Toysdaily 玩具日報

查看: 15772|回復: 73

[玩具報告] 無責任評 SR GunBuster

友人說希望睇我介紹這傢伙,
本來明天要開工就想先放下的,不過難得有摩根費曼同積尼高遜倍我,咁就簡單的寫一下.

斗篷係我自己加的.

優點係幾好扭,所以我幾喜歡這傢伙的.
如果係喜歡這部動畫的朋友拿起這傢伙來扭應該會好開心.
手長,腳長的外型都有原著神韻.
優點就咁多了...

缺點...
佢係一隻接近沒有合金的但聲稱係合金機械人,除了小腿內部有些合金之外就剩下螺絲係合金.
結構上我多少理解為什麼如此,不過感情上只有一個字......妖!

而既然用到大量塑膠就不如減少一些螺絲位,不過BANDAI又教了我一樣野,就係想一件沒有合金的玩具有合金風味最簡單就係在背面加一埋螺絲位...又係理論上我多少理解,不過感情上都係一個妖字.

還有那些膠件的入水位處理跟好這水平有幾條街的距離,
而啤件的啤色是很好,如果能控制好水紋的話...

配件,比了兩支球棒但就將斧頭放在另外的武器SET,還要是限定...
想妖的,不過那一SET比之鑽頭SET感覺良好一些,這個妖字就暫且收下.

電影完了,那其他遲點再說.

一件沒有合金的玩具有合金風味最簡單就係在背面加一堆螺絲位...

極度同意 !!!:74:
頭像被屏蔽
而家d合金可能成本高....連超合金魂都唔知去左邊了
補充一點,我唔係合金控,但叫得合金總唔可以太過份吧••••
同大大感覺一樣, 其實玩具有冇合金唔係重點,佢隻色唔膠我亦幾鍾意,不過你要叫SR合金,咁就始終覺得有d呃秤
呢個系列已經skip左好多隻
記得以前大腿多數係合金再加合金關節……而家咁不如出robot魂
之前睇日站評測已經覺得好膠,今日見師兄評測先確定真系偽合金超膠魂....
D入水位好可怕..
哩個系列最成功既一個地方就係將鏍絲位完全收埋。。。:67:
上一隻天元已經做唔到。。。
睇黎笨大又想走番回頭路。。。
For the look, seems OK and I can skip this becauze of no love to Gun Buster. :shy:

Thanks report. :)
除左輕d同斧頭etc放在另外的武器SET外,  it is good for me. thanks report pal.
雖然我都喜歡扭,但看師兄們的報告,我還是算了。。。。。。。。。。。
我尋日都仆出去買咗,但玩完覺得冇驚喜,唔係可動性同合金問題,而係玩具本身設計得太市正,冇乜特色可言,另外拳頭同球棍比例亦過小,總之就完全冇甚特出可言…:38:
其實笨大好容易平民怨啫,只要將盒面超合金三個字,
改做“超合膠“,咁下次開盒,發現 : 哦!原來隻野有少少合金,
正呀喂!咁咪有驚喜兼一天光晒冇交嗌囉。:DD
我尋日都仆出去買咗,但玩完覺得冇驚喜,唔係可動性同合金問題,而係玩具本身設計得太市正,冇乜特色 ...
Hawk 發表於 17-2-2013 03:36 PM

我感覺幾乎同你一樣。
仆出去買、入手、冇驚喜、今次反而唔係合金問題,而係如你所講:太四正!相對上次紅蓮,呢隻太乖鳥,工正到成隻蘿蔔暈咁。

呢隻o野都有優點,
第一係可動性真係保持水準,好好扭。

第二係夠大隻,(佢剩係頭頂高都可以同超合金魂熱海萬能俠齊頭,肩高更高過太陽使者!)
同其他SR 企埋,雖然仍遠不合比例,但起碼叫大隻D ,形象o岩 D。