Toysdaily 玩具日報

查看: 4484|回復: 15

[個人收藏] 拉打頭像(昭和)

吾覺吾覺由vol.1玩到現在都好多年,中意嘅都差吾多齊晒{:1_220:}
今次分享吓昭和先,下次平成{:1_222:}

最近先入手影冃因為之前好貴{:1_223:}不過等咗咁耐終於都可平入~~~~正:)
師兄等你個大合照呀
gooood...我自己就save shf..昭和就是皇道
我就只係求其角色買左10幾隻玩吓便算矣...v3..怪金剛..亞馬信..都貴到hihi..新一2號天線又好似短左dd咁:77:謝大大分享
拉打頭像最大的問題.....黑眼症!!
為了就著燈,做透明眼,結果變晒黑眼!!

好多c兄都分享過一個勁正的解決方法,
就係用一少片紙巾,放在眼的內則,
10秒搞掂!! 效果勁正.
拉打頭像最大的問題.....黑眼症!!
為了就著燈,做透明眼,結果變晒黑眼!!

好多c兄都分享過一個勁正的解決 ...
joeyip 發表於 8-4-2013 11:53 AM

師兄, 我想用銀色的紙 (eg. 錫紙) 效果會更好. 我發覺最近的"對決編"Bandai應已有一層銀油在眼內部, 但, 這嚴重影響透光. :42:
回復 6# lk_yau

對, 紙巾反而第一次聽

用鍚紙即時靚仔曬:love:
回復  lk_yau

對, 紙巾反而第一次聽

用鍚紙即時靚仔曬
神打魔帝 發表於 8-4-2013 02:04 PM

小弟只是斷估的, 好彩拉打頭收藏家-魔帝兄也同意. {:1_208:}
回復 8# lk_yau

http://www.toysdaily.com/discuz/thread-196386-6-1.html

唔洗斷估....:77:
回復  lk_yau

唔洗斷估....
老文 發表於 9-4-2013 09:11 AM

哈哈, 又一位專家, 多謝賜教, 在TD真的學到不少:64:
回復 8# lk_yau
我最早玩頭像同d頭像友吹水果陣佢地都係用錫紙

不過睇完樓上老文ching 個post
紙巾既效果都唔錯

結論應該係
如果想佢對眼光番, 紙巾係ok的
不過如果想光+ 有少少反光效果,鍚紙表現會更好d

回復 10# lk_yau

其實唔係專家...反而是想慳家矣...呢d紙..商場公廁必有...而錫紙我會用來遮光多...
回復  lk_yau

其實唔係專家...反而是想慳家矣...呢d紙..商場公廁必有...而錫紙我會用來遮光多...
老文 發表於 9-4-2013 09:29 AM

以有限資源, 滿足玩具迷無限慾望, 正!
真係好多時係玩心機架. 睇師兄們的報告就知.:36:
回復 11# 神打魔帝

用抺手紙的好處是不亮燈時,水晶眼都會有一定光度,當要著燈時..抺手紙會把過分雜中的燈光打散..眼的光線會比較平均.而用了錫紙遮眼就不可能著燈透光了..分別就係咁:77:
回復  神打魔帝

用抺手紙的好處是不亮燈時,水晶眼都會有一定光度,當要著燈時..抺手紙 ...
老文 發表於 9-4-2013 09:44 AM

對! 最憎你對眼吾透光, 但個頭漏光!