Toysdaily 玩具日報

(我都更新左, 請看) Hottoys Iron man 賣買的問題

回復 1# gl_edmond

這條友常常bid好多野的,試過bid野都比佢推高晒{:1_229:}
頭像被屏蔽
小弟賣嘢會寫明俾唔俾現場開盒check (若全新貨品就一定唔俾), 原因唔係件貨有問題驚俾人check到, 係 ...
toms110 發表於 17-5-2013 02:25 PM

觀點與角度問題,你只係諗如何保障賣家利益。在買家角度,人地都驚幾千蚊買舊磚返屋企。買賣之間存在不平等條約,道理在那?
請 BabyRainbow 睇下另一個 brother 出的 post, 原來呢個 thompson.moon23 個朵好臭, 你都無謂主持正義啦.
我想問下呢個人係咪帶眼鏡,咩背狼,唔高,同埋望落似電車男,佢好似成日bid完野都唔交收!
sw0063 發表於 17-5-2013 01:56 AM

另外有個師兄 aaabbbccc 出左個 post, 你可以去睇下.
我唔知Ching講果3個人係咪同一個, 不過我同過其中一個交收, 係個中年女人
事件中我係賣家, 佢係買家, 貨品 ...
NAVIgator 發表於 17-5-2013 09:43 AM

另外師兄 aaabbbccc 貼左個 post, 同你講的好似.
隻 figure 可以賣咁貴,就係因為未開盒,要追未開過的從來就要承擔呢種風險,俾你開完然後話唔要,隻 figur ...
hk小文 發表於 17-5-2013 12:52 PM

hk 小文, Give me five!!
小弟賣嘢會寫明俾唔俾現場開盒check (若全新貨品就一定唔俾), 原因唔係件貨有問題驚俾人check到, 係 ...
toms110 發表於 17-5-2013 02:25 PM

toms110 我都係咁認為.
先唔理佢係咪俾人負評開
佢咁樣既工作態度,我一定唔會買
加上時間都唔就自己,一開始就唔會同佢bid
我係買 ...
joshuakit 發表於 17-5-2013 01:48 PM

好中肯的買家大晒論~~
請 BabyRainbow 睇下另一個 brother 出的 post, 原來呢個 thompson.moon23 個朵好臭, 你都無謂主持正義啦.
gl_edmond 發表於 18-5-2013 01:57 AM

樓主你真的睇得起我,我沒有這麼偉大。其實我由頭到尾都冇評論過你遇到嘅買家,我只係想點出交易時,新買家要求開箱check件確實係在情在理。賣家亦應體諒買家的顧慮,對嗎?
明買明賣,睇清楚問清楚,可以避免好多問題,買全新未開,就會有機會食sad貨的覺悟。
Edmond 兄不要不开心,其實如果你在yahoo賣買時間長了就見到好多依種人!其實我都想要mark vi 好奈, ...
marine0791 發表於 17-5-2013 10:01 AM

多謝, Marine 兄. 其實我係有千幾分的老屎忽, 都唔係新仔, 哈~~
不過坦白講, 而家的 Yahoo 人真係唔同以前, 我之前交收的人都有傾有講, 正正常常, 有 D 仲做埋朋友添. 宜家果 D 諗野真係有 D 問題....
轉載另一師兄的 POST:

今日事緣見倒有賣家討論呢個人,我見佢長期係yahoo bid好多好多野,同一款可以一晚BID幾隻,估計佢應該係幫人bid野或者代交收,一係攞去其他地方轉售!但原來隋左我,我見仲有好多其他受害人,所以決定公開佢,以免更多朋友中招!

交收技倆:佢通常慣性BID完會立即留電話,唔知以為佢好有責任,但事實唔係,有時打俾佢又話無BID過,一時又話有,通常交收佢多數都會遲到,仲要完全唔會唔好意思,到交收個時,佢會好似驗屍咁驗(全新),但其實貨品無問題,估計佢係想睇下有咩地方可以壓價,如果你見貨品係二手或者開左盒仲大獲,佢會續件拿出黎,用D好奇怪既眼神望,感覺上似捉錯處,大部分用家炒家我見都好少會咁樣,唯獨是係佢一個!

特徵:極普通男仔一個,望落似20-26歲左右,帶眼鏡,咩背囊,唔高,同埋望落幾似電車男,有時打去約交收會係女人聽,但出到去多數係男人,有時見佢拿著張紙去對,應該有好多交收,佢係YAHOO有極多帳號:

1. brownbrownsing  (14負評)
2. davis00721   (11負評)
3. miller.golf4   (7個負評)
4. jonesgd555  (7個負評)
5. whitechoi8 (衰到俾YAHOO停權)
6.mart.baby18 (新開,暫時2個)
7.iamgar88  (新開,都係2個)
8.thompson.moon23(買家話話比人爆格冇錢,唔知各位信唔信) (6個負評)

多謝熱心人士報料,同埋俾佢既負評入面,會露出好多佢既不同帳戶名稱,仲有以下個D都係佢, 同埋TEL:5405xxxx,以後交收前要對下電話先
9. morris4244 (4個負評)
10. patrickma911(4個負評)
11. ibuyibuy444(6個負評)
12. drawing6655(7個負評)
13. benyu486 (9個負評)
14. alancheung328(8個負評)
15. harrisbus9 (7個負評)
16.nickwong112 (4個負評)

一個人唔係預左長期會俾人負評,邊有可能會有成10幾個帳號,仲要個個帳號都好多負評,各位朋友有時間,可以睇下佢D負評,唔單止係普通BID完唔買,仲有約好哂交收賣家出到去突然失蹤,不合理議價,無理驗屍,長期失蹤等等!炒家就見得多,但都未見過D人既負評可以CHEAP到咁樣,大家睇哂就會明白!

講出黎係想既各位朋友注意,免得被無理驗屍壓價,或者無故被負評,強烈建議各位賣家直接將佢加入黑名單,俾負評佢係無用,佢習慣bid完唔交收直接再俾番負評賣家!

本人以上所講既野全部有根有據,大家想睇佢d衰野只要係yahoo將佢d名加入好友或者黑名單,就可以知道佢d衰野,唔係我一個,好多賣家都係咁講,亦希望更多受害人詳細講下同佢既交收過程,或者睇下有冇其他佢既帳號寫漏左右!

最後唔知有冇放錯版,希望版主唔好刪除,多d呢dPOST,就會少d受害人!希望各位多D分享出去,更希望熱心人或受害人士提供相片,我相信好多人都相睇倒!
black list依d賣家啦. 咁臭吋.
black list依d賣家啦. 咁臭吋.
ppsnake 發表於 20-5-2013 03:31 PM

如果你唔係打錯字, 真係寫賣家的話, 咁你好無 sense. 因為賣家係無得被 black list 或唔需要, 因為佢地唔會主動揾你 bid 野, 係買家做主動. 所以從來都唔係賣家可以主動找麻煩的.