Toysdaily 玩具日報

查看: 7046|回復: 12

[玩具報告] 冇人分享我分享~幾代機戰隱藏BOSS~壽屋-NEO 古蘭修

第一次砌壽屋既模型,比MG難砌少少!不過砌完比想像中型!
重拾以前中學時代打機戰時既童年回憶!
機戰系列既最終BOSS,超級古蘭修

砌個陣個頭粒寶石好細粒,好難用力砌實,因太細粒食唔到力,一用力好易飛出去..我試過幾次因為用力占度,攪到粒野唔知飛左係邊..
最後好彩都搵得返!基本上砌完都冇咩色要油..係把劍要油色,所以我就咁素組完噴消光,再加少少滲黑線就完工!
砌完超級古蘭修..攪到想買埋琉璃個部同西巴士達...:69:

第4次機戰時既pose

縮退砲發射!

多謝收看!:77:
水口勁,多謝分享!:71:
I'm also love this robot very much!  Thanks for sharing and I help you to move already! :)
砌完出黎真係唔錯~~我懶得濟..都冇磨水口,太耐冇砌模型:54:
good wor~~~~~~~~~
多謝分享~
...不過〝冇人分享〞方面呢...其實晌[模型討論區]有人分享左一排了...
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=200576

至於"冇咩色要油"呢...其實上左色同唔上效果分別頗大的...
http://toysdaily.com/discuz/thread-201445-1-1.html
THX師兄,我好少黎哩個區所以唔知原來之前已有人分享:35:
哩隻NEO古蘭修砌完出黎真係有驚喜~一路砌一路亨著白河愁首機戰音樂,真係愈砌愈精神:66:
砌模型在完成前多數時候都是較沉悶及消耗根性的~
難得過程當中也同樣找到樂趣確係雙倍滿足~
恭喜晒 ching~ :77:
估唔到只噴消光同滲墨線, 出黎效果都ok
新古蘭修睇幾多次都係咁正:shy:
唔知ching砌佢需時幾耐? 小弟買左未砌想評估下
估唔到只噴消光同滲墨線, 出黎效果都ok
新古蘭修睇幾多次都係咁正
唔知ching砌佢需時幾耐? 小弟買左 ...
周幼平 發表於 11-2-2013 01:11 AM

係呀~哩隻新古蘭修真係好OK~實物仲型!其實佢同MG既高達模型一樣,都係唔使上設定色,D件已分色好晒~我初初都擔心有好多位要油,好彩砌完先知原來唔使,係得把劍要油
我砌左2日就OK~每日用半DAY
其實分2日已經砌得好舒服~

新古蘭修,自從我細個中學打超任第4次機戰時,比佢招19400既縮退砲一野打爆防禦緊既聖戰艦後已經好有愛~終於等到佢而家出模型~!當然幾千蚊既首版唔計啦~所以對我黎講係必買:66:
第一次見係gameboy第2次機戰last果話,兩部boss機之一,有冇人知另外攞住把刀果部係咩泥
成班契弟唔夠佢揪:56:
當然呢個我有買啦,全機上油,尋晚苦戰一輪終於砌哂全身,壽屋模型組裝比較煩,d件又硬又難嵌:26:,真係唔用熱血,云再奇蹟都搞唔掂:38:

Valsion(ヴォルシオン)
紅色為原型機, 藍色為量產型
Valsion(ヴォルシオン)
紅色為原型機, 藍色為量產型
周幼平 發表於 13-2-2013 01:44 AM

想當年打超任既第3次時,打到最後一關,見到斯洛哥唔係渣THE-O,而係渣左哩部藍色版既偉路斯安出黎,真係嚇一跳,難打左勁多~真係佩服眼鏡廠哩條橋!