Toysdaily 玩具日報

[分享討論] "老餅時光by Combattrav"-------Popy太空西遊記

TVB 播出嗰時 日日睇 老孫把聲好似又係馬沙把聲
tonyktng 發表於 14-2-2013 05:45 PM

馬沙把聲 = 幪面超人RX/南光太郎把聲?
但係呢位配音員好似冇去過TBB~? 佢而家仲喺亞記~?
回復  wpc

八戒就係叮噹把聲 公主就係千年女王彌生姐姐把聲
tonyktng 發表於 15-2-2013 04:58 PM

彌生姐姐把聲 = 雅典娜/沙織把聲 = 錦織翼把聲(鐵甲萬能俠Z)
呢位配音員真係好正,
佢把聲同日語原聲嘅雅典娜真係幾乎一樣, 差d以為日文同中文係同一個人~ :35:
馬沙把聲 = 幪面超人RX/南光太郎把聲?
但係呢位配音員好似冇去過TBB~? 佢而家仲喺亞記~?
BoAkawaii 發表於 16-2-2013 12:52 AM

馬沙把聲應該唔係光太郎把聲,我記得個配音員有一大時段幫成龍配音,好少在電視台配音
彌生姐姐把聲 = 雅典娜/沙織把聲 = 錦織翼把聲(鐵甲萬能俠Z)
呢位配音員真係好正,
佢把聲同日語原聲 ...
BoAkawaii 發表於 16-2-2013 01:02 AM

是的,這位姐姐真的一流:71:
馬沙把聲應該唔係光太郎把聲,我記得個配音員有一大時段幫成龍配音,好少在電視台配音
wpc 發表於 16-2-2013 01:10 AM

哦~ 因為以前睇過"一年戰爭"電影版, 同埋"馬沙之反擊", 裡面馬沙把聲 = 光太郎把聲
我好喜歡佢把聲, 佢又係飛鷹俠G1阿健把聲~ :71:

但係我覺得如果幫成龍配音果個, 好似唔match馬沙wor...
是的,這位姐姐真的一流
wpc 發表於 16-2-2013 01:11 AM

而家d女配音邊有雅典娜姐姐咁正~ :35:
老實講, TBB d配音真係越來越差, 特別係d男配音好難聽(兜甲兒果個)... :69:

唔知點解阿寶/星矢果位配音員而家只係配埋設d二打六角色...

另外好懷念冰河呢位配音員...而家已經聽唔到佢配音, 好多經典卡通主角都係由佢配音, 好似"六神合體"李大龍, 黃金俠, "相聚一刻"裕作, "龍珠"阿樂~
我無意中行開見到, 原本諗住入套科學忍者隊收藏...可惜無左第二代...

得第一代兩BOX 九十幾集加旋風 ...
Taru 發表於 15-2-2013 04:50 PM

多謝Taru兄再報料:64:............你會訂EX隻三角朱古力嗎?
只能觀看而不能擁有的神物
老文 發表於 15-2-2013 04:59 PM

多謝大佬欣賞:64:................神物又未係嘅, 不過一啲以前二,三線嘅合金都升咗好多就真嘅:59:
已upload埋最後一set相, 完工............:78:

TVB(廣東話) 太空西遊記ending 1 ,2
http://www.youtube.com/watch?v=-HpUcolpFi8&feature=player_embedded
http://www.youtube.com/watch?v=pQn4xlO3qps
7星俠 發表於 16-2-2013 12:31 PM

謝謝Ching分享~~~ :handshake:
以前d卡通真係睇到有一種莫名嘅感動~~~ :$
而家日本都已經冇咩機械人卡通, 一味出埋d好似"彈珠人"果d白痴卡通
當年既太空西遊記相信唔少師兄都有機會睇過, 我都好鍾意呢套卡通片, 當年都曾經擁有過POPY出既孫悟空坐駕, 因為手腳可以郁, 真係好好玩架.

唔知超合金魂有冇機會出番...

:$
好正的分享,細個只在有錢親戚家中玩過,仲記得沙悟淨企在藍色飛機機頂;一按製便會彈起打個跟斗坐返去機倉位置!小時候明知屋企家境負擔不起,所以都冇扭計買!
而家睇到呢個post, 口水都流哂
回復 85# 7星俠

哇 正!!!
悟空 成龍 馬沙 -> 鄧榮銾
八戒 洪金寶 叮噹 亞寶 -> 林保全
悟能 ..... 好似配元彪把聲:73:

好似聽舊歌咁 一聽到嗰幾把聲 啲回憶就番晒嚟 :35:
7星俠 發表於 16-2-2013 12:31 PM

Thx really, Seven Hing............:64: