Toysdaily 玩具日報

查看: 17973|回復: 40

[玩具攝影] 我也要快拍..... Bandai Macross VF100 -- 25G (40 pics)

Enjoy bros...

Gerwalk

首次快拍Macross, 也很好玩,
事源路過見有特價,小比例易處理,便收了...
機體可完全變形,三種型態都不錯,預期之內要配合大量換件工作
基本上可以看成是一套高完成度模型, 但以1:100來說是可以理解的!:54:

對角色零認識, 但喜歡其設定,特別是戰機模式..
Macross只懂 一条輝, 福卡,早瀨......只停在那年代..:52:

這次初試素組滲線,再以鉛筆做點舊化,最後噴上消光
個人感覺不錯, 既簡單又方便,省卻大量噴塗功夫,
此方法多年前在 Hobby Japan 內的教學看到
以下小小分享:

滲線後以鉛筆在旁掃上...

再以綿花棒輕刷以淡化鉛筆痕,最後噴個消光即成 !

Thanks for watching !
:77:
:71:Can't see the photos
but thks for your share
Can't see the photos
but thks for your share
iamsamuel28 發表於 23-3-2013 11:52 PM

oh ... it happen again..
Refresh Picasa again, please check is it ok now... Sorry about it..:77:
一見到MACROSS機, 心中就會莫名響起以下哩首歌....雖然哩架唔係元早機....

黑暗寧靜天空外 有這星存在
那閃爍星光耀目照亮著四海
衝破無盡的阻礙 志向不會改
朝著那星光去 飛出白雲外
星空中 一起衝
路上遇到一切敵人 從未驚恐
猶如天際蛟龍
來回也從容 不必怕險阻百種
共赴星際美夢
在這黑暗的星空
從來未覺冰涷
途上盡是我腳蹤
人係勇 全無懼怕
我有力去衝
天空中 一起衝
衝鋒!

自加簡易舊化~!:52:正~
一見到MACROSS機, 心中就會莫名響起以下哩首歌....雖然哩架唔係元早機....

黑暗寧靜天空外 有這星存在
...
MAX 發表於 24-3-2013 01:16 AM

Thanks ! 我反而一路影一路就諗起..."可有記起愛"
"小白龍",同埋 "真情流露"....跟住成個天都係飛彈:$
nice photos.  nice poses.  support.
好菜好菜!多謝分享!
此系列小弟只得vf-25F,可惜此line已死。否則有機會出元祖機體。
Nice photos. The paint job looks great! :71:
:63:神相+超手工。。。

希望你中毒的下一步係Y 記同b記合金系la..{:1_228:}
呢兩間野。。一定令你一玩難忘:35:
nice photos.  nice poses.  support.
gundammsz010 發表於 24-3-2013 02:39 AM

多謝師兄支持•••••:77:
好菜好菜!多謝分享!
此系列小弟只得vf-25F,可惜此line已死。否則有機會出元祖機體。
keithwu516 發表於 24-3-2013 04:56 AM

多謝師兄支持:77:
佢最吸引其實係個Size細,但又做得幾精緻:78:
Nice photos. The paint job looks great!
squll 發表於 24-3-2013 06:46 AM

Thanks ! Somehow, paint job is funny to do....... If not heavy :77:
神相+超手工。。。

希望你中毒的下一步係Y 記同b記合金系la..
呢兩間野。。一定令你一玩 ...
滴滴仔 發表於 24-3-2013 08:58 AM

感謝滴少支持:77:
其實剛入咗Y 記VF1S 紅黑嘢啦:(
美圖。教學。置頂。精妙絕倫!!{:1_197:}
回復 14# sundaydriver

新手上路...感謝賞圖,:77: