Toysdaily 玩具日報

查看: 49048|回復: 134

[分享討論] "老餅時光by Combattrav"-------Popy太空西遊記

《SF西遊記》是由石川英輔的小說。石川最喜歡將中國古典小說SF化,其代表作是《SF西遊記》、《SF水滸傳》及《SF三國志》。《SF西遊記》是借題發揮之作,但對日式《西遊記》模式的奠定有很大貢獻。唐三藏與三大弟子都成為未來太空人。三藏是美少女、三大弟子都少年化。其人物造型與性格與傳統《西遊記》改變甚大。老孫是唯一有《西遊記》影子的,頭上有金剛圈,手執金箍棒。四人是一個戰隊,操縱巨型太空船(宇宙皇后號)在宇宙與銀河系壞蛋作戰。這樣的idea在70年真的cool極了!《SF西遊記》後來有出漫畫及動畫。漫畫是有中文版的(叫《太空西遊記》),好像是台灣做的。動畫版是大名鼎鼎的松本零士負責,78與79年在富士電台播出。難怪《SF西遊記》TV動畫版有《銀河鐵道999》的感覺。連三藏的樣子也一樣是「松本女皇」造型。
上文節錄自blog"知日部屋"

玩具方面主要由Popy於1978年推出, 分別有"超合金" 主角公仔, 坐駕, 宇宙皇后号, 另外亦有膠品VICTORA系列, 包括三架坐駕及宇宙皇后号...........

經過好幾年有心與無心之間慢慢儲下儲下, 雖然部份有缺件但依然好開心今日終於可以嚟個全員大集合...............:43:

先嚟合金系列...........最近入手, 如果全新的話.....haha......好彩小弟呢set沙悟淨有damage及變黃所以平咗啲咁多啦:34:

跟住係主角嘅三部坐駕 , 大概10年前入手, 而家貴咗2倍度:67:

合金宇宙皇后号, 2年前入手, 當時太心急, 小咗孫悟空架機仔及子彈都照買, 唉..........後悔莫及......:42: , 不過架機就接近全新, 算啦(自我安慰中...........:67: )

跟住到宇宙皇后号膠品玩具.........
雖屬中古condition但小弟已心滿意足lu...始終她現時全新品的話已屬天價品(對小弟而言).........
:70:

後來入手之原装盒中古品

附送嘅3架合金機仔重係度:71:

最後輪到"VICTORA"系列三架主角坐駕.............
都有購入接近10年, 重記當時大boxset同散裝嘅價錢都未算相差很遠, 但今時今日又升天lu:70: .......

2016年9月7日終於將boxset收歸其下

2016年由工匠堂出品之禟膠

令人懷念:help::help:

記得讀小學時睇過, 但已經唔記得故事講咩了~

隱若記得主角叫"孫行者", 坐架叫"天星號", 支棒好似叫"天星棒"~~~ :x
原來有小說原著,真係唔知呢!
呢套嘅人設同機設都好經典,唔知幾時會有新產品...:handshake:

正:77:

77::
大開眼界!謝分享
I am loving it~!
Someone upload the ending episode to youtube (TVB Ver.)
太空西遊記...:$
正呀!我都好想要宇宙皇后號,希望三個主角會出figma 或者shf啦
支持懷舊玩具。:71:
:$神POST!!!!!

超級感動同非常驚人既收藏!要收齊一定好艱辛!精彩!
V大出珍品賀年...support !:52:
令人懷念
blackrx188 發表於 13-2-2013 10:40 PM

細個真係集集追ga我......:71:
記得讀小學時睇過, 但已經唔記得故事講咩了~

隱若記得主角叫"孫行者", 坐架叫"天星號", 支棒好似叫"天星 ...
BoAkawaii 發表於 13-2-2013 10:45 PM

大佬好記性wor.....:73:
原來有小說原著,真係唔知呢!
呢套嘅人設同機設都好經典,唔知幾時會有新產品...
WalkerMachine 發表於 13-2-2013 10:53 PM

我都希望佢有new product, 不過睇嚟渺茫啲lu.......:42: