢一班小人。
趕絕佢地我知道係冇可能,而且我亦並非想咁樣!只不過希望呢種人做生意做交易唔該似番一個正常人類

多謝 ching 報料 :64:
nwsl 發表於 24-8-2014 08:01 PM
不停有朋友或熱心人報料, 又有新account, patson468特登開新account報復他人...&# ...

其實一睇個account成交率就知系佢地, 而且多數新account.
師兄,遲半個鐘又電話都冇個你都應該走啦!
全新貴過二手就係因為全新未開嘛!全新未開就即係連賣家都唔知架啦!
盒入面係點,好爛就閣下自負架啦。
Y拍真係好多賤人,我都中過招,買家bid中後好快留電話,仲要未交收就比埋好評我(已經覺得怪,開始不安,再睇佢評分,原來有四十幾個負評,又有三百幾個好評),打電話比買家,約好交收地點、時間,到交收當日打電話比買家,第一次吾聽,等一陣再打直接飛去留言信箱,最後都係失蹤無交收,只有怪自己忘記set負分限制,次次都有set,就係果次忘記,即奶野