Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 日本仔的誠信 和 舊物新買-超合金魂GX-13 超獸機神Dancouga

恭喜gazza兄又入到好物........................好正好新淨呢~
ray文 發表於 2-4-2013 12:06 PM

沒辦法。這個角色不太愛,但說不入不入兩三年了,最後還需入。慶倖沒有踩屎。
楼主玩具柜里面果个黑天使好靓
據我自己了解, 中古品唔代表一定係開封品, 出左一段時間都統稱中古品的
gominggo 發表於 2-4-2013 12:14 PM

啊。好像是如此的。。。。。忘了。
據我自己了解, 中古品唔代表一定係開封品, 出左一段時間都統稱中古品的
gominggo 發表於 2-4-2013 12:14 PM

啊。好像是如此的。。。。。忘了。
樓主只係算好彩買倒件誠信的架貨
而家在日本講誠信已大不如前
一樣有搵笨實的舊貨當未開封賣
當中什至有 ...
超港人 發表於 2-4-2013 12:41 PM

其實,應該說中了sad貨是不好彩吧。我每兩三個月總會在掛靠在amazon的網店買東西,絕大部份都沒問題。只有,兩次日本網購的經驗比較難忘。

兩年前,有一次是買山T女福星的浴巾,你會想到這個應該是厚厚的那種。結果,來到時變成了一塊大布。。是布啊,像恤衫那種。最后,留言投訴了,當然沒有人回應啦。

另一次,是兩個月前吧。買了個Fate/Zero “Part 2”一番A賞的征服王Rider和戰車set,但最後,寄來了“Part 1”一番A賞的Saber和電單車set。留言投訴,等了三天都沒有人回覆,最後,就在另一家店買。怎麼知道,到第四天,先前那家店,直接把Part 2個set再寄過來,而沒有要求退回Part 1嗰set。就這樣,我就多了一套Part 1和Part 2的一番A賞,放在香港阿虎平平地賣了。

所以,我對日本仔玩具店的印象確實是挺不錯的。
超靓讶隻超獸
gx 13同13r 我都有
cybster 發表於 2-4-2013 12:42 PM

羡慕神人啊。我喜歡display,但又冇咁多地方,只能買一個了。
呢隻係好物,必入,但我個隻長期擺盒個大翼都變黃

當年隻野因合金少叫超膠機神,但相比現時掛羊頭賣狗肉 ...
Chandlermok 發表於 2-4-2013 12:46 PM

擺盒也變黃?但也有人沒變黃,可能是跟儲存地方的濕度和溫度有關係吧。不過,講開又講,真係幾膠的。你看某些照片的拍到膠的感覺。:(
師兄戴手套玩玩具
Chandlermok 發表於 2-4-2013 01:36 PM

不怪。戴手套玩,可以減低尤其是電鍍件的氧化問題。我最初玩都不戴的,家裡GX-01R的電鍍件(尤其是大腿)都全啞色了,後來用手套玩,GX-02R和GX-04S都沒有這個問題了。
回復  Chandlermok
但其實sr也有好幾款好物...高可動...同埋重手
老文 發表於 2-4-2013 01:39 PM

大鐵衛、Gaogaigar、萬能俠1號、2號就很不錯!
見師兄同佢地玩都帶手襪,就知你有幾愛錫D玩具啦!
呢隻我上年去日本行中古店都買左,真係中古都仲非常新淨 ...
ctcctf 發表於 2-4-2013 02:06 PM

日本中古店比較流行、有競爭、有進步,可能是這樣,質量比較好。香港地方小,來來去去幾家二手獨市,所以,形成黑店感覺比較多。。。。。。而Dancouga頭部,不論用輔助件或者直接變形的,我都一樣FIX唔實。
大開眼界..........................
neoneo 發表於 2-4-2013 02:08 PM

謝謝支持!!
大雄的朋友, 很出名的. 能夠脫離他魔掌, 真是值得慶祝
chanch4 發表於 2-4-2013 02:15 PM

我才不怕,最多不買(中肯D講,我以前都試過在那裡買一兩次東西,貨品沒發覺有問題)。另外,拍賣網的,你是買家被負評冇有怕。香港地,你有錢買嘢,唔方買唔到嘢。
其實我係YAHOO JP 試過BID 到流野,
隔山買牛, 冇得追啦.
所以都唔可以話係日本人就一定有誠信.
DIG 發表於 2-4-2013 02:34 PM

Yahoo jp我就沒試過,好像要有日本credit card才能交易。
恭喜大大入到好物!
但誠信方面,我又唔係咁認同。
事源最近我都係日網入左DX Kuuga車同DCD限定車,
兩位 ...
一舊仔 發表於 2-4-2013 04:15 PM

恭喜恭喜,13年前的東西都買到全新!!樹大總有枯枝的。
不過香港bid真係要搏,好彩我上次十六魚全新,冇比人昆
tonylee12003 發表於 2-4-2013 04:24 PM

買這些舊物,都係要講彩數。