Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 無責任評 SR GunBuster

回復 29# lydiamomo0903

香港的出生率....比日本仲要低呀!!

日本的經濟問題你講的對,不過應該是好幾年前的境況了,呢一刻...佢地已經發展到要光復三十歲,很難攪的說.

至於BANDAI係大公司,無寶不落,好多角色有人買都好,佢出根本就無肉食仲分分鐘入肉.
你估佢唔知出來出去都萬能俠同GUNDAM唔係路??問題係真係無咁多角色夠佢為本.
回復  lydiamomo0903

香港的出生率....比日本仲要低呀!!

日本的經濟問題你講的對,不過應該是好幾年前 ...
warxv 發表於 20-2-2013 01:39 AM

可是日本比香港大太多了..................:56:
不過如果說真的沒好出,其實超合金魂就可以開始出新生代的機體吧??
沒道理搞SR合金才對..........
另外超合金魂近幾年最新的機體應該是機戰OG-超軍神&穴馬
我猜應該賣很慘.......慘到連SR合金都沒出:47:
呢隻少合金但又用咁多螺絲裝配, 可能係設計個陣有啲地方想用合金件, 都最後就改返用膠件.:34:

其實SR合金最初就係以POPY年代既STANDARD版合金作定位, 超合金魂就係以前既DX超合金, 但合金魂真係出到無嘢出, 睇大王者既結果就知.

SR合金相信會保持一定合金量, GUNBUSTER相信係異數.
回復 62# lydiamomo0903

日本人口大約一億二千萬,香港人口大約800萬,兩地舊年的出生率都是7.5左右...
新生代,如果買到錢的BANDAI乜新代都會出,問題始終係有乜角色賣得??超塞F賣得佢即刻出到無停手!問題係菜以外的... 
呢隻少合金但又用咁多螺絲裝配, 可能係設計個陣有啲地方想用合金件, 都最後就改返用膠件.

其實 ...
Kimutaku 發表於 20-2-2013 10:47 AM

呢樣我無想過.
不過你一講,對腳上我見到套模似係出一,即是左右腳都似係共用件,連換鑲件呢招都出埋的奇怪問題就即刻有個合理的解釋了...
回復 33# cliffordchan107
但大獸神唔夠魔法好玩!
回復 37# cliffordchan107
風格不一是大問題,就講侍,特搜,魔法同大獸神,就呢4隻已經隻隻唔同風格.
如果可以繼續隻隻唔同又好D,問題係又無咁多風格佢變,咁放一起真係有D問題...當然大前題係佢仲出.
又如果你上面4選一,特搜啦,可動好,配件多,外型改良之餘又不失原有風格.
回復  cliffordchan107
風格不一是大問題,就講侍,特搜,魔法同大獸神,就呢4隻已經隻隻唔同風格.
如果可以 ...
warxv 發表於 20-2-2013 03:10 PM

特搜都係我考慮之一,
好似雷童咁無咗裙甲等限制, 外甲較少,
可動會出好多, 不會浪費咗好多拉出式的關節,
經你提示, 又多一個參考準則~~
回復 68# cliffordchan107
SR合金...
如果正路D,魔神萬能俠同特搜,
外形上口味重少少的就雷童,大鐵衛及天元.
本來想買, 但見實物太膠, 所以放棄!
回復  cliffordchan107
SR合金...
如果正路D,魔神萬能俠同特搜,
外形上口味重少少的就雷童,大鐵衛及天元 ...
warxv 發表於 20-2-2013 03:52 PM

學大大你話齋, 特搜原盒配件已多夠玩, 尤其個速度配件其他人/車都好啱洗, 好多人影相都會配黎玩, 可惜是特典, 有些賣的不連~~
要是gunbuster的上半身粗壯一點的話我覺得會更好看呢~
另外這傢伙合金成份是少了點, 但我更在意為何裙甲不改成可動, 讓飛腿姿勢更自然...:44:
回復 72# 手榴蛋包飯
一乳中的!!
回復 59# warxv

呢隻留左...所以一定要跌錢....不過未有時間玩....
之前就係見佢同天元都好似好多野玩咁...所以先去訂...其實都預佢會出parts...諗住parts入面大多數都係effect野....只係無諗過佢本體包咁少野而且parts定價咁貴o者...