Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 謝廷駿兄:台灣用3日做咗香港用3年都做唔到既嘢

3年前馬尼拉人質事件中,遇難的康泰領隊謝謝廷駿的兄長謝志堅,接受《蘋果日報》訪問。就最近台灣漁民被殺一事,謝志堅除了稱讚台灣政府對菲律賓的強硬態度,亦慨嘆台灣政府只用了3日,就能逼使菲律賓總統阿基諾三世道歉和承諾賠償,相反香港政府和中央用了3年卻一事無成,他更批評中央只懂囚禁維權人士,漠視死難者家屬的訴求。
他說:「台灣就有政府幫人民出頭,我哋就要人民自己奔走。成日話香港人唔愛國,仲搞埋晒啲乜嘢家是香港。你連人民既權益都捍衞唔到,又點要求人民認同呢個政府?」

https://www.facebook.com/photo.p ... ;type=1&theater
隻鷹咁叻,唔低調打七賓佬,叫佢道歉,賠償...蝦香港人就識.
Very good, I love Taiwan.

但台灣民眾話未夠強硬播!!!
話分兩頭,兩件案涉及唔同層面既人,又好難比較,但我地香港既高官,只係識欺侮自己人。對外人又話要嚴肅處理。唉!!!
但台灣民眾話未夠強硬播!!!
話分兩頭,兩件案涉及唔同層面既人,又好難比較,但我地香港既高官,只係識 ...
水水的基地 發表於 16-5-2013 10:08 AM

只因台灣同菲律賓都係美國既馬仔,而菲律賓又比台灣受美國寵幸
所以唔可以完全好強硬咁回應,但係都叫做左7-8成

香港點同,以為唔可以唔請菲傭,要公平對待
"傻公平"到上晒腦,佢地月月賺外匯咁穩定寄番家鄉
咁就梗係睬你都有味啦 (我同事話,佢個菲傭係香港做,夠養晒佢當地全家人)
不過香港人係咁,所有野各國自掃門前雪,
只顧自身利益為大前提,咩公義、精神唔理
係到時我"奶"上身先算,但到時又哭訴點解個社會係咁
香港政府做到D乜係一件事..佢有無做又係另一件事...{:1_203:}
隻狼做咁耐好似無講過人質事件單野..有沒有跟進,得黎楝國講過0下.....{:1_202:}