Toysdaily 玩具日報

[ENTERBAY] Michael Jordan 佐敦23號請在此帖集中討論

我無訂但見到各位c兄既情況都眼火爆,
成兩千蚊買隻咁既質素玩具,
本來呢隻好有興趣,睇黎我唔會入人生第一隻eb,完全無誠意到極點....
回復 51# 上下盤

那怎麼解釋HT,BANDAI,MEDICOM的高質素QC?他們也是“MADE IN CHINA”喔,實際上工人都是那些人,產品的質素則取決於生產方的管理,那些工人不過是討生活的大叔大媽,對玩具並無熱忱,生產方管理疏忽,他們自然樂得清閒,與其責怪大陸工人,不如問問EB的QC是如何控制的,以偏概全,豈不是對那些高質素玩具的製造工人不公?他們也是大陸人。
回復  上下盤

那怎麼解釋HT,BANDAI,MEDICOM的高質素QC?他們也是“MADE IN CHINA”喔,實際上工人都是 ...
矮子的鹹豬手 發表於 4-5-2013 04:35 PM

師兄講得啱,關鍵係EB本身管理機制有問題,質量監控更加冇,EB完全可以做到更好,但佢哋本身嘅工作態度就有問題,工人係邊度人完全唔係問題所在。
回復  上下盤

那怎麼解釋HT,BANDAI,MEDICOM的高質素QC?他們也是“MADE IN CHINA”喔,實際上工人都是 ...
矮子的鹹豬手 發表於 4-5-2013 04:35 PM

HT,BANDAI,MEDICOM的高質素QC???
以上幾間公司QC無出過問題???
用到高質黎形容佢地..我不能認同囉.....

其實只要係Made in China...間間都係一樣一定會比其他區更大機會出問題....
只係出左問題會唔會補?呢樣野.....EB今次做得好過其他公司,不過呢D係佢應該做既..
希望今後佢地會睇緊D品管,有問題要及早解決同有應對.先係公司應做既事
唉。。原本預咗排幾粒鐘買紅23 Aj11...但咁多劣評!睇埋之後幾個serise出成點再決定穩陣d,最多係出面買對自家廠Aj11仲好
唔係死硬派mj fans, 真係遲d決定好d.
回復 79# hoho10120998

高質素當然不是指事事完美無缺,那樣的要求就無法玩玩具啦……是指相對來說維持在一個水平線上,相對其他一些品牌來說,HT和BANDAI在各自領域中QC保持的不錯亦是現實。

說回EB,有錯即改的態度自然值得肯定,但是在出貨時有些過於低級的問題讓人不免有些唏噓罷了。希望這些問題在接下來的出貨中得到解決,畢竟我自己也落定了此款玩具,當然希望能夠得到相對高質素的玩具啦~~
我們發現從我們的會員所購買MJ#23首批有幾個質量控制問題,我們感到由衷的遺憾事件。我們將有關於這個的特別 ...
7仔 發表於 4-5-2013 01:20 PM

我就放棄咗VlP首輪認購,到下星期如果出貨順利,各位Ching都讚不絶口先入手,若然仍冇改進,就算了。因為真心想擁有!!{:1_229:}
依家得番個頭,如果想買個素波地玩住先應該買邊隻?
真心對EB再度失望!再等一星期的結果,竟然係再將sad攞嚟賣畀普通客,又係要人硬食死貨。不幸被我言中的結果。《 可睇返66#個post 》呢隻真心愛,但亦真心放棄了。:help: